Domácí úkol čeština - 6. třída

Napsat příspěvek
Velikost písma:
371
17.2.16 13:34

@kometa32 V jednotnem cisle je to rod stredni vzor kure. V mnoznem je to rod zensky vzor kost…co te ucili ve skole?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65674
17.2.16 13:35

@kometa32 to dítě - střední, vzor kuře

edit: kecám, je to jinak:
Určování rodu slova dítě, eventuálně děti, patří mezi oblíbené chytáky na vysokých školách. V jednotném čísle je podstatné jméno dítě středního rodu (to dítě) a skloňujeme ho jako jiná mláďata podle vzoru kuře (dítě bez dítěte jako kuře bez kuřete). V množném čísle je ale tvar děti už ženského rodu (ty děti) a skloňujeme ho podle vzoru kosti (děti bez dětí jako kosti bez kostí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
499
17.2.16 13:42

@Madam-Owl to je blbost, určuje se u jednotn. cisla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13142
17.2.16 13:46
@vokishka píše:
@kometa32 to dítě - střední, vzor kuřeedit: kecám, je to jinak:
Určování rodu slova dítě, eventuálně děti, patří mezi oblíbené chytáky na vysokých školách. V jednotném čísle je podstatné jméno dítě středního rodu (to dítě) a skloňujeme ho jako jiná mláďata podle vzoru kuře (dítě bez dítěte jako kuře bez kuřete). V množném čísle je ale tvar děti už ženského rodu (ty děti) a skloňujeme ho podle vzoru kosti (děti bez dětí jako kosti bez kostí.

Díky, syn napsal taky stř. vzor kuře a je to špatně. Musí to opravit, už vím jak. Děkuji. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
371
17.2.16 14:00

@filija tak ty se taky vrat do skoly :mrgreen: @kometa32 jeszlize je to mnozne cislo deti tak je to zensky rod vzor kost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30422
17.2.16 14:48
@filija píše:
@Madam-Owl to je blbost, určuje se u jednotn. cisla

Blbost to není, v množném čísle podle vzoru kosti, tedy rod ženský. Nevědět není ostuda, ale psát něco o blbostech už je na pováženou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9887
29.2.16 22:34

@hanka.br. Mě vždycky hrozně zajímalo, k čemu je tahle znalost dobrá. Třeba to tu někdo tuší…?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18148
1.3.16 06:14

@Viking tak rod ke shodě s přísudkem a vzor jistě pro výuku čj jako cizího jazyka, jinak mě teď nic nenapadá.
Mě by zajímalo, k čemu jsou v matematice lomený výrazy :zed: V životě jsem to nepoužila a teď se s tím s dcerou moříme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9935
1.3.16 06:41
@Eliška píše:
@Viking tak rod ke shodě s přísudkem a vzor jistě pro výuku čj jako cizího jazyka, jinak mě teď nic nenapadá.
Mě by zajímalo, k čemu jsou v matematice lomený výrazy :zed: V životě jsem to nepoužila a teď se s tím s dcerou moříme.

Tak v první řadě k procvičování mozku. V lomených výrazech jsou vzorce, postupy, které pokud člověk neumí, má problém i při dalším počítání. Krátit, vytknout, najít vzorec to je vícceméně v jistém slova smyslu základ matematiky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9887
1.3.16 08:38

@Eliška No rod je aspoň gramatická kategorie, ale příslušnost ke vzoru? Vzory mají pomáhat se skloňováním v okamžiku, kdy váháš, ne že umíš slovo skloňovat a snažíš se mu najít nějaký vzor, to je pak opravdu jen blbost a pedagogická zvůle.
Lomené výrazy mě vždycky bavily, ale počkám si, až to bude mít holka ve škole, třeba to přehodnotím:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18148
1.3.16 12:17
@Viking píše:
@Eliška No rod je aspoň gramatická kategorie, ale příslušnost ke vzoru? Vzory mají pomáhat se skloňováním v okamžiku, kdy váháš, ne že umíš slovo skloňovat a snažíš se mu najít nějaký vzor, to je pak opravdu jen blbost a pedagogická zvůle.
Lomené výrazy mě vždycky bavily, ale počkám si, až to bude mít holka ve škole, třeba to přehodnotím:)

jj, právě proto mě napadla akorát ta výuka cizinců.

Mě taky matika bavila (tudíž asi i lomené výrazy, na ZŠ i na gymplu mě bavilo v matice všechno a neměla jsem s ní problém). Pak jsem strávila pětadvacet let studiem jazyků, učením jazyků a mateřstvím a lomené výrazy jsou pro mě španělská vesnice :lol: Ale pomalu do toho pronikám… Mnohočleny už mi jdou :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18148
1.3.16 12:21
@Kotatko03 píše:
Tak v první řadě k procvičování mozku. V lomených výrazech jsou vzorce, postupy, které pokud člověk neumí, má problém i při dalším počítání. Krátit, vytknout, najít vzorec to je vícceméně v jistém slova smyslu základ matematiky.

to naprosto souhlasím a i v češtině na dotaz K čemu mi to bude? reaguju, že je to základ pro další stavbu, nikdo neví, kam se vrhnou. Mozek procvičovat potřebujem neustále ;) Ale vzhledem ke svému oboru bez nich celý život žiju :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30422
1.3.16 19:26
@Viking píše:
@hanka.br. Mě vždycky hrozně zajímalo, k čemu je tahle znalost dobrá. Třeba to tu někdo tuší…?

Tak zrovna tahle znalost je docela užitečná pro pravopis sloves v čase minulém a přídavných jmen přivlastňovacích.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9887
1.3.16 21:19

@hanka.br. Příslušnost ke vzoru? V čem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30422
2.3.16 07:09
@Viking píše:
@hanka.br. Příslušnost ke vzoru? V čem?

V tom, že když se podstatné jméno rodu středního skloňuje v množném čísle podle ženského vzoru, pak se píše v koncovce Y a ne A. Ona to zas taková věda není, stačí si to podstatné jméno vyskloňovat, příslušnost ke vzoru kost je zřejmá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí