Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
V pátek měl malý 4 týdny. Poslední týden chce neustále jíst. Usne mi vždy u prsa, vypadá totálně uspaně, nevzbudí se ani když mu stříknu mlíko do pusy.Pak ho dám odbrknout tak nespí, vyžaduje další krmení tak po 10 min., max. půl hodině. Zas usne a situace se opakuje. Na jedno kojení vždy tu stovku vypije. Když mu dám podle jeho chuti, tak nakonec ublinkává.V noci jí ale po 3 hodinách.
Ahojky miminka ted hlavne v letnim obdobi berou mlicko nejen jako jidlo ale i jako piti. Maly ma zrejme jen zizen, tak si cucne a staci mu to. Je mu horko. Jestli ti neplace, nevzteka se, je spokojeny, tak je to v poradku
V lete je vzdy kojeni castejsi, kratsi
![]()
Nemá spurtík? bývá okolo toho třetího týdne, takže by to i odpovídalo, to u toho malý mohl ležet pořád
![]()
Iveta Z píše:
Ahojky miminka ted hlavne v letnim obdobi berou mlicko nejen jako jidlo ale i jako piti. Maly ma zrejme jen zizen, tak si cucne a staci mu to. Je mu horko. Jestli ti neplace, nevzteka se, je spokojeny, tak je to v poradkuV lete je vzdy kojeni castejsi, kratsi
![]()
No na žízeň má dávám fenyklový čaj, pije tak po dvou hodinách po 110 ml, v noci po 3 hodinách, ale to nevážím. Problém je v tom, že u kojení usne, ale potom další hodinu a půl řve a chce zase cucat. Nic jiného ho neuklidní.
kozisek píše:
Nemá spurtík? bývá okolo toho třetího týdne, takže by to i odpovídalo, to u toho malý mohl ležet pořád![]()
no já myslela, že to se objevuje kolem 3. týdne, tak jsem si říkala, že už ho máme konečně za sebou, protože to byl taky boj. Teď v pátek měl malý 4. týdny, takže už jedeme 5. týden, tak snad už je to za námi. Jinak problémy s kojením máme pořád, malý se nepřisaje, saje pořádně asi jen první 2 minuty, potom občas saje, občas dumlá a pak usne…
Spurtík bývá okolo 3. a 6. týdne a 3. a 6. měsíce. Ale naše malá ho taky měla spíš v 5. týdnu. Jinak si myslím, že by to klidně mohlo být tím vedrem.I když píšeš, že dáváš čaj. tak
Já čaj nedávala a nedávám ani teď, když kojím, tak jí to stačí.
Ono u toho kojení je to prostě nanic v tom, že nevíme, kolik toho děti vypijí
jako loni jsem ho měla taky přisátého každou chvíli, bylo teplo, stejně jsem nosila jen triko, takže nebyl problém. ![]()
a jak jsi rodila? normálně nebo císařem? mně říkala mudr., že děti rozené císařem rády dudlají prso. mají separační úzkost, že se nemohli hned po narození přisát…moje malá moooc ráda jen dudlala. ale pak ji to pomaličku přecházelo, ale stejně kojím teď v létě taky často, skoro každé 1,5hod. ale nedávám čaj.
michaela1808 píše:
a jak jsi rodila? normálně nebo císařem? mně říkala mudr., že děti rozené císařem rády dudlají prso. mají separační úzkost, že se nemohli hned po narození přisát…moje malá moooc ráda jen dudlala. ale pak ji to pomaličku přecházelo, ale stejně kojím teď v létě taky často, skoro každé 1,5hod. ale nedávám čaj.
no rodila jsem císařem už podruhé a je fakt, že i první dítě mělo problém s kojením, odstříkávala jsem a dávala odstříkané mléko z lahvičky co dvě hodiny. Ale brla jsem to tak, že malá byla na JIPce a v podstatě asi týden beze mě úplně, takže se u ní projevila právě nějaká ta úzkost nebo fobie z toho, že tam nejsem. Nějak jsem nečekala, že to takové bude i u druhého dítka
prý je to tak u dětí, které hned po porodu nemohli být s matkou, tak si to prý vybahrazují tak, že tě chtějí více a častěji cítit a tím pádem rády jen dudlají prso. já to s malou mám taky. dřív to teda bylo horší, už to vnímá víc jak jídlo a ne jen dudlání. je jí 10týdnů. a plně kojím teprve měsíc, předtím jsme taky dost bojovali a z porodky jsme šly na UM. a taky jsem se s tím musela nějak srovnávat…, ale za sebe můžu říct, zkus se hodit více do klidu, některé věci tak moc neřeš, malého nevaž, každý je osobnost a on si sám řekne, kolik chce. až by nepřibíral nebo neprospíval, teprve bych zvažovala vážení popř. UM. nesleduj hodiny, nech to na něm! on si sám řekne. on pak pozná, že jsi víc v klidu a bude určo taky. jinak moje malá třeba přes den taky vůbec nespí, pouze 5min, ale někdy na ní vidím, že by si i dáchla, tak se mi osvědčilo nechat ji uhoupat v el.houpajdě. dá se pořídit na bazaru. vím, že to není zrovna ideál, ale aspoň si chvíli odpočine a není pak oštěrná.
taky mi dělalo dost problém pláč rozlišit jestli prdy nebo hlad nebo něco jiného. a taky do třeba někdy nepoznám, tak kojím jak divá, ale pomohlo mi uklidnit se, neřešit nějaké intervaly a při prdech se jakoby kroutí a víc řve hned. při hladu je ten pláč takový ze zyčátku kňouravý a stupňuje se a nekroutí se u něho tak a velice nic ji neuklidní. na prdy máme bio gaia permanentně, baby calm jako okamžitou pomoc a houpaní na balonu. hodně štěstí! a neboj, to půjde!
No dneska řešíme ten problém, že malej saje, saje a nic mu neteče. Nebo jenom málo. Je možné, že by nějak během dvou dní poklesla laktace? Piju Meltu, Caro, jím homeopatika na kojení, čaj pro kojící matky. Tak nevím, čím by to mohlo být?
tak to opravdu nevím, jedině třeba ze stresu, ale spíš se zeptej nějaké LP. ta ti určo poradí. a jak víš, že mu nic neteče? já si taky dřív myslela, že malá jen tak dudlá, že nemám mlíko atd a dokrmovala ji a pak jsem zkusila dokrm vysadit a ono to šlo i tak, takže jsem ji já trubka zbytečně cpala UM. musíš si hlavne věřit!!!
No včera jsem ho zkusila přikrmit něčím jiným než Sunarem, protože se mi zdálo, že má po něm bolení. Tak jsem večer zkusila dát Nutrilon Comfort, co by měl být proti kolikám a ublinkávání a asi po půl hodině se mi poblinkal. Tak už opravdu nevím, co dávat, protože po kojení i po dvou druzích UM má bolení, v noci křičí, ve dne křičí, svíjí se, kope nožičkama, nespí. Tak už nevím, jak mu ulevit. Stále uvažuju nad tím, že má možná tu alergii na bílkovinu kravského mléka, jelikož tohle mi už nepřijde normální mít 24 hodin denně bolení
a dáváš mu pořád ty bio gaia? nezkoušela jsi ještě baby calm? ten nám zabral a zabírá okamžitě, když se malá svíjí. a co na to doktorka, neptala ses jí co by to mohlo být?
Ahojky já se k vám přidám. Mám skoro 4 týdenní holčičku a mám ten samý problém jako luckyhorse. Přes den mi krásně papá, co 2 až 3 hodiny a pak spinká. Po úmorném boji, kdy po novorozenecké žloutence a narozením skoro 3 týdny před termínem mi dumlala prso, neustále mi u toho spala, se to teď spravilo, ale jakmile odbije 11 hodina večer tak se mi malá zbudí a nejde ji pořádně utišit. Pořád brečí, brečí i po nakojení. Nevím jesti jsou to větry, nebo zácpa nebo růstový spurt?? Poradíte někdo???