Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky mám dvě otázky, musí mít 3.leté dítě ve vlaku (cestujeme daleko) autosedacku, nebo nejakou specialni sedacku a za druhe do jakého věku vozíte, jste vozily díte v golkách-kočárku.
Děkuji a všem přeji pěknej den.
A jak bys tu autosedačku chtěla ve vlaku připevnit ![]()
Na druhou otázku neodpovím, zatím mám dvouleťáka a já ho zatím v golfkách vozím (pro svoje pohodlí) ale když jedeme i s tatínkem, tak už to zvládá bez kočárku.
Ve vlaku žádný nařízení pro děti nejsou, je jedno jak jedeš daleko, takže sedačka rozhodně nutná není, ani by tam nešla nijak upevnit, ve vlaku nejsou pásy.
V golfkách jsem vozila asi do 20m, kdy v nich malej začal odmítat sedět a já se s ním odmítala prát
![]()
Ve vlaku jsem vozila dítě v autosedačce jen pro mé pohodlí, není tam jak upevnit.
V golfkách ještě teď jezdí dcera 26.měsíců. Teď má obodbí kdy nechce chodit a po obědě v kočáru spí, pokud jsme celý den pryč.
Jinak ve vlaku není s kočárem vůbec problém, vozila jsem i hluboký i sporťák, golfky jsou úplně v pohodě.
Zrovna před týdnem jsme byli vlakem za babičkou na Vsetíně, jeli jsem z Příbrami (asi 480km), máme 15měs ďˇábla
a jeli jsme tak, že jsme měli golfky v kupéčku a průvodčí s tím neměl problém
, jeli jsme ve vagónu pro rodiče s dětmi s jedním přestupem v Praze - tam i zpět absolutně bez problémů… celkem trvala cesta asi 5,5hodiny… ![]()
Ve vlaku s ní jezdím od 6m., nic speciálního na přepravu nikdy neměla. Jezdím s ní v normálním kočárku, vlezu do vlaku přes nákladový prostor (u rychlíku), a hned je tam kupé pro kočárky, tam se vejdu v pohodě, takže dřepí v kočárku. V osobáku stojíme v uličce.
@Lidumila Mimo tema teda ![]()
Ale to existuje vlak primo pro rodiny s detmi, teda vagon? Ceka me cesta ze Vsetina do Olomouce, ![]()
@princeznickabrno Tak já zrovna minulý týden jela se čtyřletým za manželem do Prahy z OV. Sice už dost vyrostlý do golfek, ale při procházkách Prahou nutné, ještě, když je zvyklý odpoledne schrupnout, tak se šikly.
@blorchi píše:
@Lidumila Mimo tema tedaAle to existuje vlak primo pro rodiny s detmi, teda vagon? Ceka me cesta ze Vsetina do Olomouce,
Mají přímo vagon. Jednou jsem v něm jela.Ale je to klasické malé kupé, žádný prostor navíc. A ještě s náma jela maminka se třema děsně uřvanýma dětma
Takže já jezdím v klasickém vagonu.Ale asi záleží jaké máš dítě. Moje teda není úplně klidná hodná holčička, ale v kupe s dospělýma je hodnější, než když tam skáčou děti po všech sedačkách a nenechají ji ani vyspat.
No jasně, že jo, hlavně když je vlak plně obsazený, tak v tomto vagónu by jsi si měla vždy sednout a měl by to zařídit prlvodčí, jsou to ty samé kupé, ale máš tam přednostní právo, jeli jsme naštěstí mimo špičku, takže vlaky byly celkem volné a já měla rozložené golfky, aby malý mohl v klidu spát…ale i tak jsme byli v tomto vagónu, člověk nikdy neví jestli ho někdo nevyrazí z kupé s místenkou…
Holky já vím, že normální autosedačku tam nemám jak upevnit, ja sem myslela, jestli není nějaká za vlak…
Já pojedu až z Chorvacka, takže sem šťastná, že se musím z ničím takovím tahat.
Vést moji uličnici, kufr a ještě sedačku, to by bylo:-)))
Děkuju všem za rady