Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj holky. Chci se zeptat zda máte některá zkušenosti s cévkováním moči? Dnes jsem volala na urologii abych se objednala na vyšetření jelikož hodně trpím na močové cesty (záněty) a sestřička řekla že když jdu jako nový pacient k ním že ať si sebou vezmu ručník že mě bude cévkovat a automaticky prý dělají i odběr na pohlavní nemoci…moje otázka zní…BOLÍ TO CÉVKOVÁNÍ, JAK DLOUHO TAM ZHRUBA BUDU, JE PRAVDA ŽE PAK BOLÍ PŘI ČŮRÁNÍ?😰nedá se to provést například s nějakým oblbovákem jako u zubaře?😂všem děkuji za odpovědi☺️ 🌸
Neboj, nic to není, je to rychlý, potřebují sterilní moč. Akorát nevím jak dlouho budeš čekat v čekárně ![]()
Je to nepříjemný..tlačí to a může to trochu štípat…používá se znecitlivující gel kterým se ta trubička opatla…vycevkovani kvůli odebrání moci trvá tak minutu se vším všudy…jak dlouho tam budeš bude asi záležet na tom kolik tam bude lidí..nicméně po vycevkovani není potřeba zůstávat nějak monitorována…
Byla jsem na něm a už nikdy víc, snad 🙈 bylo to fakt nepříjemné a i potom mě to při čůrání bolelo nějakou dobu.
Úplně v pohodě. Je to jen trochu nepříjemné. Trvá to fakt minutu a to je vše. Pak je dobré víc pít. Může být cítit řezání při čůrání. Fakt to není nic šíleného.
To dost záleží, jestli máš teď nějaký zánět. Pokud ne, tak je to spíš nepříjemné. Chodila jsem celé dětství, to jsem to vždy obrečela, ale teď v dospělosti už to šlo. Když zánět je, tak to pak štípe. Ale s vrtákem v zubu se to fakt srovnávat nedá.
No, já myslím, že když to zvládl můj roční syn, zvládneš to taky.
Pro mě je to nehorší vyšetření co může být, ale já jsem na trubici hodně háklivá
Nic co by se nedalo vydržet. Po prvním cévkování nebylo vyprázdní ani nic moc ale u druhého jsem to ani nezaznamenala.
Byla jsem cévkovaná hodněkrat, sestřička zasune takovou tenkou trubičku do močového měchýře a ono to pak samo čůrá, vyšetření moči je mnohem přesnější než z normálního čůrání, po vyndání nic nebolí…
Možná to bude trosku nepříjemné, ale nic tragického.
Občas se cévkuji sama ze zdravotních důvodů a nic necítím.
No pro mě to nepříjemné bylo, ALE mohla jsem si za to sama. Byla jsem totiž ve stresu z toho, že když povolím, tak to tam celé počůrám a proto jsem byla zatnutá
. A samozřejmě to pak bolí, když se snaží dostat přes svěrač do měchýře. Říkala mi, ať se povolím, tak jsem jí jen poprosila, ať chvilinku počká, že to nejde na povel, nádech, výdech, musela jsem se oprostit od strachu, že u někoho na lehátku povoluju svěrač… a pak už to nějak šlo. Ten strach je úplně zbytečný. Když budeš v klidu a pěkně povolená, tak si myslím, že je to poměrně jednoduché a bezbolestné vyšetření. Pokud máš nějakou obavu, určitě to sestřičce řekni, ona bude mít pochopení.
Jinak k tomu používají i lidokain na místní znecitlivění, což funguje. A navíc doktor mi ještě při vyšetření říkal, že močová trubice je poměrně pružná a v pohodě se dokáže roztáhnout takhle - a vztyčil svůj malíček, v podstatě na šířku prstu. To jsem úplně vyvalila oči. Ale samozřejmě cévka je úplně tenounká, z toho není třeba mít obavy.
Samozřejmě, že pak první (a ještě maximálně druhé) čůrání po cévce štípe, ale to není nic špatného, je to stejné jako když si pustíš teplou vodu na čerstvou ránu, taky to štípe. Holt jsou ty cesty trochu podrážděné a musí se znovu propláchnout.
Uvidíš, zvládneš to
Určitě líp než já tehdy.
Ahoj,
můžu ti s klidným svědomím říct, že to opravdu nebolí. A když budeš mít štěstí na sestřičku, která zná anatomii své "kočky ",tak máš vyhráno.
Tenkrát, když jsem měla covid, měla jsem bohužel tu čest si to sama vyzkoušet na vlastní kůži, jako pacientka. Byla to moje premiéra. I já měla strach a fakt mi bylo zle, poprvé jsem se dostala na JIP a nezkušenost zdejších mladých, ale moc hodných sestŕiček mě pobavila, tak, že mi bylo hned lépe.
Nic nebolí, fakt ne.
Omlouvám se, že jsem se nechala trochu unést vzpomínkami.
![]()
@mamule42 no jsem objednaná na čas, až udělají co potřebují tak jdu domu? Nebo tam budu ještě čekat? A nevíte kdy zhruba mají výsledky?🙄
@Vladusxx jsem právě objednaná na čas. Ale dost se bojím, nejradši bych tam nešla😰když podávají gel na znecitlivnění a stejně to bolí😰nevíte za jak dlouho mají výsledky?