Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, maminky prosím o pomoc.
Syn rozdělil slovo Krasoblusla - řka takto. Je to dobře nebo má být Krasobluslař - ka??
Děkuji
Hanka
@Haňule1 Když jsou dvě souhlásky, takřka vždycky jedna zůstává, druhá se dělí.
Kop-rov-ka, kar-tič-ka, par-taj-ník… ![]()
@Haňule1 tak já bych to rozdělila kras-o-brusl-ař-k-a. Jedná se o složeninu, spojenou hláskou -o-
@Ha-ni píše:
@Haňule1 tak já bych to rozdělila kras-o-brusl-ař-k-a. Jedná se o složeninu, spojenou hláskou -o-
Syn zakladatelky předpokládám rozděloval slovo na konci řádku.
@Haňule1 Ano, bé je správně.
@Ha-ni Předpokládám, že se jedná o dělení slova na konci řádku, ne z hlediska stavby slova.
No. nejpodstatnější je, že je to krasobRuslařka nikoli krasobLuslařka. Dělí se takto: kra-so-brus-lař-ka
Příspěvek upraven 08.10.15 v 20:23
Všechny varianty zde zmíněné mají základní chybu…dělení bruslař na brusl-ař je nesmyls. Kořen slova je BRUS nikoli BRUSL ![]()
@Mishullka není, v tomto případě musí být zvlášť koncovka -ka (nikoli -řka) viz popis výše ![]()
@reinkarnace píše:
No. nejpodstatnější je, že je to krasobRuslařka nikoli krasobLuslařka. Dělí se takto: kra-so-brus-lař-kaPříspěvek upraven 08.10.15 v 20:23
Souhlas
@Mishullka jinak nenapadá mě žádné slovo, kde by koncovka mohla být -řka. Všechna slova takto končící musí přimknout „ř“ k přechozí části, jelikož bez onoho -ka se jedná většinou o mužskou činnost, povolání atd. (v případě slov jako třeba bouřka je opět kořen slova „bouř“ protože používáš třeba tvar bouřit, bouřlivo…a tudíž „ř“ nemlůžeš oddělit)