Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Vinohrady vzor hrad, rod mužský, Vysočany vzor hrad (stroj to nebude, na Vysočanech jako na hradech), rod mužský, prázdniny vzor žena (o prázdninách jako o ženách), rod ženský, kamna vzor město (na kamnech jako na městech), rod střední. Pád všude první.
Vzala jsem to vylučovací metodou a jestli je to blbě, tak se opravdu stydím.
Mmch pomnožné číslo neznám, znám jen pomnožná (hromadná, látková, nikdy mi to nešlo) podstatná jména, číslo znám jen jednotné a množné.
EDIT: Pardon, zapomněla jsem narozeniny, tipnu si taky vzor žena
.
Příspěvek upraven 04.10.15 v 18:47
@Anonymní píše:
Děvčata, zdravím. Fakt jsem mimo, ale potřebuju poradit…Vinohrady, Vysočany, prázdniny, narozeniny, kamna - určete mluvnické kategorie (pád, číslo, rod, vzor).
Pád dohromady dáme… Ale jak se určuje rod a vzor u těhle slov? A číslo je jednotné nebo množné?![]()
![]()
Radši inko ať nejsem za negramotnou matku.
Vinohrady a Vysočany budou vzor hrad - rod mužský; číslo množné. (Jsou to podstatná jména pomnožná a u těch je číslo množné).
Prázdniny budou podle mě vzor žena, číslo množné, rod ženský.
Au těch kamen a narozenin si nejsem jistá, tak to raději psát nebudu ![]()
http://prirucka.ujc.cas.cz/
Zadej jednotlivé výrazy a najdeš u každého slova rod, číslo je vždy množné.
Je tam i skloňování, takže z toho zkuste odvodit i vzory dle jednotl. rodů.
Např. narozeniny - r. ženský, vzor žena
@Lorela píše: Číslo je pomnožné.číslo je snad jednotné nebo množné?
@Anonymní píše:
Dobrý, číslo pomnožný. Ale co rody a vzory???
Rod ženský
A ještě bych měla připomínku, že číslovka v názvu diskuse je řadová, takže se musí psát s tečkou
.
@Len-til-kah píše:
A ještě bych měla připomínku, že číslovka v názvu diskuse je řadová, takže se musí psát s tečkou.
Hehe, tohle jsem si taky hned říkala, ale nechtěla jsem „rýpat“
![]()
Vy jste ta slova měla jenom takhle vypsaná nebo ve větách? Jejich pád by musel odpovídat postavení ve větě, takhle je všude první, ale nepřijde mi logické určovat pád u izolovaných slov v prvním pádě.
Sakra, vysvětlí mi někdo, proč se to ta děcka učí? Takové zbytečnosti nepoužitelné, ale slušný dopis, mejl, sms napsat neumí. A to jsem učitelka, nechápu…
S dovolením se přifařím.
Slovo „paní“ - rod a vzor? Rod je jasný ženský, a vzor je to jarní? (Zpodstatnělé příd. jméno)?
Děvčata, zdravím. Fakt jsem mimo, ale potřebuju poradit…
Vinohrady, Vysočany, prázdniny, narozeniny, kamna - určete mluvnické kategorie (pád, číslo, rod, vzor).

Pád dohromady dáme… Ale jak se určuje rod a vzor u těhle slov? A číslo je jednotné nebo množné?
Radši inko ať nejsem za negramotnou matku.