Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj v září se chystám s dětmi letět, mladší je focený v 8 měsících teď mu budou necelé 2 roky a je si i vcelku podobný, starší dcera je focená ve 2 letech teď je jí 5, podoba taky docela dobrá, jen teď přemýšlím že teď nosí brýle. Jak je to na pas? měla by tam být vyfocená s nimi nebo bez? Je fakt že sundat jí je můžu vždycky… ale stejně by mě to zajímalo. ![]()
@Panuška Nosím brýle od třinácti a na všech dokladech jsem bez nich. Problém bych viděla v těch zastaralých dokladech, nevím, jestli je to někde v zákoně, ale když jsem dětem dělala občanky (dceři je rok a půl, synovi šest), tak mě paní upozorňovala, že se musí dělat cca co půl roku nové u dcery, protože se změní
, nevím, ještě jsme novou nedělali, mají je nové ![]()
Já slyšela, že by měly být na očích, ale my byli akorát dneska, a starší si je musel sundat, já mám taky pas bez brýlí, i občanku..al ejak říkám, někde jsem četla, že je to lenost úřednic, tak nevím.
Jinak teda my měli mladšího focenýho v 7m, a jeli na to i další rok, až letos po 2 letech jsem nechala udělat nový.
@slavuska1 No na druhou stranu: já mám nové obroučky co rok - rok a půl a jednou jsem měla vrtané, jednou tlusté černé obroučky, teď mám jen vrchní obroučky a červené…je fakt, že v těch černých mi do očí na fotce dvakrát vidět není
a s každými vypadám jinak.
Ale zase mám dělanou novou občanku týden před porodem, takže před třiceti kily a mám i jiný vlasy ![]()
No já právě přemýšlím že ta stovka mi za problémy nestojí a že jim nechám udělat nový, jen teď tam bude příšernej nášvih. ![]()
Taky jsem na pase focená bez brýlí, které nosím denně. Úřednice mě zkoušela v nich vyfotit, přesto jí počítač údajně hlásil neustále chybu a nechtěl fotografii přijmout. Prý kvůli odleskům. ![]()
@Allons-y píše:
Problém bych viděla v těch zastaralých dokladech, nevím, jestli je to někde v zákoně, ale když jsem dětem dělala občanky (dceři je rok a půl, synovi šest), tak mě paní upozorňovala, že se musí dělat cca co půl roku novéu dcery, protože se změní, nevím, ještě jsme novou nedělali, mají je nové
počkej, to jako že fakt
dcera má pas dělaný v necelých 2 letech a jsou jí 4
zrovna tuhle jsem do něj koukala a myslím, že podoba je celkem jasně viditelná… nebo je to jen u občanek a u pasu je to jedno?
jinak k dotazu - já střídám brýle a čočky, na všech dokladech jsem bez brýlí… od té doby, co jsem se jednou nechala nafotit v zatmavovacích brýlích (v té době se nosily velké brýle) a ač mi oči byly vidět, tak ta fotka byla děsná
byla jsem tam jak černá díra (ehm, černé tričko, tmavé dlouhé vlasy kolem obličeje, tmavé brýle - no jo, černé období
)
podle mě není problém při případné kontrole brýle sundat, pokud na tom bude ten kontrolující trvat
horší situace by byla, kdybych měla čočky na očích, brýle doma v koupelně a policajt po mně chtěl, abych si nasadila brýle a on mohl posoudit, jestli je to fakt můj řidičák
![]()
@Panuška Jak píše @nestela fotí se bez brýlí, háže to odlesky a nejde to vyfotit. Taky jsem všude bez, brýle si může v pohodě sundat před úředníkama a oni jí identifikují.
Než jsem začala nosit čočky, tak jsem si vždycky na focení brýle sundala. Obroučky udělají hodně a můžou se měnit víc často než doklady.
@Panuška píše:
No já právě přemýšlím že ta stovka mi za problémy nestojí a že jim nechám udělat nový, jen teď tam bude příšernej nášvih.
no u nás to bylo úplně v pohodě, byla jsem teda nadvakrát, poprvý nás vzali ihned, ovšem já blbka šla bez rodných listů
ajak jsem přišla s RL, tak jsme tam čekali asi 10 minut? jen dodělala lidi co už byli uvnitř, jinak před náma nikdo nebyl
@Panuška já se nechávám na doklady fotit v brýlích, dokonce jsem teď měla při focení na občanku problém, protože se neustále leskly, alepaní mi říkala, že na dokladech by měla být fotka v brýlích.
@chaarleene No to mi říkala úřednice, jdu se kouknout jestli je to někde v zákoně.
@Allons-y tak si říkám, jestli radši s dcerou a jejím pasem nezajedu na úřad a neoptám se tam
čeká nás dovolená, nerada bych, aby s tím byl problém
![]()
No tady to bývá o prázdninách dost masakr no
asi to zkusím a při nejhorším poletíme na ty co máme no ![]()
Co se týká výměny občanek nebo pasů dětí… jde o to že dítě si musí být na fotce podobné, což je prostě dost relativní, každej to může posoudit jinak.
A úřednice ti na tenhle dotaz vždy odpoví že je lepší si udělat doklad aktuální… dělala jsem tam kdysi brigádu. ![]()