Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já si právě potřebuju nechat původní bydliště a kvůli škole ho bude měnit jen manžel + děti. Tak snad to bude ok.
A chtěli po vás ještě někdy později dokladovat spádové bydliště? např. při začátku školního roku nebo i dříve?
tak trvalé bydliště již není závislé na souhlasu majitele nemovitosti (byť uznávám, že je minimálně slušnost ho požádat než si ho zařizovat bez jeho vědomí). A ano, pokud by dítě mělo trvalé bydliště 200 km od vybrané ZŠ, nelze zaručit, že bude přijato. Přednostně se berou děti ze spádových oblastí.
i když při této vzdálenosti by se nejspíš dalo domluvit s vedením školy, že bydlíte v místě.
@MonikaG píše:
Já si právě potřebuju nechat původní bydliště a kvůli škole ho bude měnit jen manžel + děti. Tak snad to bude ok.A chtěli po vás ještě někdy později dokladovat spádové bydliště? např. při začátku školního roku nebo i dříve?
Ne.
@Hoa Mai Ano, některé školy nemají kapacitu tak velkou, aby přijaly každého, kdo přijde k zápisu, tak se to řeší spádovostí. A následně třeba losováním, když je jich pořád moc.
@MonikaG píše:
Já si právě potřebuju nechat původní bydliště a kvůli škole ho bude měnit jen manžel + děti. Tak snad to bude ok.A chtěli po vás ještě někdy později dokladovat spádové bydliště? např. při začátku školního roku nebo i dříve?
ne, dokládá se jen u zápisu. Na začátku roku se vypisují papíry pro školní matriku, uvádí se tam trvalý pobyt a doručovací adresa, ale na základě těchto údajů nelze dítě ze školy vyloučit (když bude trvalý pobyt jinde)
@Hoa Mai nevím odkud jsi, ale tady v Praze mají jednotlivé městské části ještě speciální roztřídění na konkrétní ulice, které spadají k určité základní škole..
A právě spádovost k dané škole je na prvním místě pro úspěšné přijetí ![]()
@Hoa Mai Asi vzali, ale ne třeba do vámi vybrané, pokud by ta měla plnou kapacitu. Někam by dítě umístili, ale takhle s bydlištěm je přednostně umístěno do spádové školy, pokud máš o ni zájem.
@neumisa Já vím, že TP není závislé na souhlasu majitele bytu, ale víme, jak to funguje v reálu… Stačí si přečíst jakékoliv diskuze na netu, nejen tady, i na Idnesu apod, jsou takové i zkušenosti známých, že spousta majitelů bytů ti řekne, že ti TP neodsouhlasí, smlouvu ti dá na dobu určitou, třeba na rok a pokud s tebou bude mít problém, prostě ti ji neprodlouží. TP ti sice zůstane, ale přijdeš o bydlení. Jak říkám, není to náš případ, majitelka našeho bytu je zlatá, ale přemýšlím, jak to dělají lidi, co jsou v podobné situaci, jako my, jen bez toho TP. Bydlíme v centru Brna, ve školkách je tady dost nával, situaci ve školách neznám, ale předpokládám, že jim taky moc míst zbývat nebude…
vím, taky bydlím v nájmu - s odsouhlaseným trvalým bydlištěm ![]()
@jessikka jak jinak by bylo možné doložit trvalé bydliště dítěte a předpokládám, že dítě má TP společný aspoň s jedním z rodičů. A psala jsem, že proto bych volila nechat udělat OP dítěti, kde má TP uvedeno a je to jeho doklad. Mám to tak u 2 starších synů a ve školce stačila jenom synova občanka na ověření trvalého bydliště.
Příspěvek upraven 29.09.15 v 20:08
@tezi Takže u příležitosti změny TP můžu na úřadě říct, že bych chtěla zhotovit pro 5,5 letou dceru občanku? To si ji tam rovnou vyfotí nebo mám donést foto?
@tezi No, předpokládat můžeš, ale nemjusí to tak být. Může, mít klidně TP úplně jinde. Podle občanky rodiče se nepozná, kde má dítě TP. A nepozná se to ani podle obou občanek. Dítě mít OP může, ale nemusí, takže ani podle ní se to plošně nedá ověřovat.
@jessikka jasně, že dítě nemusí mít svůj OP, ale potom je to jenom o důvěře. Ale tohle se tady neřeší.
Otec dítěte bude mít stejné bydliště jako děti, tak by měl stačit jeho OP jako potvrzení bydliště nebo nechat udělat OP dítěti.
U nás ve škole OP rodičů vyžadují, ale každá škola to má jinak.
Podle zákona rozhoduje trvalý pobyt dítěte, nikoli rodičů. Takže, jestliže má dítě trvalý pobyt ve spádové oblasti, tak jej na školu musí vzít. V případě, že by kapacita na spádové děti nestačila, musí obec určit náhradní spádovou školu. Povinnost aby měli i rodiče trvalý pobyt je irelevantní a právně neuchopitelná. (nejedná se o školku, ale o školu, kde je spádovost dítěte daná zákonem a obecní vyhláškou). U nás na škole kontrolujeme trvalý pobyt dítěte, nebo, když nemá vlastní občanku (což je většinou) tak trvalý pobyt alespoň jednoho rodiče. V případě, že by dítě mělo trvalý pobyt jinde než rodiče, tak bychom to důsledně řešili. Není reálné, aby dítě bydlelo jinde než zákonní zástupci. Ale ještě se to nestalo.
Nejlépe se ptejte přímo na škole, kam chcete dát dítě.
Holky, mám otázku, ale jen teoretickou. Bydlíme v Praze, ale v nájmu, vlastní bydlení i tu asi nikdy nebudeme moci dovolit, ale stěhovat se kvůli tomu nechceme. já mám trvalé bydliště v jiném městě, manel také. pokud by se nám narodilo dítě, mělo by trvalé bydliště po mně nebo mu můžeme napsat nové, úplně jiné (to opravdové?) já si trvalé bydliště měnit nechci z thoo důvodu, že by to předstvovalo ohromnou práci, překopání všeho, bordel v papírech, bordel na úřadech… už jsem to řešila s novým příjmením a hrůza…od pojišťovny, přes lékaře, všechno… ![]()
nicméně - kdybychom si trval bydliště změnit vážně nechtěli a dítě mělo trvalé tedy po mně, to opravdu platí, že by do školy mělo nastoupit na opačném konci republiky než reálně bydlí, a do školy by nám ho u nás nemuseli vzít? nestačí nájemní smlouva s potvrzením, že tu bydlíme několik let a má to nejblíže?
děkuju. mě tot přijde jako hrozná byrokracie, přece důležitější je, kde to dítě bydlí reálně a kam to má blíž, ne? ale chápu, že by toho možná šlo lehce zneužít… ale nevím.
a druhá věc - jsou - li výběrové školy, kam se musejí dělat přijímací zkoušky, např. z jazyka, platí to tak, že pro ně spádovost neplatí? ony jsou totiž jako spádové na internetu napsané, jsou k nim přiřazené ty ulice, tak mně zajímalo, jak by se to řešilo, kdyby měla jako spádovou školu tuto školu dítě, které na ni intelektově nemá… (to se nás netýká, to mě jen zajímá, protože je to škola těsně vedle. Ale naše spádová by nebyla. (konkrétně - jde o pražskou školu Marjánka a Pod Marjánkou, které spolu sousedí velmi těsně. Ta Marjánka by byla naše spádová, ta Pod Marjánkou ne, ale spádová je taky a je nějaká drsná na jazyky či co. Tak mě zajímalo jak to vlastně celé funguje:)
Jinak to chápu dobře, že pokud bychom chtěli na pořadník do školy, kde bydíme, musí mít alespoň jeden z rodičů trvalé bydliště tam blízko školy, kde skutečně bydlíme. A že nevadí, že je to jen nájem, že?
díky:)