Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Měla bych dotaz pro ty, co mají nějaké zkušenosti z PPP.. Jelikož řešíme složitější rodinnou situaci a čeká nás také stěhování.. a plno starostí.. Vím, že by dcerka v první třídě (od září 2016) nebyla moc v klidu (nebo spíš my rodiče). Jinak je dubnová, šikovná a vše v pohodě.. Ale stále hravá, hlavně s malým bráškou.. a tak další rok ve školce by ji nevadil.
Myslíte, že by PPP byla vstřícná a bez nějakého zbytečně podrobného zkoumání nám odklad doporučili a vystavili potvrzení? (pro zápis do 1.třídy, který je cca na začátku února).
Děkuji za názory
Monika
@MonikaG Na posouzení zralosti do PPP se obvykle objednává na duben, u zápisu v lednu ve škole se domluvíte, jak to vidí oni, jak vy a že ještě přinesete potvrzení z poradny.
Když poradna rozhodne že je dítě zralé tak prostě dítě do školy musí.
@MonikaG píše:
Měla bych dotaz pro ty, co mají nějaké zkušenosti z PPP.. Jelikož řešíme složitější rodinnou situaci a čeká nás také stěhování.. a plno starostí.. Vím, že by dcerka v první třídě (od září 2016) nebyla moc v klidu (nebo spíš my rodiče). Jinak je dubnová, šikovná a vše v pohodě.. Ale stále hravá, hlavně s malým bráškou.. a tak další rok ve školce by ji nevadil.
Myslíte, že by PPP byla vstřícná a bez nějakého zbytečně podrobného zkoumání nám odklad doporučili a vystavili potvrzení? (pro zápis do 1.třídy, který je cca na začátku února).
Děkuji za názoryMonika
ne, z důvodu stěhování a složité rodinné situace poradna bez zkoumání odklad nedoporučí. Provede standardní práci a podle výsledků se rozhodne.Pak už je to na rodičích. Nicméně, pokud poradna řekne, že je dítě na školu zralé, má rodič požadující odklad smůlu.
@MonikaG píše:
Děkuji za názoryMonika
Za mě Ti můžu říct, že toto není důvod pro odklad, řekla bych, že hravých je tak 99% prvňáčků. Mám dcerku červnovou, stejně starou jako ty a do školy půjde. A to máme těch lapálií asi víc než Vy. odklady se mají dávat jen v opodstatněných případech, jak k tomu pak přijde moje červnová dcerka, která bude ve škole s dětmi i o rok a půl staršími, co měly odklad. ![]()
@MonikaG hodně naivní úvaha. PPP není pro legraci, ale pro posouzení zralosti dítěte. Stěhování a spol není důvodem k odkladu
Dítě samože projde klasickým vyšetřením zralosti, pokud je v pohodě, odklad nedostane. Jinak na zápis normálně běžte, PPP se chodí na základě jejich doporučení tak duben, květen, pak se teprva o odklad žádá.
@jitkabokule vážně? já teda znám opačný případ, ale tam říkali, že rozhodnutí je vždy na rodičích.
K zakladatelce - to že si předškolák hraje, zvlášť s mladším sourozencem, je přece úplně normální a nesvědčí to o nějaké jeho nezralosti ke školní docházce. Pokud nemá nějaké problémy, odklad bych nedávala. Zbytečně probincá jeden rok, spočítej si, v kolika pak bude vycházet ze ZS, v kolika bude maturovat.. nehledě na to, že pokud už na školu zralá je, ve školce ji to bude nudit a zabrzdí jí to v přirozeném vývoji
Odklad je určen pro děti, které by školní docházku nezvládaly z důvodu nezralosti. Není to omluvenka pro rodiče, kteří chtějí jeden rok klidu navíc.
@MonikaG nenech se odradit některými příspěvky. O tom, jaká je VAŠE dcera a co by pro ni bylo nejlepší víte nejlíp vy, ne zdejší uživatelky, takže posuzovat, že jsou na tom hůř než vy, mi přijde mimo. Kamarádka chtěla odklad z podobného důvodu a dostala ho. Po posouzení by stejně její dcerka prý zralá nebyla, ale tak to najdou u každého prcka asi něco. Až půjdete do poradny, tak se Vás pracovnice zeptá, k čemu se přikláníte a jak to vidíte, takže bych řekla, že byste byli pro odklad, věřím, že k tomu pak přihlédnou (aspoň ze zkušenosti).
Mě to teda přijde na hlavu, takto rozhodovat. Chápu že máte složitou situaci, ale tohle snad není ani normální, aby si kvůli tomuto někdo žádal o odklad.
![]()
Ale ano, da se to.. Osobne znam dve maminky, ktere svym detem v PPP odklad na zaklade stehovani vybavily.. U jedne to bylo takove nerozhodne, takze tam pohoda.. U druheho se jim to nelibilo, kluk byl do skoly zraly, ale stehovali by se daleko a uprostred roku.. Takze nakonec odklad doporucili..
Dobrý den děvčata,
Už nevím kam se obrátit, tak mě napadla tato skupinka. Dcera se narodila 23.8 a letos by měla jít do školy. Podle učitelek ve školce není důvod dávat odklad. Byly si vědomi, že nemá ještě grafomotirckou oblast dozrálou. Je hodně chytrá, šikovná, zvýdavá. Je ale roztěkaná, má tendenci být perfekcionista. Šla jsem s ní do poradny, vnitřne jsem cítila, že by do školy jít měla, ale chtěla jsem to pro svůj klid, prožoe je na konci srpna.
V poradně jsme byli včera, nemá dozrálou grafomotirckou oblast a tohle je podle paní psycholožky důvod k odkladu. Mohlo by jí dělat problém psaní například. Dcera se ale do školy těší už skoro rok. Když jsem se jí zeptala, jestli by jí to nevadilo, kdyby šla o rok déle, byla dost smutná. Na druhou stranu si myslím, že rok navíc ve školce ji „zničí“, bude se nudit, sice se třeba více zklidní, ale ztratí třeba zájem a bude jí smutno, z toho, že nemohla. Přemýšlím o tom, že ji do té školy dám. Jaký na to máte názor vy? Dnes si s ní chci o tom ještě promluvit, třeba ji upozornit, že tam jsou takováhle rizika – že to pro ní může (a nemusí) být ty začátky těžší než pro starší děti apod.
Díky za veškeré rady a případně zkušenosti.
@Missa2 To je těžké, každé dítě je jiné. Velikánskou roli hraje i to, jakou bude mít paní učitelku, spolužáky, jaký je to typ školy… U obou mých dětí jsem řešila odklad vs. nástup do školy. Nakonec šly obě bez odkladu. U červnového kluka to byla nejspíš chyba, první dva roky jsme všichni protrpěli (nepozorný, hravý, špatná grafomotorika), u srpnové holky naopak bylo dobře že šla v čerstvých 6, ačkoliv ještě v době zápisu jsem měla hodně veliké pochybnosti.
@Jahru Včera jsem to konzultovala s učitelkou. Ríkala, že nemá moc zájem o ty úkoly, to vyrábění, že si spíš radši hraje. Ale zase na druhou stranu je hodně šikovná. Její návrh byl, že když s ní budu denně trénovat, že uvidím, pokud to vzdá a nevydrží u toho, tak at se radeji prikloníme k odkladu. Mám domluvenou ještě u zápisu učitelku,, která je více specialiozovaná, aby se na ní v ohledu laterality podívala. Uvidíme. Doma mi včera u cvičení vydržela 20minut. Celý den si říkám, že to bude buď prodřený ten rok nebo ji mám dát odklad a pak jí to půjde samo. Nevím na co je připravená. Vím, že by to dala. Bavila jsem se s ní o tom, jak to tam ve škole je a podobně. přesto jít chce. uvidíme zítra u zápisu co navrhnou. Chvíli si říkám, raději odklad, ať to není pro ní stresující, pak si řeknu zase že ne. Je to strašně těžké to za ní rozhodnout ![]()
@Missa2 muzu se zeptat, jak jste se nakonec rozhodli? Resim uplne stejny problem u dcery, narozena 3.8., akorat tedy ma vse dozrale, ale plete se ji prava a leva, je trochu pomalejsi, a je drobna a pry ne uplne prubojna… jinak take moc sikovna, ukoly ji vylozene bavi a do skoly se tesila nez jsem ji znejistila… Dekuji!