Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, letíme s rok a půl starou holčičkou do turecka. Chtěla jsem se zeptat, zda do kufru mohu zabalit sunar, kašičky a rychlovarnou konvici?
A jak je to s příručním zavazadlem… mam takový menší kufr
Mela jsem ponorny ohrivac prvni rok, pak uz ne, na baru ti varici vodu natoci a stacilo to, to je lepsi si vzit termosku a Nutrilon jsem mela normalne v kufru + jednu lahev udelanou sebou do letadla v prirucnim..
Prirucni muzes mit 5kg tusim..
Měla jsem rychlovarnou konvici - jo vodu ti kdekoliv převaří, ale z vodovodu…já si kupovala balanou a převařovala na pokoji. Veškeré jídlo jsem měla s sebou. Příruční zavazadlo má maximální rozměry, ty bys měla mít napsané v pokynech od cestovky. Jinak lidi hodně často mají ty malé kufry jako přiruční zavazadlo. Nevím, s jakou společnosí letíte, ale bacha na limity zavazadel! Letos to dost kontrolují a bu´d zaplatíš nebo vybalíš. Jestli víš, že se do limitu nevejdete, tak to lze připlatit u CK, není to moc.
„S sebou na palubu si můžete vzít zavazadlo o maximální váze 5 kg a o rozměrech
55 cm x 45 cm x 25 cm.“ tohle jsme měli v pokynech, když jsme letos letěli na Djerbu, ale záleží s jakou letíte společností, my letěli s Holidays Czech Airlines
Do kufru můžeš kterékoli jídlo. Vždycky jsme s sebou brali konvici. Letím s malýma holkama do Anglie a taky s sebou do kufru beru UM, nějaké přesnídávky a kaše.
Jinak příručný zavazadlo do 5kg, hodně lidí má malé kufry nebo „sportovní“ tašky. Já beru sportovní tašku. Do tej dám věci pro malé, hračky, nějaké to jídlo, sunar a láhve. Vodu si „poručíme“
u letušky.
Šťastnou cestu ![]()
A ještě můžeš mít kabelku, letos jsme lětěli 2 dospělí + dítě + infant a měli jsme 3 kufry (jak jsem psala výše, váhu hlídali)+ 3 přiruční zavazadla (nikdo je nevážil a ani neměřil) + 2 narvané kabelky + kočárek + deku a polštářek do letadla pro malou.
Tak to je skvělé co píšete
.. děkuji za rady no a ted už jen přežít ten let ![]()
Do kufru muzes dat co chces (teda asi ne zbrane, drogy a tak
). Prirucni ma kazda spolecnost jinak, my letame s EasyJet a tam neni vaha prirucniho omezene nijak, pouze rozmery. Na palubu obecne nemuzes vzit nic ostreho (nuz, nuzky, pilnik atd.) a veci tekute (piti, pasta na zuby, krem, gel atd.). Dite muze mit s sebou piti (ale bacha pouze v detske lahvi nebo hrnku, pokud diteti koupis krabicku s dzusem, tak pocitej, ze ti ji nepusti) a take muze mit ostatni tekute veci jako detska vyziva apod. Je ale lepsi brat neco, co se da otevrit a zase zavrit, protoze z nekterych detskych jidel nechaji dospelaka ochutnat.
S jinymi vecmi problem neni, normalni jidlo atd. je v pohode, ted jsme vezli nacatou krabici UM v prirucnim a pohoda.
@micelinka píše:
A ještě můžeš mít kabelku, letos jsme lětěli 2 dospělí + dítě + infant a měli jsme 3 kufry (jak jsem psala výše, váhu hlídali)+ 3 přiruční zavazadla (nikdo je nevážil a ani neměřil) + 2 narvané kabelky + kočárek + deku a polštářek do letadla pro malou.
Na tohle bych urcite nespolehala. Kufru mas tolik, kolik sis zaplatila, obvykle byva ke kazde letence jeden, ale lze to zrusit nebo priobjednat. A kazda osoba ma narok na JEDNO prirucni zavazadlo, takze kufrik nebo taska nebo kabelka. To, ze vas Micelinko pustili je nahoda, ale rozhodne ne pravidlo. Celkem casto zazivam na letisti scenky presne opacne, letusky dohlizejici na cestujici, zda se jim ta kabelka narve do prirucniho (pri zachovani povolenych rozmeru prirucniho) a cestujici vyhazujici z kabelek veci, co se daji obetovat
. Na Ruzyni byvaji mirne tolerantnejsi, ale zalezi, na koho narazis a jak se vyspal.
@teredes byli jsme 3 osoby, tak jsme měli 3 kufry a 3 příruční zavazadla, z toho 2 ženský s kabelkou. Asi záleží s kým letíš, smartwings i travel service mají, že můžeš mít přiruční i kabelku, na svých stránkách mají vyjmenováno vše, co můžeš a co ne…ještě než nás na Ruzyni odbavili, tak jsem jim ukazovala, co vše máme a jestli je to ok a oni na to, že v pohodě. Loni to bylo stejné, asi jmse měli štěstí na společnost i personál.
Ja nevim ale me vahovy limit 15kg na osobu + 5kg prirucni pripada uplne dostatecny - popravde se nam ho - a to jsme kramari co tahaj vsechno, vcetne potapeckych bryli - ani nepovedlo naplnit ![]()
a to zpatky vezem nakoupekny obleceni, olivove oleje atd ![]()
@micelinka ja to beru, ale nemuzes to napsat jako obecnou radu, kdyz to ma jen nejaka spolecnost
. To by pak mohla taky zakladatelka na letisti zirat, ze ji s tim nepusti, protoze obvykle to neni.
@teredes píše:
@micelinka ja to beru, ale nemuzes to napsat jako obecnou radu, kdyz to ma prakticky jen ta vase spolecnost. To by pak mohla taky zakladatelka na letisti zirat, ze ji s tim nepusti, protoze obvykle to neni.
tak ale proto kazdej dostava pokyny konkretni letecky spolecnosti od cestovky ne?
zas takovy ty rozdily nejsou…
@beruska2× píše:
tak ale proto kazdej dostava pokyny konkretni letecky spolecnosti od cestovky ne?zas takovy ty rozdily nejsou…
vsak ja nijak neprudim. Jen proste reaguju na to, micelinka napsala zakladatelce, ze muze mit prirucni i kabelku. To nemusi byt pravda, tak zakladatelce pisu, aby se zrovna na tuhle informaci nespolehala, kazda spolecnost to muze mit jinak.
Koneckoncu otazka byla, co se da zabalit do kufru a prirucniho a to je pro vsechny spolecnosti stejne (viz moje prvni reakce).
@teredes píše:
vsak ja nijak neprudim. Jen proste reaguju na to, micelinka napsala zakladatelce, ze muze mit prirucni i kabelku. To nemusi byt pravda, tak zakladatelce pisu, aby se zrovna na tuhle informaci nespolehala, kazda spolecnost to muze mit jinak.
Koneckoncu otazka byla, co se da zabalit do kufru a prirucniho a to je pro vsechny spolecnosti stejne (viz moje prvni reakce).
jasne v poho, ja treba taky mela jedno vetsi prirucni, kabelku a manza takovou tu sportovni tasticku malou…
myslim ze kabelky tolerujou v pohode…to by to muselo byt asi neco obr aby jim to jako prirucak vadilo..