Určování přídavných jmen - čeština

23.3.24 15:49

čeština dotaz

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak určit stupňovaná přídavná jména. Je mi jasné, že jsou druhy měkké a tvrdé a k nim vzory jarní a mladý. Jak byste ale určili slova jako: mladší, nejhezčí, apod.. Jarní, tedy měkké, protože se koncovka neskloňuje (mladšá aj. nejde=jarní), nebo že v základním tvaru (tím teď myslím v 1. stupni, zde mladý, hezký,…) byste ho určili, jako vzor mladý, tedy druh tvrdý. Budu moc vděčná za odpověď, děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5245
23.3.24 15:54

Já bych to určila jako měkké jarní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18650
23.3.24 15:56

Stupnovane prid. jmeno neni tvar prid. jmena v prvnim stupni, ale slovem odvozenym, tudiz nema stejny vzor

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12482
23.3.24 15:59

Počkat, a to se někde učí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5742
23.3.24 16:09

Mladý podle tvrdého vzoru, mladší podle měkkého. Jak jinak to chceš určit? Tohle je stupňování přídavných jmen. Nepleť dohromady jablka a hrušky, tj. původní a vystupňovaný tvar.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12482
23.3.24 16:12
@Cullenova píše: Více

Přesně tak. A když napíšu MLADŠÝ, vypadá to blbě, takže stupňování podle mě se vzory se vzory vůbec nesouvisí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23.3.24 16:12

@Cullenova Takže myslíš, že je to stejný jako v základním tvaru? Jako slovo např. menší bys určila jako tvrdé, protože v základním tvaru je to malý?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5742
23.3.24 16:13
@nevimjmeno711 píše: Více

Přečti si ještě jednou, co jsem psala výš. Je tam na tuhle otázku jednoznačná odpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23.3.24 16:14

@Ploskutáček No já se ptám, protože jsem teď dělala nějaké cvičení v přijímačkách a bylo tam, abych určila, kolik je kde tvrdých a měkkých přídavných jmen a právě tam bylo i takhle vystupňované a já nevěděla, jak to určit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5742
23.3.24 16:15

Mladší žena, mladší dítě, mladší muž.
Mladá žena, mladé dítě, mladý muž.
Už to vidíš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23.3.24 16:16

@Cullenova aha už to chápu, prostě bys v tom nehledala souvislost a určila to jako jarní?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12482

Aha, tak to slyším prvně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5742

Ano. Protože mladší je komparativ a je to měkký tvar slova.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30462
23.3.24 16:49

Vzor přídavného jména se určuje podle jeho základního tvaru, nikoli podle jeho komparativu. Mladý je prostě tvrdé přídavné jméno za všech okolností.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
305
23.3.24 17:46

Druh přídavného jména určíš správně tak, že si přídavné jméno v jiném než v základním tvaru, převedeš právě do základního tvaru. Pak už je snazší určit sruh, protože ten se určuje vždy z 1. stupně. Pár příkladů:
MLADŠÍ (2. ST.) - MLADÝ - TVRDÉ, VZOR MLADÝ
TMAVŠÍ (2. ST) - TMAVÝ - TVRDÉ, VZOR MLADÝ
NEJÚČINNĚJŠÍ - ÚČINNÝ - TVRDÉ, VZOR MLADÝ

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová