Domácí úkol čeština - 6. třída

Napsat příspěvek
Velikost písma:
66852
3.3.16 12:27
@Viking píše:
(Předpokládám, že nešlo o slovesa, ale o ta jména samotná, tam zájmeno nepomůže.)

aha, jsem to špatně pochopila :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18148
3.3.16 21:54
@matkabagristy píše:
@alifie ke koncovce v minulém čase stačí ukazovací zájmeno, na to nemusíš znát vzory podstatných jmen

Z učitelské praxe na ZŠ bohužel vím, že nestačí, protože ty koně nebo ty lidi si řeknou běžně.

Jinak naprostý souhlas s @Viking, obdivuju tvůj vhled do jazyka, ráda bych měla tvou úroveň ;)
jediné, kde nesouhlasím, je protest proti biflování např. vyjmenovaných slov v určeném pořadí. Když jsem přišla na školu učit, brala jsem to „akademicky“ - stačí prostě vědět, která jsou např. vyjmenovaná; umět je vyjmenovat za sebou mi přišlo zbytečné, natož v určitém pořádku (a to nás na fakultě honili s vyzou a čmýrou, až se z nás kouřilo :lol: ). Ale už to zkouším taky, děti v tomhle věku potřebují pevný systém, básničku, kterou se nadrnčí - jinak se opěrný bod rozplizne v náznaky znalosti. Ještě na germanistice jsem se učila seznam substantiv mužského rodu, která tvoří plurál pomocí -er, v přesném pořádku, pomocí příběhu. Jistě, dá se to i jinak… Ale mně systémy vždy vyhovovaly…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9887
3.3.16 23:03

@Eliška (No, s obdivem bych to radši fakt nepřeháněla:) Co se týče vyjmenovaných slov: já se strašně ráda učím věci nazpaměť, vždycky mě bavilo vytvářet si různé ty paměťové paláce nebo mnemotechnické příběhy (téměř vždy tajné a nemravné nebo krvavé). Takže třeba vyjmenovaná slova jsem se naučila rychle a radostně, ale v „nežádoucím“ pořadí (aby to vyhovovalo příběhu - připomeňte si vyňatá slova po L a nahlédnete ten sado-maso potenciál). Učitelka to viděla jako zásadní problém, protože… é… fakt nevím.
Já osobně mám memorování ráda, ale respektuju, že jsou různé studijní typy. Známý třeba vyňatá slova údajně učí úplně bez vyjmenovávání (inu alternativní škola:) A už jsem tu kdesi „propagovala“ třeba hru Ypsilonie http://www.eduin.cz/…novane-zeme/ - tam ta fixace probíhá měkkým způsobem, ale nemyslím, že méně účinně („Á, to bylo v Ypsilonii, tak je tam tvrdý.“).
Ale jde mi o jediné - vzory i vyjmenovávání mají být podle mě prostředkem, ne cílem; když dítě dosáhne cíle jinak (třeba vyjmenovává pozpátku), proč ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18148
3.3.16 23:27

@Viking tak jako jasný, tohle je cesta, cíl je jinde ;)
Dneska jsem probírala fonetický zápis slov a děka to strašně zaujalo, nedoporučíš nějaký příběh napsaný fonetik pro věk 12 cca?

Jj, krvomlýn se nabízí :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9887
3.3.16 23:47

@Eliška Bohužel ani nevím, kde bych takhle přepsané příběhy hledala. Ale hodily by se, bezvadně se na tom vysvětluje vybavovací funkce pravopisu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1459
21.9.16 21:55

Mamainky prosím o pomoc! Syn v 6.třídě má za úkol vytvořit věty na základě zadání slovních druhů, nepovedlo se nám to tak, aby to dávalo smysl. Pokud vás něco napadne, budu vám moc vděčná.

7215821
6535731
17215732
9365

čísla označují slovní druhy, které je nutné použít ve smysluplné větě. Moc děkuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17221
22.9.16 11:46

@LennyL1

7215821 - předložka, přídavné jméno, podstatné jméno, sloveso, spojka, přídavné jméno, podstatné jméno.

V malé hospůdce popíjel i červené víno. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17221
22.9.16 12:00

@LennyL1

6535731 - příslovce, sloveso, zájmeno, sloveso, předložka, zájmeno, podstatné jméno. :think: :think:

Včera vyhrála ona, píší o ní noviny.

(Brr, ještě že už nechodím do školy.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17221
22.9.16 12:06

17215732

Dívka v zelených šatech pláče pro své růžové.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17221
22.9.16 12:09

Částice se za mých mladých let příliš neprobíraly, takže jen hádám, co je částice.
9365
Nechť oni zítra zhynou. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1459
22.9.16 13:27

Holky jste skvělý, mně napadaly samý věty, který nedávaly smysl. Díky!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
146
30.10.16 16:00

Nemá někdo učebnici pro český jazyk 6. třída od autorky Evy Honšové? Učebnice má modré desky.
Pokud ano, prosím o poslání strany 36/4a - pracovní sešit. Máme úkol a nemáme knížku.
Dcera psala 3 kamarádkám a žádná neodpovídá.
Vysvobodí mě někdo?? :kytka: :kytka: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.10.19 21:23

Dobrý den.Je slovo vystoupení a onemocnění postatné jméno hromadné???Prosím :(

• Citovat
  • Upravit
1.10.19 21:35

Já si myslím, že to jsou podstatná jména rodu středního vzor stavení, protože se dají dobře počítat. Tři představení, dvě onemocnění. Hromadná se počítají dvoje, troje, mnoho, málo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.10.19 21:40

@oranžová mašle a teda číslo??Jinak děkuji

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat