Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@hanka.br. No to je přesně ono - vyskloňuješ si to a přiřadíš ke vzoru, paní učitelka má radost a to je tak všechno. Takže ještě jednou: proč musíš tenhle krok provádět, když to i bez znalosti vzoru umíš vyskloňovat a umíš si říct „TY děti“ (Čech neřekne „TA děti“)? A to se ptám jako bohemistka. Kdy už se změní způsob výuky mateřštiny od biflování zbytečností k rozvíjení funkční gramotnosti, ach jo…
@Viking píše:
@hanka.br. No to je přesně ono - vyskloňuješ si to a přiřadíš ke vzoru, paní učitelka má radost a to je tak všechno. Takže ještě jednou: proč musíš tenhle krok provádět, když to i bez znalosti vzoru umíš vyskloňovat a umíš si říct „TY děti“ (Čech neřekne „TA děti“)? A to se ptám jako bohemistka. Kdy už se změní způsob výuky mateřštiny od biflování zbytečností k rozvíjení funkční gramotnosti, ach jo…
Myslím, že jde o to, naučit češtinu i lidi, kteří nemají dostatečný cit pro jazyk. Správné koncovky k jednotlivým pádům je pro některé z nich problém, který se bez počátečního biflování vzoru asi nenaučí. A u některých slov i já vysloveně plavu, protože se v místě, kde bydlím, se běžně používá nesprávná koncovka.
Co je správně
Takže já bych to přiřazování ke vzorům nezatracovala. Mám jedno dítě, které v češtině citem odhadne, co je správně (v naprosté většině případů), a pak mám druhé, které „odhaluje správně“, jak se co píše až díky probírané mluvnici ve škole. Až ve čtvrté třídě, kdy probírají vzory a „podobné zbytečnosti“ začíná být jeho písemný projev srozumitelný - bez pochybností dřív psal „ty děty“, protože po H, CH, K, R, D, T, N se přece píše tvrdé y. ![]()
@Viking píše:
Ty přeci víš všechno nejlíp.
@hanka.br. píše:
Ty přeci víš všechno nejlíp.
Nó, tomu říkám argument… Fakt mi nějak uniká, proč ten osobní útok.
(Já jen vím, jak učí češtinu moji bývalí spolužáci, takže mám radost, že aspoň oni naštěstí od těch zkostnatělých „taxonomických“ zvyků upouštějí.)
Vzory mají samozřejmě sloužit k tomu, aby pomohly člověku, když třeba váhá s koncovkou. Ale u „dětí“ je problém jaksi přesně opačný… Nebo nechápeš, o co tu jde?
Jazykovému citu nepomůže biflování, ale řádově větší množství četby, to je (pro někoho asi smutný) fakt. Tak trochu problém taky je, že většina „problematických“ slov žádnému vzoru neodpovídá, ale buď tvoří podvzory, nebo jsou přechodová. Jak ti při skloňování slova „dveře“ pomůžou vzory?
U „koulí“ ti taky spíš pomůže seznámit se s rezidui duálu, žeáno:)
No a pokud jako dospělá nevěříš u správných tvarů vlastním očím, je to snad docela velký doklad toho, že to biflování vzorů ti nijak nepomohlo, ne?
@Viking píše:
Nó, tomu říkám argument… Fakt mi nějak uniká, proč ten osobní útok.
(Já jen vím, jak učí češtinu moji bývalí spolužáci, takže mám radost, že aspoň oni naštěstí od těch zkostnatělých „taxonomických“ zvyků upouštějí.)Vzory mají samozřejmě sloužit k tomu, aby pomohly člověku, když třeba váhá s koncovkou. Ale u „dětí“ je problém jaksi přesně opačný… Nebo nechápeš, o co tu jde?
Jazykovému citu nepomůže biflování, ale řádově větší množství četby, to je (pro někoho asi smutný) fakt. Tak trochu problém taky je, že většina „problematických“ slov žádnému vzoru neodpovídá, ale buď tvoří podvzory, nebo jsou přechodová. Jak ti při skloňování slova „dveře“ pomůžou vzory?
U „koulí“ ti taky spíš pomůže seznámit se s rezidui duálu, žeáno:)
No a pokud jako dospělá nevěříš u správných tvarů vlastním očím, je to snad docela velký doklad toho, že to biflování vzorů ti nijak nepomohlo, ne?
Je hrozně vtipné, že mi vyčítáš „osobní útok“ (což bylo pouhé konstatování faktu, že jsi odbornice na výuku matematiky, teď tedy i češtiny) a pak napíšeš něco takového. Ono přeci nejde o to, co umím já a ani o můj jazykový cit. A ani nejsem zastáncem, tím méně autorem učebních osnov základní školy, to si musíš ztěžovat jinde. Faktem je, že všechny děti jazykový cit nemají, že rozdíl mezi TI páni a TY stromy neslyší a znalost vzorů podstatných jmen jim pomáhá.
@hanka.br. Aha, tobě to připadá jako osobní útok? Tak to chápeš špatně, mě fakt ani trochu nepohoršuje, že někdo něco neví. Jen to tvrzení prostě jde přímo proti tvé argumentaci, na což jsem upozornila. Nebo jak jinak si to vysvětluješ?
V čem udělá víc dětí chybu, v použití slova „děti“, nebo v přiřazení ke vzoru kost? Skoro bych vsadila na to druhé.
Odbornice na výuku nejsem a nikdy jsem to o sobě netvrdila, netuším, kde to bereš, zklidni se, prosím, a přestaň být osobní. Nebo ze mě dělá odborníka to, že mám mezi češtináři přátele, kteří prostě učí jinak než ty?
Ptala jsem se na pedagogický smysl jedné konkrétní věci, to smí jen odborník? Smysl v tom nadále nevidím, argumenty se rozpadly.
(Ano, výuka cizinců, jak tu padlo, je věc jiná.)
@hanka.br. (A sorry, nepamatuju si, jestli jsi učitelka, nebo ne. Podle formy a chyb ne, podle obsahu jo, takže se případně omlouvám za pláč na špatném hrobě:)
Z hlediska vývoje češtiny je skloňování podle vzorů novinkou. Chápu, jak to @Viking myslí. Někdy jde fakt o násilí. Ale neučím prcky.
@matkabagristy No, novinkou… od 16. století? Nevím, ale tipla bych inspiraci učebnicemi latiny.
Aby bylo jasno, obecně je schopnost pracovat se vzory fajn, u spousty slov to pomůže a je dobré to děti učit. Jen se ve výuce někdy zapomíná, že to má být usnadnění, ne komplikace:) Ale to se týká mnoha absurdních věcí (vzpomínám si třeba, že jsme museli umět vyjmenovaná slova v přesně daném pořadí).
@Viking já si teda už jen matně vzpomínám, jak jsem se učila skloňovat podle kmenů. Byl to masakr, ale zas mi to něco dalo. Jednak jsem porozuměla jazyku a jednak jsem pochopila, proč všechno v jazyce nelze zaškatulkovat. Jenže ty holky, co studují národku, toho mají moc, učí se hlavně jak učit. Mně zas přijde absurdní zařazování sloves ke třídám a vzorům.
@matkabagristy Jo, ale to když ses učila historickou, ne? V těch více méně synchronních gramatikách okopčených podle latiny podle mě vzory byly. (Ale je to jen matná vzpomínka a nechce se mi to hledat:)
@Viking jo, ale stejně jsem to už úspěšně zapomněla.
Ale od té doby aspoň vím, jak a proč je to s tím duálem, proč jsou dni, proč rozkazujeme jednou s i, jindy bez a tak…
@Viking píše:V čem udělá víc dětí chybu, v použití slova „děti“, nebo v přiřazení ke vzoru kost? Skoro bych vsadila na to druhé.
Souhlasím ![]()
@Viking píše:
To může být pouze doklad toho, že jsem to s biflováním nepřeháněla. ![]()
Příspěvek upraven 03.03.16 v 10:05