Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den,
v létě máme v plánu jet do zahraničí, v té době bude našemu drobečkovi 8 měsíců, nevíte jak je to s cestovním pasem?
Musíš na úřad s rodným listem dítěte, tvým a OP. Díte s sebou, fotí ho přímo tam. Vyhotovení pasu trvá měsíc, stojí 100 kč a platí 5 let. Dělají to obce s rozšířenou působností.
Ahoj, pokud jedete do zemí EU, stačí dítěti zařídit občanka, ale jinak je to přesně tak, jak píše uživatelka nademnou.
Bohužel občanka nestačí. Zrovna včera jsem byla u nás na úřadě nechat udělat naší tříleté pas. Stačil mi její rodný list a moje občanka. Tu jsem bohužel nechala doma, ale stovku to údajně stojí. A pani říkala, že kdyby došlo na kontrolu a nemělo by dítě pas, že problémy nějak nedělají, ale nesmí to být. Máme Rakousko 10 km a občas tam vyjedeme i s malou, riskujeme to zatim bez pasu, ale být by to nemělo.
Weruska píše:
Ahoj, pokud jedete do zemí EU, stačí dítěti zařídit občanka, ale jinak je to přesně tak, jak píše uživatelka nademnou.
Weru, chystame se jet na slovensko do Tater, to mám jako prckovi nechat udelat svou vlastni obcanku?
ja myslela ze staci kdyz je napsany moji OP… Tyyjo to by me nenapadlo ze tak mali deti maji suj pas a OP, vzdyt za pul roku vypadaji jinak nez na fotce v dokladu ![]()
mína77 píše:
Bohužel občanka nestačí. Zrovna včera jsem byla u nás na úřadě nechat udělat naší tříleté pas. Stačil mi její rodný list a moje občanka. Tu jsem bohužel nechala doma, ale stovku to údajně stojí. A pani říkala, že kdyby došlo na kontrolu a nemělo by dítě pas, že problémy nějak nedělají, ale nesmí to být. Máme Rakousko 10 km a občas tam vyjedeme i s malou, riskujeme to zatim bez pasu, ale být by to nemělo.
Do zemí EU stačí občanka… dnes se dá udělat občanka i pro dítě do 15 let… ale lepší je samozřejmě pas…
freeonit píše:Weruska píše:Weru, chystame se jet na slovensko do Tater, to mám jako prckovi nechat udelat svou vlastni obcanku?
Ahoj, pokud jedete do zemí EU, stačí dítěti zařídit občanka, ale jinak je to přesně tak, jak píše uživatelka nademnou.ja myslela ze staci kdyz je napsany moji OP… Tyyjo to by me nenapadlo ze tak mali deti maji suj pas a OP, vzdyt za pul roku vypadaji jinak nez na fotce v dokladu
Zapsaný v OP nestačilo ani dřív, kdybys ho měla zapsaného v pase, platilo by to letos do června… jinak buď dítěti pas nebo občanku…
Když je dítě zapsáno v OP, tak není jeho cestovní doklad … na Slovensku to prý tolerují … dětská OP by měla stát 50 Kč, to není zase tak hrozné.
fiiha, a na jak dlouho je OP? to bude asi lepsi nechat udelat rovnou ten pas hmm?…
tak občanku (s čipem) bych pro své dítě rozhodně nechtěla. Očipovávat lidi se jim zachtělo a lidi jim na to skáčou.
Nezaregistrovala jsem, že by to letos zrušili, tak se raději zeptej na úřadě, ale do loňského roku se muselo při prvním pase dokládat i potvrzení o státní příslušnosti, dělali to na kraji a stálo to stovku, RL rodičů (někdy i prarodičů) a hlavně měsíc času navíc.
ja jeste pridam zkusenost. mam dceru z predchoziho vztahu, jmenuje se tedy jinak nez my ostatni, cestujeme casto a nikdy zadny problem az posledne. na celnici (u nas i v zahranici) patrali po tom, jak je to mozne, ze se jmenuje jinak a cestuje s nama. v zahranici se spokojili s vysvetlenim a v CR byla pani neodbytna, chtela RL, aby bylo jasne, ze je to moje dcera. pak se spokojila s OP, kde ji mam zapsanou. pro priste mam vozit kopii RL.
ynax píše:
tak občanku (s čipem) bych pro své dítě rozhodně nechtěla. Očipovávat lidi se jim zachtělo a lidi jim na to skáčou.
Nezaregistrovala jsem, že by to letos zrušili, tak se raději zeptej na úřadě, ale do loňského roku se muselo při prvním pase dokládat i potvrzení o státní příslušnosti, dělali to na kraji a stálo to stovku, RL rodičů (někdy i prarodičů) a hlavně měsíc času navíc.
Občanky se dělají i bez čipů, jinak na pasy se občanství už nedokládá a nemůžu si pomoct, kde lidi berou ten měsíc, než to vyřídí, nám to na krajské matrice trvalo asi deset minut se vším všudy…
Freeonit, občanky pro děti by měly platit taky pět let, ale já osobně bych nechala udělat pas, kdybyste někdy chtěli i jinam, než do zemí EU…
Oooo booze, to je zase krávovin kvůli pasu.. No nic, díky za info ![]()
Regina Hero píše:ynax píše:Občanky se dělají i bez čipů, jinak na pasy se občanství už nedokládá a nemůžu si pomoct, kde lidi berou ten měsíc, než to vyřídí, nám to na krajské matrice trvalo asi deset minut se vším všudy…
Freeonit, občanky pro děti by měly platit taky pět let, ale já osobně bych nechala udělat pas, kdybyste někdy chtěli i jinam, než do zemí EU…
Tý jo to jsou na vasi matrice čiperové já tudlenc na pas cekala 6 tejdnu…
freeonit píše:Regina Hero píše:Tý jo to jsou na vasi matrice čiperové já tudlenc na pas cekala 6 tejdnu…ynax píše:Občanky se dělají i bez čipů, jinak na pasy se občanství už nedokládá a nemůžu si pomoct, kde lidi berou ten měsíc, než to vyřídí, nám to na krajské matrice trvalo asi deset minut se vším všudy…
Pas by měli udělat do měsíce, jak je dané… na matrice jsem měla na mysli to potvrzení o státním občanství, co dřív k tomu chtěli…
Jinak když si pas vybíráš v jiném městě, než sis ho nechala udělat (dle trvalého bydliště), tak to trvá o ty dva týdny déle… ale většinou to tam mají už o něco dřív… u nás je běžně do tří týdnů hotový…