Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den,
mohu cestovat vlakem a hromadnou dopravou 50 km ke svým rodičům 3 týdny před porodem, před plánovaným císařským řezem? U mých rodičů je porodnice vzdálená 5 km, kdybych rodila dřív, tak by mě tam mohli vzít, bylo by to jednodušší i v tom, že už mě v té nemocnici mají evidovanou, i když v těhotenství chodím do jiné porodnice tam, kde bydlím. Děkuji za rady.
A proč bys jako nemohla? Jen nahlásit změnu pobytu, pokud jsi na neschopence
Asi nechápu, jak souvisí plánovaný císařský řez a jízda vlakem. Proč se bojíš cestovat hromadnou dopravou?
Jezdila jsem tech 50km na kontroly do porodnice, vlakem, s prestupem. Nevidim duvod, pokud nemas narizeny klid na luzku, nebo neschopenku, proc bys nemohla, kdyz se na to citis.
Partner z meho cestovani sice lehce nervozni byl, ale to byl ikdyz jsem sla jen na nakup do mesta, takze, kdyz jsem se citila v pohode, jela jsem.
Mám výhodu v tom, že už na neschopence nejsem a začíná mi mateřská, takže změnu pobytu na neschopence už řešit nemusím. Jen se bojím takhle cestovat, kdyby třeba porod nastal dřív někde po cestě a kdybych rodila přirozeně a nedostala se včas do nemocnice, tak by to v mém případě ze zdravotních důvodů mohlo ohrozit mě i miminko, protože mám mít císařský řez a bez něj by přirozený porod byl rizikový. Ale když bych byla u rodičů, tak tam problém není žádný, porodnice je blízko a znám to tam. Ale chci jet k rodičům, protože mi chybí příbuzní a můj starý domov.
@ClaireClem píše: Více
Jo, stát se může cokoli. Ale taky nemusí. Nemůže pro tebe někdo dojet, když se bojíš?
Ja řídila téměř do porodu
sice jenom kolem komína ale jezdila. Což je vlastně pořád zodpovědnost, tím pádem nervozita, negativita, žádný klid když se to tak vezme. V dopravních prostředcích je pořád někdo kdo navíc kdo v případě nouze zavolá záchranku..
Já se do té porodnice (30 km) i odvezla ![]()
Nějak nepobírám jaké problémy by mohl způsobit vlak.
V případě problémů si zavoláš záchranku a nebo rodiče.
Ale tedy ani bych je nečekala. Tak těhotné cestují běžně.
Vždyť normálně ženy do 34 tt chodí do zaměstnání. Já dojížděla MHD do toho 34 tt naprosto běžně.
Pokud nemáš rizikové těhotenství, aby vlak ohrozil těhotenství, tak nechápu co řešíš.
To sedíš doma na zadku, kdyby náhodou?
A ono i kdyby se Ti ve vlaku rozjel porod, tak asi to nebude z minuty na minutu že rodíš a zvládneš tu situaci pořešit ne?
Maminka mého kamaráda se k porodu dohrabala busem. Nikomu nic neřekla, sedla na dva busy, u nemocnice vystoupila. Prý jela ve stoje celou dobu. ![]()
Ja byla tyden pred porodem jeste pracovne busem 200 km daleko.
A nekde na ceste/ve vytahu se rodí hlavne ve filmech a serialech, aby to bylo zajimave ![]()