Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, mam takovy problem ohledne stravovani me male dcery, za mesic ji bude dva a pul roku. Nechce jist temer zadnou zeleninu, jidla, ktera mela rada, ted odmita a hlavne chce porad maso! Ani by mi to tolik nevadilo, jen kdyby jedla vice zeleniny, syrovou nesni zadnou, obcas po velke snaze kousek rajcete, pritom do toho roku a pul, dvou let, to jedla. Jeji oblibene jidlo bylo rizoro s krutim masem, zelenou a parmezanem, ted mi to plive, takze uz to pro ni nevarim. Polevky delam hlavne kremove zeleninove - brokolicovou, hraskovou, celerovou, to sni, 3 dny v tydnu je ve skolce, tak to nemusim resit obedy pro ni, jiunak jki obvykle uvareny brambor, k tomu nejake masicko a do toho propasovavam rozmackanou zeleninu. Ma rada omacky na zpusob svickove, rozmixovanou korenovou zelinu s mase a bramborem mi sni. Pak taky zvladne mirne poduseny baby spenat s rybou a bramborem. Ryby ma teda rada a ji je casto, nejradeji samotnou jen tak bez niceho, to same vajicka, peciva uz sni mene. Jinak ji ovoce kazdy den, kvalitni jogurt nebo Lipanek, hodne kupujeme Matyldu v bio kvalite, veceri obvykle kasi a pak ma Sunar. Jako neji uplne spartne, hranolky a podobne veci, ktere jsou videla v rucickach ani ne rocnich deti, to opravdu jeste nemela. Ale zacina se dozadovat cokolady (sice ji davam kvalitni, ale kousek chce kazdy den), pak taky v obchode objevila gumove medvidky a ted je musime kupovat pravidelne. Asi reknete, ze to neni zadna hruza, ale me to zrovna netersi, chtela jsem ji techto veci vyvarovat po co nejdelsi dobu. Na nejake domluvy, co jer zdrave a co ne, to je jeste mala, ale zkousim to
Muzete nekdo poradit, jak na ni, aby jedla vice zeleniny a neodmitala obedy, kdyz to bude neco jineho nez brambory s necim…uvazuju, ze bych ji proste dala jasne najevo, ze nic jineho nedostane a nechala ji o hladu, dokud by to nesnedla
@Althya
budu za tyrana, ale asi bych ji nenechala nejíst zeleninu a vybírat si sladkosti. Takže výměna- za zeleninu medvídek, jinak nic. A nějak to zatraktivnit- třeba vykrajované tvary nebo něco podobného nezabírá?
Podle mě to moc hrotíš. Zeleninu má v těch polívkách a omáčkách. Všichni máme období, kdy nějakému jídlu dáváme přednost před jiným. Jestli chces, tak bramborovou kaši můžeš nastavit zeleninou.
Tak pokud jí zeleninu co píšeš, a k tomu každý den ovoce, tak to fakt neřeš. ovoce dokáže zeleninu skoro ve všem zastoupit. takže souhlasím s tím koncem=taková hrůza to není ![]()
Ty sladkosti bych jí prostě nedávala. Rozhodně ne denně a rozhodně bych nepřistoupila na to, že něco „musíme koupit“. A kdyby ne, tak co? Předpokládám, že zkusí scénku jednou dvakrát a když zjistí, že sladkosti stejně nekoupíte, tak toho nechá.. Jinak zeleninu má fakt v těch polívkách a pasírovanou, to bych viděla v pohodě.. A maso možná zrovna potřebuje víc, protože má období, kdy roste. Zase se to srovná, neboj
Kluci to tak měli- období různých typů potravin.
Podle toho co píšete vám malá jí krásně a zdravě. Ale pokud do ni chcete dostat více zeleniny, zkuste jí udělat jídlo hrou..pokuste se jí třeba tou zeleninou na talíři vytvářet nějaké obrázky zvířat, postaviček. Třeba se jí to bude líbit a začne jí baštit. Jinak pokud nechce, zbytečně bych to do ní nervala, řekne si sama až jí to bude chybět ![]()
Diky za reakce. Tak teda zkusim ze zeleniny povykrajovat nejake ozdubky nebo postavicky a uvidime
To sladke omezim a budu na tom trvat, nic horsiho nez scenu udelat nemuze:-)
@slavuska1 jé Ty jsi ze skupinky 2 kluci, že jo? Gratuluji ke třetímu miminku! To jsem zvědavá, co to bude…přeji hlavně hodně zdraví…
@slavuska1 píše:
@Katka87 dekuju.a uz je, odvcera, dalsi kluk