Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ze stránek MVCR
Fotografie musí mít tyto náležitosti:
Ty jo, to je úplná věda
, předpokládám, že úřednice se opírala o tu vytučněnou část, žádnou lhůtu jsem nenašla, ale problém by s tím teoreticky být mohl ![]()
No však vyfotit malý děti je docela kumšt
ale tak z toho chápu že brýle na fotce nesmí zakrývat oči a dělat odlesky (což chápu že oči jsou důležitý
), ale nikde není řečeno že tam být musí…
![]()
@Panuška píše:
No však vyfotit malý děti je docela kumštale tak z toho chápu že brýle na fotce nesmí zakrývat oči a dělat odlesky (což chápu že oči jsou důležitý
), ale nikde není řečeno že tam být musí…
![]()
brala bych to tak, že když to není psáno, tak není dáno a nemusí ![]()
@chaarleene píše:
počkej, to jako, že faktdcera má pas dělaný v necelých 2 letech a jsou jí 4
zrovna tuhle jsem do něj koukala a myslím, že podoba je celkem jasně viditelná… nebo je to jen u občanek a u pasu je to jedno?jinak k dotazu - já střídám brýle a čočky, na všech dokladech jsem bez brýlí… od té doby, co jsem se jednou nechala nafotit v zatmavovacích brýlích (v té době se nosily velké brýle) a ač mi oči byly vidět, tak ta fotka byla děsná
byla jsem tam jak černá díra (ehm, černé tričko, tmavé dlouhé vlasy kolem obličeje, tmavé brýle - no jo, černé období
)
podle mě není problém při případné kontrole brýle sundat, pokud na tom bude ten kontrolující trvathorší situace by byla, kdybych měla čočky na očích, brýle doma v koupelně a policajt po mně chtěl, abych si nasadila brýle a on mohl posoudit, jestli je to fakt můj řidičák
![]()
no co půl roku je blbost, ale 4 leťákovi jsme 2 roky starý pas vyměnila, pro jistotu, nerada bych, aby mě nějaký blb vrátil z letiště, a my přišli o desítky tisíc..to radši obětuju stovku za pas.
Mě bylo řečeno, že se fotí bez brýlí údajně kvůli zornicím. Ty jsou pak při čtení biometrických údajů používány k ověření osoby stejně jako otisk prstu. Brýle by tento údaj zkreslovaly.
Já bych nechala udělat doklady nové. Nechávala jsem teď dělat dětem občanky, podle úřednice u pětiletého v pohodě na několik let, ale u malé 19m mě upozornila, že je to max. na jeden rok a pak musíme přijít vyměnit. Ono třeba ty tu podobu vidíš, ale musí ji vidět i ten cizí, co to případně bude kontrolovat ![]()
A na doklady se fotím vždycky v brýlích, nikdy problém nebyl, ani mě nenapadlo si je sundavat ![]()
Já jsem na všech dokladech v brylích, ale když jsem je začala nosit na stálo, tak jsem si pro nové doklady hned neběžela. Pokud si je dítě na fotce stále podobné, jela bych na stávající doklad.