Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak určit stupňovaná přídavná jména. Je mi jasné, že jsou druhy měkké a tvrdé a k nim vzory jarní a mladý. Jak byste ale určili slova jako: mladší, nejhezčí, apod.. Jarní, tedy měkké, protože se koncovka neskloňuje (mladšá aj. nejde=jarní), nebo že v základním tvaru (tím teď myslím v 1. stupni, zde mladý, hezký,…) byste ho určili, jako vzor mladý, tedy druh tvrdý. Budu moc vděčná za odpověď, děkuji.
Stupnovane prid. jmeno neni tvar prid. jmena v prvnim stupni, ale slovem odvozenym, tudiz nema stejny vzor
Mladý podle tvrdého vzoru, mladší podle měkkého. Jak jinak to chceš určit? Tohle je stupňování přídavných jmen. Nepleť dohromady jablka a hrušky, tj. původní a vystupňovaný tvar.
@Cullenova píše: Více
Přesně tak. A když napíšu MLADŠÝ, vypadá to blbě, takže stupňování podle mě se vzory se vzory vůbec nesouvisí.
@Cullenova Takže myslíš, že je to stejný jako v základním tvaru? Jako slovo např. menší bys určila jako tvrdé, protože v základním tvaru je to malý?
@nevimjmeno711 píše: Více
Přečti si ještě jednou, co jsem psala výš. Je tam na tuhle otázku jednoznačná odpověď.
@Ploskutáček No já se ptám, protože jsem teď dělala nějaké cvičení v přijímačkách a bylo tam, abych určila, kolik je kde tvrdých a měkkých přídavných jmen a právě tam bylo i takhle vystupňované a já nevěděla, jak to určit…
Mladší žena, mladší dítě, mladší muž.
Mladá žena, mladé dítě, mladý muž.
Už to vidíš?
@Cullenova aha už to chápu, prostě bys v tom nehledala souvislost a určila to jako jarní?
Ano. Protože mladší je komparativ a je to měkký tvar slova.
Vzor přídavného jména se určuje podle jeho základního tvaru, nikoli podle jeho komparativu. Mladý je prostě tvrdé přídavné jméno za všech okolností.
Druh přídavného jména určíš správně tak, že si přídavné jméno v jiném než v základním tvaru, převedeš právě do základního tvaru. Pak už je snazší určit sruh, protože ten se určuje vždy z 1. stupně. Pár příkladů:
MLADŠÍ (2. ST.) - MLADÝ - TVRDÉ, VZOR MLADÝ
TMAVŠÍ (2. ST) - TMAVÝ - TVRDÉ, VZOR MLADÝ
NEJÚČINNĚJŠÍ - ÚČINNÝ - TVRDÉ, VZOR MLADÝ