Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak nevím, jestli to je dobře nebo není…ale lituji ty rodiče, kteří s miminem pravidelně cestují. To aby mu nechávali dělat každé 3 měsíce nový pas, pokud „fotografie musí odrážet aktuální podobu dítěte“ ![]()
nu to mě taky dorazilo ,hned potom ,co mi řekli ,že pozřebuju pro malého potvrzení o národnosti.(narodil se v Česku rodiče češi tak to mě pobavilo
No tak a je to tady zpatky. tusim, ze dite do pasu se v nedavny dobe taky nedalo zapsat a muselo mit vlastni pas, ale protoze treba USA pozadovalo jenom pasy s biometr. udajema, nemohly deti myslim do 5-ti let celtovat do USA. Proto se zase vratilo zapisovani deti do pasu rodicu (do 5-ti let maji deti obyc pas bez bio. udaju). takze tusim ze bude problem zase tady, pokud nebudou i pro novorozence pasy s bio. udajema. My cestujeme tak 3× do roka od narozeni a to bude docela pecka, pac navic pas zarizujeme pres ambasadu, ten prvni a v CR nejsme nikdy dostatecne dlouho abych verila, ze pas stihnou udelat. Do mojeho zapisou dite na pockani. Navic nestaci prcka vyfotit u fotaka foto prinest, chtej si ho nafotit sami. No bude to sranda.
Me by ale docela zajimaly ty obcanky, spravni poplatek 500kc, za dospeluho, s cipem? Tak ja neco musim mit a budu za to platit takovy palby? Ani tralala. Kdyz uz se ohanej EU, tak kde videli obcanky? Tak v polsku, slovensku atd., ale na zapad nic. Navic treba v UK se pas vyrizuje postou a ne ze travi clovek pul dne po uradech. Lidi nadavaj, ze nas UE nekam tlaci, jenze EU asi nevi, jaky sou v CR s kazdym lejstrem problemy, aby se uzivilo dostatecny mnozstvi uredniku ![]()
jo ta buzerace s občankama je děsná … V UK stačila karta na MHd nebo do knihovny.Zajímalo by mě co to má za smysl ,když to v tolika zemích nemají a taky žijou.
Prckum do 5 let se biometrickej pas nedela? U nas je to docela aktualni, protoze budeme pro malou vyrizovat doklady prave kvuli ceste do USA a jsou ji 2 roky. Tak jsem z toho jelen…
sepijova No nebejval, ale mozna ze ho zridili, ale co vim, tak prave kvuli tomu asi pred 2-3 rokama obnovili to zapisovani do pasu.
My jsme minulý rok nechávali dělat pro malýho pas, stálo to myslím 100, fotku prý aktualizovat nemusíme
. Tak jesti to změní, to budem fotit o 106
![]()
Zebra Ale fotili vam kluka oni, ze jo? Ja nechat mamku hlidat a sla sem tam naivne s pasovou fotkou, co mel v pase na jedno pouziti a vyprovodili me, ze musim prijit i s ditetem a ze si ho vyfotej oni. mate ten obycejnej pas, ne s biometrama?
ahojda,
sepijova - tak my máme pro Aničku stejnej pas jako mám já - takže s bio.
Vyfotili si ji tam - to byla sranda byly jsme tam 45 minut než se jim to povedlo - byly ji 4 měsíce ![]()
Pa
IMI, jo jo fotili ho tam a má stejnej jako já, takže asi s biometrama, ale moc jsem to nezkoumala, nakonec jsme nikam nejeli a nepoužili ho
. Ale v létě snad už pojedeme ![]()
Zebra No na tom s biometrama je na predku pod statnim znakem, takovej jako fotacek natisklej a tam kde je fotka je tvrda stranka, plastikova. Me minuly jaro tvrdili, ze to nejde, az od 5-ti let. Tak ja sem z toho blba. nebo spis asi vsude vedi neco jinyho.
IMI,tak to fakt máme ten biometrickej. Tady to i píšou…že dětem do 15let se vydává a platí 5let a nejde to prodloužit. Možná to nějak zblbly, když ti to říkali
Jen píšou, že už stojí 400, my jsme fakt myslím platili jen 100
Tady je odkaz
Ahoj
Mužu se zeptat,jaké doklady jste pro výrobu pasu předkládaly?Stačí jen rodný list?Kamarádka mi teď říkala,že se vyžaduje i doklad o občanství.Mimochodem tatínka máme cizince.Děkuju ![]()
Macinko, řešili jsme to asi před 2 měsíci - určitě se poptej na úřadu, tam to řeknou úplně přesně. Po nás chtěli osvědčení o občanství, k tomu jsou tuším potřeba rodné listy všech a oddací list, pak na pas „stačí“ to osvědčení a rodný list dítěte.