Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Holčiny, chodím si sem často pro rady a ráda bych znala váš názor. V září jdu na odběr krve pro tripple testy (i když jsem byla na prvotrimestrálním screeningu). Dr. mi řekla, že v den odběru krve mám s sebou přinést i ranní moč - střední proud a mám se prý snažit, jinak mi budou muset moč vycévkovat, a to prý není příjemné. Co se z této moče zkoumá? Proč by mi ji musely cévkovat? Mohu cévkování odmítnout? Díky za odpovědi ![]()
Déna81 píše:
Holčiny, chodím si sem často pro rady a ráda bych znala váš názor. V září jdu na odběr krve pro tripple testy (i když jsem byla na prvotrimestrálním screeningu). Dr. mi řekla, že v den odběru krve mám s sebou přinést i ranní moč - střední proud a mám se prý snažit, jinak mi budou muset moč vycévkovat, a to prý není příjemné. Co se z této moče zkoumá? Proč by mi ji musely cévkovat? Mohu cévkování odmítnout? Díky za odpovědi
Moč na triply???
I kdyby byla k nečemu jinému, proč cévkovat?
Právě tomu taky nerozumím, tak se ptám, jestli s tím máte někdo zkušenost? ![]()
Déna81 píše:
Právě tomu taky nerozumím, tak se ptám, jestli s tím máte někdo zkušenost?
Za mě nemám.
Pochopila bych cévkování v případě nějaké infekce močových cest, že potřebují sterilní moč. Ale na běžné těhotenské kontroly, kde je moč třeba mě cévkovat nikdy nikdo nechtěl.
koukám jako blázen… všechno můžeš odmítnout!
tripple test není nutný, když jsi byla na screeningu, ale já absolvovala obojí, mudři z toho asi mají prachy ![]()
a to cévkování se mi zdá jako nějaká šílenost..
O co se máš jako snažit?
Já jsem párkrát i ráno zapomněla, tak jsem přinesla třeba až tu druhou a v poho
. A triply můžeš klíďo odmítnout, neni to nic světobornýho, max tě to vyděsí a nic z toho nemusí bejt. Jsou dost nespolehlivý
A to cévkování je fakt blbost ![]()
Příspěvek upraven 22.08.11 v 19:13
To je nesmysl.....to tomu dr. snad dělá dobře, když někoho zbytečně plaší ![]()
Kdyby náhodou, tak cévkování sice je nepříjemné, ale nebolí to, neboj
Pochybuju, že pro tripple by Tě cévkovali.
proč ti dělá trippl testy,když jsi měla prvotrim.screen:?ledaže by vyšel špatně..ale i to by ti spíš měli udělat amniocentezu,tripl je značně nepřesná diag.metoda,ale většina gyndařů holt jede pořád po svým,i když jsou již jiné postupy a od zastaralých by se měli oprostit..
Jinak střední proud moče se bere,když se dělá kultivace z moči,čili hledá se nějaká bakterie,co by ti mohla dělat nějaké potíže..ale to leda,že by jsi si stěžovala sama od sebe,že tě pálí při močení..a to by zas byla blbost,kdyby ti tu moč nenechala odebrat hned..dala ti aspoň sterilní zkumavku na tu moč?tu nemůžeš zachytit do jen tak něčeho,když jí chce sterilní..jako popravdě nechápu,proč jí po tobě chce sterilní k tripl testu..no,a cévkování je jen nepříjemné,vůbec se ho neboj,ale s klidem bych ho odmítla,pokud by mi neodůvodnila,proč potřebuje tvoji sterilní moč..kultivace moči se jen tak halabala v těhotenství fakt nedělá,pokud to není na tvůj popud,že udáváš potíže,to kdyby ti hrozil zánět močáku,tak je takový odběr pochopitelný,neléčeným zánětem moč.cest ohrožuješ těhotenství..
Díky, díky, ufff jsem si oddychla, uklidnily jste mě
Sterilní zkumavku jsem dostala. Ale jelikož jsem nezkušená poprvé těhotná, myslela jsem, že to tak má být. Až doma se mi to rozleželo v hlavě. Taky jsem čekala, že triply po mně už Dr. nebude chtít, když jsem byla na prvotrimestrálním screeningu, ale někteří doktoři jedou ve starých kolejích. Na triply půjdu a pokud dopadnou špatně (falešně), tak budu v klidu, protože screening dopadl dobře. Zarazilo mě to cévkování, tak to s klidem odmítnu, kdyby náhodou.. Žádné problémy s močákem nemám, nevidím tedy důvod..
no,tak tím si nejsem jistá,že když ti triply vyjdou špatně,že budeš úplně klidná
bude ti to šrotovat v hlavě,a budeš si říkat co když na tom něco pravdy je?aby jsi si pak nevyčítala,že jsi si připravila probdělé noci s přemýšlením,zda je opravdu vše v pořádku,když ten tripl vyšel blbě..
neboj, do ničeho tě nutit nemůžou. Já nosím moč na každou kontrolu aby udělali rychlotest tím papírkem. Nic víc. Jednou jsem ji zapoměla úplně a sestra mi dala pohárek a poslala na wc. Vůbec nevadilo že to není hned ranní. Nevěřím tomu že by tě kvůli tomu cévkovali ![]()
Déna81 píše:
Díky, díky, ufff jsem si oddychla, uklidnily jste měSterilní zkumavku jsem dostala. Ale jelikož jsem nezkušená poprvé těhotná, myslela jsem, že to tak má být. Až doma se mi to rozleželo v hlavě. Taky jsem čekala, že triply po mně už Dr. nebude chtít, když jsem byla na prvotrimestrálním screeningu, ale někteří doktoři jedou ve starých kolejích. Na triply půjdu a pokud dopadnou špatně (falešně), tak budu v klidu, protože screening dopadl dobře. Zarazilo mě to cévkování, tak to s klidem odmítnu, kdyby náhodou.. Žádné problémy s močákem nemám, nevidím tedy důvod..
Je lepší odmítnout rovnou triply, když vyjdou špatně, tak v klidu prostě nebudeš…
A s cévkováním je to blbost, já bych při takovéhle větě poslala doktora do háje.
Jo a v poradně U Apolináře jsme moč ani nenosili, jen nám dali vždy papírek, že ho máme počůrat a přinést jen ten papírek… a myslím, že oni vědí co dělají.
když se před čůráním dostatečně opláchneš a načůráš do zkumavky střední proud, tak by neměl být problém.
I to cévkování se dá zvládnout!
Chci se zeptat, dává se na tu hadičku před cévkováním nějaký gel? Nebo to dělají „na suco“?