Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dcera 3,5 chodí teď prvně od září do školky.. Ví, asi nebudu jediná, ale mrzí mě to, ráno ji budim, že se jde do školky, nechce.. Pláče a že ne a že zase odejdu atd.. To tam celkem tch 14dni chodila a těšila se, i když plakala, jak jsem odešla.. Prvně jsem tam zůstávala, cca 20 minut, aby se najedla a já odjela.. Teď už po třetí jsem předala a doslova zmizím.. Slyším jak pláče.. Pořád se mě ptá, ať tam zůstanu, že chce být semnou, vysvetluji že nemůžu atd.. Když se ptám učitele.. Tak vše dobrý, občas má ty svoje chvilky, ale to má snad každé dítě, že si na maminku vzpomene.. Jde mi o to ranní vstávání, aby se do té školky těšila a nejzdili pozdě a hlavně s pláčem, když se s ní loučím, drží se mě.. Takže ji dám pusu a čekám, až si ji učitel vezme a já jdu pryč.. Vysvetluji ji, že ji po o vyzvednu, ale někdy tam chce spát 🤷♀️. Dneska prvně, že nechce, pláč a pak že tam bude raději spát, aby se vzbudila a já hned přijela.. Mela jste to také některá? Přešlo to? Jak na to, aby se těšila a neplakala 😑. Děkuji 🙂
Ja myslim, ze hlavne ty musis byt presvedcena, ze skolka je pro ni to nejlepsi a nikdy bych nelezla s ni do tridy, at je ji jasne, ze tam maminka nemuze. Pak taky vysvetlit, ze musis do prace vydelavat penize a ona zas musi do skolky. Rano pevny rezim, co se dela ve stejnem poradi. Snidane, zuby, oblekani, odchod. Kazdy den stejne, at je jasne co prijde. Vzdy se ve skolce rozloucit a pak treba zamavat z okna. Nikdy nezmizet jen tak bez rozlouceni.
Děláš chybu v tom, že se nerozloučíš, ale zmizíš. Představ si jak jí asi je, když se otočí a ty nikde ![]()
Když tam jsme, dám ji pusu a říkám, půjdu.. Pak ji učitel zkouší zaměstnat a já odcházím - zmizím. Dnes, když jsem jí vyzvedávala, tak vše zase dobrý a těší se, i ji říkám, že tam maminky nezůstávají, že musí taky odejít do práce, aby jsme měli na papani a i na nějaké dobrůtky, proto ve školce se neplace aby i něco dostala. Odpověď že plakat bude, ale jen maličko.. Ale potom se mě nechce ráno pustit. I když ví, že musím jít 🤷♀️
@LuciiLucie jsrm strašně ráda, že v naší skolce nebyly tyhle rádoby adaptační procesy, které tu situaci málo kdy vylepší.
Ani jedna z dcer ze školky extra nadšená nebyla a neměly na výběr. Chodily hned úderem 3 let a na celý den. Jiná možnost nebyla. A měla to tak většina rodičů. Čím míň adaptačního cirkusu, tím rychlejší adaptace a méně psychoscén.
Jsem dost ráda, že u nás to pochopila většina rodičů.
Pusa, přečíst jídelníček na celý den, rozloučit se a jít. Žádné sedánky se naštěstí nekonaly a učitelky ani nepodporovaly.
Jedna maminka to tedy zkusila, ale rozhodila celou třidu, efekt na její dítě nula a se zbytkem třídy už se ten den nikdo nedomluvil. Už to naštěstí neopakovala.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.