Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mame mesicni miminko a premyslime, kdy nejdrive lze odjet do zahranici (cca. na tyden) a miminko nechat na hlidani prarodicum. Vim, ze je to idnividualni, ale mate s tim nekdo zkusenost? Jak vnima odlouceni miminko a jak rodice? Je lepsi pockat napr. do dvou let, nebo plati, ze cim drive (pokud se jiz nekoji), tim lepe to miminko snasi? Nase idealni predstava je nekdy mezi 9 a 14 mesicem. Diky za radu!
Myslím, že hodně záleží na tom, jak moc na tebe bude miminko fixované (a ty na něj) a jak dobře bude znát prarodiče. Moje starší dcera je už od miminka hrozně společenská, s babičkama se vídala hodně, takže je znala, a myslím, že by to zvládla na týden tak řekněme v roce, ale to bych zase nezvládla psychicky já
(a navíc byla kojená). Každé miminko je jiné, některá odloučení nesnesou ani na hodinku.
Mezi devátým a čtrnáctým měsícem bývá dítě dost závislé na mamince, ale je to individuální. To uvidíš časem, jak se bude prcek projevovat.
Před odjezdem bych zkusila několik kratších pobytů u prarodičů. A zájezd bych vybírala takový, že kterého se dá vrátit, takže v dojezdové vzdálenosti autem. Například kvůli nenadálé nemoci nebo úrazu dítěte, já bych prostě nedokázala být na dovolené a čekat na odlet s tím, že moje miminko někde trpí. A taky je potřeba počítat s tím, že v tomhle věku se děti dost mění a pokud vydrží jednou v pohodě u cizího člověka, za dva dny může mít hysterák, když půjdeš na záchod.
ahoj
jakmile jsem prestala kojit, tak jsme si udelali volny vikend, takze dvojcata byla ve 4 mesicich u babicky
muzu jen doporucit
proste cim driv tim lip, deti si zvyknou, babicky si uziji, rodice si odpocinou
Myslim, ze takhle dopredu nelze rict. Uvidis, jak bude mimco na Tobe zavisle a jak bude mit rad ostatni cleny rodiny.
Popravde, ja si nedokazdu predstavit, ze bych byla od Marecka nejak dlouhodobe pryc. A on na to ted, v deseti mesicich, taky neni pripraveny. Minuly vikend ho hlidali manzela rodice, byli jsme pryc asi 4 hodiny a byl mrzuty, porad me hledal, skoro nejedl
Pritom babi s dedou vida kazdy den a dedu vylozene miluje!!
poprvé na vikend byla malá u prarodiců v 5ti mesicich, od te doby jsme to zopakovali jeste jednou a vse probehlo v pohode. V srpnu se chystáme s manzelem na 5 dni na motorky, to bude male 9 mesiců.
My ale od zacatku nekojime a od 2. mesice mame pravidelne hlidani 3× tydne na par hodin a nekdy i s vecernim ukladanim.
Ahoj-já jsem kdysi nechala dceru (roční) u babičky a odjela na dovolenou na týden. A dlouho jsem měla špatný svědomí. Dcera tam byla spokojená,nebyla na mě nějak fixovaná. Ale vyčítám si,že jsem jí mohla vzít sebou.Hrozně mi tam chyběla. A vím, že Matyáše bych takhle malého nikde déle nenechala.Něco jiného je víkend na odpočinutí,ale týden je moc.
ahojky já jsem asi opak. Já jsem řekla, že minimálně do roka můj malej nebude nocovat nikde jinde, než doma a pokud jo (dovolená a tak) tak jedině se mnou. Já se fakt necítím na to, dát ho někomu na noc (byť na jedinou) ani babičkám - k velké nelibosti tchýně
Sice se mi budí někdy i 4× za noc, takže klidná noc by bodla. Otázka je, zda by opravdu klidná byla, kdybych věděla, že mám vedle sebe prázdnou postýlku
Nevím, jsem jedna z těch „hysterických“ mamin, co má dítko na monitoru dechu, ač je donošený a bez jakýchkoli problémů, ale monitor hodlám používat tak do toho roka
takže ano - je to hodně individuální, záleží jak se na to cítíš ![]()