Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj mamky, chci se sverit s tim co me trápí a zároveň pozadat o radu a dozvědět se, jak to je u vás. Já jsem hrozna citlivka a asi přeháním, ale jsem nestastna kvuli synovi a jeho kamarádům. Syn je ve druhe třídě (je velky introvert)a od skolky ma jen jednoho kamaráda, je to zároveň syn me známé, obcas jsme se navštívili. Jenže ted od zacatku druhe tridy uz ten jeho kamarád s nim nekamaradi, sedl si s nekym jiným, o prestavkach syna pry odstrkuje, minuly tyden jsem je videla jak sli z jidelny do družiny, synovi utikali.Kdyz jsem pro něj dnes sla do druziny tak jsem slysela ze mu říkají ze k nim do party nepatří, ze nesbira Stikeez z Lidu a at jde pryc. Syn je flegmatik, moc si to nebere, doma si nestěžuje, jen tak letmo rekl, ze Filip uz ma jineho kámoše a ze se i navštěvují a ze by taky chtel s nima ale nikdy ho nepozvou.
Ja jsem z toho ale uplne vyřízena, je mi syna lito
Vzdycky za klukama tak cupitá a oni ho ignorují. Vim ze ho to treba taky mrzí, i kdyz to nedava najevo. Jineho kamose nema, on tezko navazuje vztahy.Jak se s tim mam smirit? Resit to nechci, asi bych se do toho neměla plest, je to bezna vec, oni si to ujasni, ale je mi to tak hrozne lito.Jo a s tou znamou uz se ani nenavstevujeme, vzdycky kdyz jsem je zvala na návštěvu tak rekla ze nemohou, ze Filip je ted furt na návštěvě u Toma
.Diky za dočtení a taky za názory. Uz jsem 2 noci nespala, furt nad vsim přemýšlím ![]()
Obávám se, že to řešení nemá. Pokud jako rodič neuspěješ ani s návrhem superatraktivního programu (pozvat Filipa i Toma, aby u vás třeba přespali, že podniknete to a to) tak nemáš šanci donutit kohokoliv, aby s tvým synem kamarádil. Chápu, že to mrzí, taky mám holku, která složitě navazuje přátelství…ale tohle je dětí boj, my můžem jen přihlížet.
@me2dova Diky.Ja vím, ze s tim nejde nic dělat a právě me to hrozne mrzi.On chodi syn na ruzne kroužky ale proste neni tak upovidany a akční aby se seznámil.
Ja myslim ze s tim nic nenadelas. taky by mi to bylo lito, ale nejde mu naridit aby se kamaradili
@paola white Právě. Ale nevim jak se mam nad tim povznést. Furt to v sobe resim, přemýšlím, je mi ho lito.
@AsiBláznivka naprosto tě chápu.. Taky mám kamarádku, ideální by bylo, kdyby se naši prvnáčci bavili… Taky se jednu dobu hodně kamarádili, pak si prostě nějak přestali rozumět- možná i u vás je to tka, že kluci nejsou moc stejní, zájmově a td. Objevil se někdo jiný a bylo..
Myslím, že je malá šance na nějaké vleké kamaradění zpět.. Možná ho přijmou, ale nevěřím, že to bude zas jako dřív. Aspoň teda u nás prostě to už nešlo, začal si kluk od kamarádky rozumět s někým jiným a prostě je to tak..
U nás teda, když nastupoval do třídy, tak jsem mu řekla, že se má kamarádit s jinými dětmi. Možná bych ho motivovala, aby se zažal víc bavit s jiným chlapcem.. nakonec by zjistil, že by měl kamarádů i jinde dost ![]()
@AsiBláznivka Mohla bys mu koupit takových stikeez, aby si z toho ti dva sedli na zadek. http://e-kulecniky.cz/…VTM201159%5D ![]()
Ale jestli by mu to na společenském žebříčku pomohlo, těžko říct.
@kvaček jj, to jsem mu taky říkala, at se kamaradi i s jinyma klukama ve třídě, ale ono to moc nejde, no. I kdyz by chtel. ![]()
@AsiBláznivka u nás klud se kamarádí i s holčičkama.. Te´d je to ještě jiné.. že to tak děti neřeší..
Ze školy začal chodit s holčičkou, a další za ním chodí ven…
@kvaček píše:
@AsiBláznivka u nás klud se kamarádí i s holčičkama.. Te´d je to ještě jiné.. že to tak děti neřeší..
Ze školy začal chodit s holčičkou, a další za ním chodí ven…
Ten náš s jednou holčičkou i sedi, ucitelka je spolu posadila, tak jsem mu říkala, ze jestli si rozumi, at se spolu kamarádi, ze mohou jit i spolu ven a on mi řekl ze kluci se mu furt smějí ze sedi s holkou a ze se pry milujou. Nechapu ze deti v 7 letech dovedou byt uz tak zly.
@AsiBláznivka Ahoj. Nebavilo by ho chodit do skautu? Tam je to vedeno tak, že nikdo nikoho neodstrkuje, děti jsou vedeny v určitém duchu, který tohle vylučuje a řekněme si na rovinu, dost často tam chodí i děti, které mají právě v „obyčejném“ kolektivu problémy s vrstevníky. A celkově si myslím, že je to fajn. ![]()
@AsiBláznivka a to sedí sám? Unás teda je míň holčiček, ale prostě kluci někteří prostě sedí…
A co nějaký koníček, mimoškolní aktivity, třeba sport? Při takových věcech se přátelství navazuje snadněji
Mám s tím své zkušenosti. Ale bohužel s tím nic nenaděláš, třeba si časem ty pravé kamarády najde. Děti někdy dokáží být na ostatní opravdu zlé ![]()
@Mirka Dušínová Do skauta bych ho určíte přihlásila, moc se mi to libi, ale u nas nic takoveho neni
Je to vedle ve vesnici (6km) ale ja nemam auto tak nevim jak by se tam dopravil vždycky. A ani nikoho neznám kdo tam chodi, ze by se s nimi svezl. Jinak na kroužky chodi. Do hudebky a na micove hry.