Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
freeonit píše:Regina Hero píše:Tý jo to jsou na vasi matrice čiperové já tudlenc na pas cekala 6 tejdnu…ynax píše:Občanky se dělají i bez čipů, jinak na pasy se občanství už nedokládá a nemůžu si pomoct, kde lidi berou ten měsíc, než to vyřídí, nám to na krajské matrice trvalo asi deset minut se vším všudy…
tak občanku (s čipem) bych pro své dítě rozhodně nechtěla. Očipovávat lidi se jim zachtělo a lidi jim na to skáčou.
Nezaregistrovala jsem, že by to letos zrušili, tak se raději zeptej na úřadě, ale do loňského roku se muselo při prvním pase dokládat i potvrzení o státní příslušnosti, dělali to na kraji a stálo to stovku, RL rodičů (někdy i prarodičů) a hlavně měsíc času navíc.
Freeonit, občanky pro děti by měly platit taky pět let, ale já osobně bych nechala udělat pas, kdybyste někdy chtěli i jinam, než do zemí EU…
Pas by měli udělat do měsíce, jak je dané… na matrice jsem měla na mysli to potvrzení o státním občanství, co dřív k tomu chtěli…
Jinak když si pas vybíráš v jiném městě, než sis ho nechala udělat (dle trvalého bydliště), tak to trvá o ty dva týdny déle… ale většinou to tam mají už o něco dřív… u nás je běžně do tří týdnů hotový…
my dělali dceři pas v jejich třech týdnech, jeli jsme do Německa. Platí 5 let, nebo do doby než změní podobu, takže doporučili po roce udělat novej. Potřebovala jsem RL, svůj RL, dítě tam vyfotí, zaplatíš 100,– a za měsíc ho máš
Potvrzení o občanství není potřeba od nového roku
Příspěvek upraven 23.02.12 v 18:35
Regina Hero píše:ynax píše:Občanky se dělají i bez čipů, jinak na pasy se občanství už nedokládá a nemůžu si pomoct, kde lidi berou ten měsíc, než to vyřídí, nám to na krajské matrice trvalo asi deset minut se vším všudy…
tak občanku (s čipem) bych pro své dítě rozhodně nechtěla. Očipovávat lidi se jim zachtělo a lidi jim na to skáčou.
Nezaregistrovala jsem, že by to letos zrušili, tak se raději zeptej na úřadě, ale do loňského roku se muselo při prvním pase dokládat i potvrzení o státní příslušnosti, dělali to na kraji a stálo to stovku, RL rodičů (někdy i prarodičů) a hlavně měsíc času navíc.
Freeonit, občanky pro děti by měly platit taky pět let, ale já osobně bych nechala udělat pas, kdybyste někdy chtěli i jinam, než do zemí EU…
jen jsem to proletěla, takže se ptám raději polopatě znovu - to potvrzení z kraje o občanství už není potřeba? stačí jít rovnou na obecní úřad? zrovna jsem říkala chlapovi, že se na ten kraj zastavím v pondělí, mám tam cestu ![]()
womanz píše:
opravdu není potřeba, ověřují to přímo tam
aha, super, děkuju!
Prosím, prosím o shrnutí celého problému…
Děkuji za informace všem ![]()
3)opravdu nestačí
Regina Hero píše:
Občanky se dělají i bez čipů, jinak na pasy se občanství už nedokládá a nemůžu si pomoct, kde lidi berou ten měsíc, než to vyřídí, nám to na krajské matrice trvalo asi deset minut se vším všudy…
že by ne všichni lidé bydleli v krajském městě? Dala jsem žádost, poslala ji tam a za měsíc přišla odpověď.
občanka stojí 50 Kč, platí 5 let - potřeba je rodný list dítěte a občanka rodiče (jednoho) …vydání občanky trvá cca 30 dní a je bez čipu a bez podpisu (logicky)
- zrovna zítra jí jdu pro dceru vyzvednout - stačí na cestování po EU
ynax píše:Regina Hero píše:že by ne všichni lidé bydleli v krajském městě? Dala jsem žádost, poslala ji tam a za měsíc přišla odpověď.
Občanky se dělají i bez čipů, jinak na pasy se občanství už nedokládá a nemůžu si pomoct, kde lidi berou ten měsíc, než to vyřídí, nám to na krajské matrice trvalo asi deset minut se vším všudy…
No já taky nebydlím v krajském městě, ale není přece problém si tam zajet…
Jo a pas na úřadě dle trvalého bydliště matky, nelze to jinak.
Ahoj holky,
Chci se zptat, zda do Turecka, odlet za 3. tydny staci napsanej malej u me v pasu? Me na urade rekli, ze ne kazda zeme to toleruje, kdyz to ma platnost jen do konce cervna…
Informovala bych se u cestovky, Turecko neni v EU, tak by to mohlo stačit, asi je to buď a nebo…
Uvidime a budu doufat, ze jo, protoze na novej pas jdeme az 18.6…