Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, chtěla bych se zeptat vás zkušenějších, kdo má za sebou zápis prvňáčka.. Když se přijde k zápisu, musí oba rodiče předkládat své občanské průkazy pro kontrolu trvalého bydliště? Jde o to, že v Praze se hledí na spádovou školu a manžel i s dětmi by měl adresu pro danou školu, ale já ne. Protože bude dost velký nápor dětí, tak řeším i toto
aby to náhodou nebyl problém a kvůli „mé nespádovosti“ holku nepřijali ![]()
Děkuji za všechny rady..
Monika
@MonikaG pokud jde o prahu a mají to v podmínkách, tak asi jo - ať jde na zápis chlap
u nás ani TP nepotřebují, jen u dítka.
@MonikaG jsme mimo pražští, ale trvalé bydliště dítěte ve městě je jednou z hlavních podmínek přijetí do školy i školky. A u nás stačí OP jednoho z rodičů, který jde s dítětem k zápisu nebo OP dítěte.
Tak dcera chodí do školy v Praze a trvalý bydliště má v okrese Beroun. Ale já jsem vybírala školu kde je málo dětí a je jedno kde mají trvalé bydliště. ![]()
U nás stačí pobyt dítěte - takže pobyt jednoho z rodičů, kde bydlí druhý je celkem nezajímá.
Já si pobyt měnila (o tři ulice k babičce) právě kvůli školce
protože naše spádovost končí asi tři baráky od našeho domu
Že má otec dítka jiné bydliště nikoho netankovalo. Šla jsem tam jen se svojí občankou, do papírů jsem vyplňovala otcovo TP, každému to bylo jedno. Hlavně, že mělo správný pobyt dítě.
Do občanek se dnes už děti neuvádějí, takže asi budou víc kontrolovat rodiče
Já bych si ten zápis nerada nechala ujít.. a když už tam také budu, tak aby neřekli, maminko dejte nám také svůj OP..
To abych si kdyžtak jako náhodou k zápisu zapoměla kabelku s doklady doma..
nebo co..
A třeba u pražáků - když jste jako rodiče měli jiné trvalé bydliště a jen děti takové kvůli spádovosti školy, museli jste předkládat nějaké potvrzení z městského úřadu a dokladovat to?
@Mar__tanka1983 a šla jste k zápisu sama nebo s manželem? Chápu že když by u nás šel jen taťka, tak by moje údaje jen dopsal, ale když dorazíme oba, tak jestli nás budou kontrolovat oba dva..? ![]()
Jo a jak to třeba bylo u Vaší školy v den zápisu.. Slyšela jsem že hraje roli i pořadí ve kterém dorazíte.. že se tvořily fronty už od rána, i když byl zápis až od 13 hod.
@tezi píše:
@MonikaG jsme mimo pražští, ale trvalé bydliště dítěte ve městě je jednou z hlavních podmínek přijetí do školy i školky. A u nás stačí OP jednoho z rodičů, který jde s dítětem k zápisu nebo OP dítěte.
A proč OP? Dítě může mít TP jinde než oba rodiče…
@MonikaG no tak když tam taťka ty údaje dopíše, tak tak jak tak ve škole uvidí, že máš jiné bydliště, takže pak už je jedno, jestli to uvidí v občance nebo v papíru…
víc neporadím, my byli zatím jen u zápisu do školky, tam přijímali děti podle bydliště (byly body navíc za TP) a pak podle věku.
@jessikka no já teda myslela, že dítě musí mít TP dle zákonného zástupce, tedy většinou otce nebo matky. Že nejde jen dítě přihlásit někam a sebe jinam.
Já když jsem měnila to bydliště, tak jsem ho musela měnit já a dítě šlo „automaticky“ se mnou…
@Mar__tanka1983 Jde to. Díétě může mít trvalý pobut jinde. respektive počítám, že když se narodí, má TP tam, kde matka automaticky. Ty ho ale můžeš přehlásit jinam, pokud se dodrží podmínky, jako např., že majitel bytu/domu s tím souhlasí.
U nás kontrolovali moji občanku, otcova je nezajímala. Má TP jinde, úplně mimo město. Asi předpokládali, že má dítě stejný pobyt jako matka. A nevím jak u školy, ale školky si TP následně kontrolujou na Magistrátu. Nebo mi to tak aspoň bylo řečeno. Takže pokud mají děti stejné bydl.jako otec, měl by OP ukazovat on ![]()
@Mar__tanka1983 píše:
@MonikaG no tak když tam taťka ty údaje dopíše, tak tak jak tak ve škole uvidí, že máš jiné bydliště, takže pak už je jedno, jestli to uvidí v občance nebo v papíru…
víc neporadím, my byli zatím jen u zápisu do školky, tam přijímali děti podle bydliště (byly body navíc za TP) a pak podle věku.@jessikka no já teda myslela, že dítě musí mít TP dle zákonného zástupce, tedy většinou otce nebo matky. Že nejde jen dítě přihlásit někam a sebe jinam.
Já když jsem měnila to bydliště, tak jsem ho musela měnit já a dítě šlo „automaticky“ se mnou…
Já měnila letos a paní na úřadě se mě zeptala, jestli to chci změnit dětem taky, nebo ponechat.
Jen tak teoreticky: kdyby mělo dítě i rodiče TP v úplně jiném, dost vzdáleném městě, tak by byl problém se zápisem do školy? Školku chápu, tam není povinnost dítě přijmout, ale co škola?
Jen mě to tak napadlo, protože jsem donedávna měla já (a tím pádem i syn) TP u mých rodičů cca 200km odsud, partner ho tam má stále (cca 300km odsud). Měnila jsem ho sobě a synovi jen kvůli budoucí možnosti přijetí do státní školky. Bydlíme v nájmu, majitelka nám to odsouhlasila, ale kdyby byla proti, tak by mi děti nevzali do školy ve městě, ve kterém bydlíme?
Já si právě potřebuju nechat původní bydliště a kvůli škole ho bude měnit jen manžel + děti. Tak snad to bude ok.
A chtěli po vás ještě někdy později dokladovat spádové bydliště? např. při začátku školního roku nebo i dříve?