chce jíst sama :(

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
203
23.8.06 22:47

chce jíst sama :(

Holky, jak to děláte, když vaše dítko chce jíst samo, samozřejmě jí to pořádně nejde, ale ani za nic nechce pomoc, jinak je hysterická scéna. Teď je teda nemocná, tak to nejí vůbec, ale jinak byla vždycky jedlík a teď poslední dobou má vztekací období, i když jsem si myslela, že to přijde o trošku dýl. Chce být ve všem samostatná, ale s tím jídlem je to katastrofa. Jenom připíšu, že zřejmě hlad nemá, protože jsem zkoušela, že třeba dostane hlad a nechá si pomoc, ale ne, to prostě nefunguje, možná se jí už zcvrknul žaludek :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
siloenka
23.8.06 23:09

my scenam predchazime tak, ze u jidla dam daneckovi do kazde ruky prazdnou lzicku a ja ho krmim samozrejme plnou. kdyz jsem parkrat chtela zkusit,jestli si dokaze dat do pusy aspon trochu jidla na lzicce, vzdycky to zatim dopadalo tak, jidlo vyhodil, nejlepe za sebe a do pusy si daval prazdnou lzicku. a kdyz se mu nekdy zachce te me plne, odnesu jidlo a uz nedam. za chvili se umoudri a uz zase stridame ja plna, on prazdna do pusy,ja plna,on prazdna… :o)......ale pokud by jednoho dne alespon trochu jidla zvladnul zanest na lzicce,tak mu kazdopadne dam nejaky ten prostor, at se uz „krmi“ sam.
takze asi tak

• Citovat
  • Upravit
16
23.8.06 23:27

Já bych ji nechala. Já jsem taky dala Áňě lžičku a druhou jí krmila, ale víc ji zajímala ta moje plná. Najednou začala jíst, jestli se to tak dá nazvat :lol: , sama. Ze začátku jsem jí ještě pomáhla, jak se trefit do pusinky, ale pak se taky začala hrozně vztekat, tak jsem jí nechala. Když jí to nešlo, tak na mě zamručela. Řekla jsem, že pomůžu a chvilku se zase nechala krmit.
U batolat co začínají chodit je normální, že moc nejí, víc je zajímá okolí. Myslím, že to nebude tím, že by se jí smrknul žaludek :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1069
23.8.06 23:41

Ahoj,

je to asi 3 dny, co jsem chtěla zakládat takovouto diskuzi. Aja se vždycky nechala krmit, nemusela mít lžicky v ruce a teď se sápe po té mojí, tak jí dám její, někdy i dvě, ale pořád chce tu mojí, i když jí vyměním za tu její, pořád chce tu plnou. Šahá i po misce a chce jí obracet dnem vzhůru. Nechala js jí zatím 2× jíst úplně samotnou a byl teda strašný bordel, ale s pomocí už se i trefila a hlavně ten blažený výraz. Jinak dělá taky scény. Vím, že se mají nechat, ale ne vždy je to možné a budu muset začít vařit větší porce jídla :D

Používáte tu zahnutou lžičku, vyplatí se, jí se s ní dětem lépe?

Vlasinka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
827
24.8.06 00:07

Malá se narodila v čevnu 2003 a tohle začala dělat už někdy v zimě, hádám to tak na leden až únor 2004, protože na videu a fotkách je ještě vánoční stromeček a ten jsme neměli určitě do března. Vařila jsem pětinásobné porce jídla, v plavání a na veřejnosti jsme mohli jíst pouze banán, pokoušela se o mne mrtvice a dodnes máme na radiátoru z té doby naškvařenou neumyvatelnou vařenou mrkev. Nakonec jsme to přežily obě a syn se naštěstí zatím o nic podobného nepokouší. Chce to igelit pod židli, zavřít oči a zhluboka dýchat a po jídle sprchovat dítě i s židlí. Časem se to zlepší. Pokud je teplo je lepší nechat jíst nahotinku, protože nás 100% neuchránil žádný typ bryndáku ani v kombinaci s plínou.
Bludička

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3790
24.8.06 04:28

tak ji lzicku nedavej, at ji sama jenom rukama. tak jsem to delala ja se synem, samozrejme i tak bylo jidlo vsude, ale dostal do sebe vic, nez kdyby se snazil krmit jenom lzickou.
je to jenom faze, kdy chteji zkouset vsechno sami … tak ji nech … lzickou se to nauci pozdeji.
(teda mam na mysli tuzsi stravu, ne polivky. pri polivkach jsem mu dala do ruky jeste neco jinyho … dalsi lzicku, rohlik atd …)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
808
24.8.06 06:44

Ahoj

Ahoj,

tak tohle znam take, Jonas take basti jedine sam.

a nechavam ho, kdyz ma hlad, tak basti rukou, jinak to zkousi lzickou… Proste bych ji nechala a mozna jenom drzela talir, lzicku a pod…

Pevne nervy preje V

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
24.8.06 07:23

Naší malé to jde líp vidličkou, používáme takovou tu nerezovou malou ještě po mně nebo plastové z Ikey, jsou dost masivní a nebojím se, že si ji vrazí do oka. Samozřejmě k tomu já krmím dalším nástrojem. Minulý týden bavila celou rodinu tím, jak do sebe sama nacpala tři knedlíky (nakrájené) s houbobou omáčkou (bez hub). Pro omezení bince je dobrý bryndák s „okapem“, z toho se dá i dojídat, když už je miska prázdná a samozřejmě igelitový ubrus pod židlí. V samostatném jídle malou povzbuzujem, když dělá blbosti (převracení misky, rozpatlávání a vyhazování jídla) dostane vyhubváno nebo jí to rovnou seberem.
Nikdo učený z nebe nespad a jednou se sama jíst naučí.
A mimochodem, v zahraničí je normální, že se malá prťata krmí sama a dělají bordel na veřejnosti, v restauraci to po vás uklidí a nikdo ani nehlesne, a to většinou i když vaše dítě znečistí někoho jiného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
583
24.8.06 07:30

to, co napsala BaraF je přesně náš případ: lžička po mně, nechávám ji jíst samotnou od cca roka, co si o to sama „řekla“ - když mi sama začala brát lžičku a já ji nechtěla dát, bylo víc špíny než když jsem ji nechala jíst samotnou. Od cca 15m jí sama i v restauraci, polívku slušně až tak od 18m - bryndák sama vyžaduje, bez něj nejí :D v rest. jí dávám před krk aspoň plenu, ale většinou se moc neušpiní.
Ze začátku občas dělala blbosti, různě talíř klopila, odsouvala - tak jsem na ni houkla nebo jí to sebrala, a pochopila to, mrška malá (nejí z misky, to jí moc nejde, pže ještě neumí lžíci zaklopit tak, aby vybrala veškerý obsah, od začátku jí z běžného talíře, zatím žádný nerozbila)
Krájet maso samozř. ještě neumí..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
294
24.8.06 08:00

Holky, vždyť je to i výhoda. Jitka asi od desíti měsíců chtěla jíst sama… byla to pohroma. A kamarádka, která měla už druhé dítko mi řekla, ať ji nechám. Když byla kaše, obložila jsem židličku i Jitku a šla pryč. Trvalo jí to dlouho a já měla aspoň chvilku pro sebe. Po týdnu samostatnosti se její technika neuvěřitelně zlepšila. Od roku umí jíst sama skoro vše, kromě polívky. Takže vydržte. Zkuste chystat kaše hodně husté, svačinku udělat tak, ať si ji dítko umí spapat samo (kousky ovoce nebo zeleniny a suchárky). Trochu horší je jogurt, ale u nás se jí Hollandia a ta moc neteče. No a ještě horší je polívka a to jsme řešili nadrobeným chlebem a nebo jsem tam dala hodně zeleniny a vloček, a Jitce jsem to dávala jen s trochou vody, aby to pak tolik neteklo.
Podle mých zkušeností jsou ty zahnuté lžičky úplně nanic. Dítě se naučí jíst špatně a navíc mnohé z nich ani nejsou dobře navrženy, takže nefungují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
493
24.8.06 08:04

Já bychjí nechala, ona se to brzo naučí, a pak budeš ráda, že je samostatná. Samozřejmě to bude chtít po každém obědě vytírat kuchyň, ale u nás se to osvědčilo. Je teda fakt, že já jsem spíš Ondru urychlovala kvůli druhému mimi, aby byl co nejvíc samostatný.. Ale i tak už bych byla líná ho krmit. Buď ráda, že o to má zájem. Připadá mi jako neštěstí když potom třeba skoro tříleté dítě musí máma pořád krmit (takové případy znám ze svého okolí).
Jo jinak se u nás osvědčil bryndák od Sassy - textilně - plastový s korýtkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2434
24.8.06 08:39

Ahoj,
souhlasím s názorem nechat malou ať se krmí sama. Obě moje děti kolem jednoho roku začínaly jíst samy. Konzistenci jsem dělala tužší, aby netekla ze lžičky :lol: . Taky se nám osvědčila vidlička na kousky, třeba brambory, knedlíky, maso. S tou jsem je tedy nenechávala samotné, jinak když baštily lžící, měly plastový bryndák, ubrus omyvatelný, židlička omyvatelná a já jsem radši odcházela jinam, abych se zbytečně nenervovala :roll:
Mám kamarádku, která byla celá vedle z toho, že by jí kluk zamazal židli, ubrus, koberec. Teď jsou mu 3 1/4 roku a sám se nenají! On ani nemá zájem, proč taky, když mu to máma zakazovala :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
24.8.06 09:21

Souhlasím s holkama. Kolem vánoc, kd yměla malá 15měs, jsem začala zkoušet dávat sama malé jídlo, aby to zkoušela. Jak tu někdo psal - pod stůl jsem dala velikej igelit, holku doprostřed místnosti, aby bylo menší riziko, že to přistane na zdi a nechala jsem jí jíst. Později i bez igelitu. Víc než na zemi toho bylo po stole nebo po malé, takže jsem jí svlíkala a pak sprchovala.
Zkrátka jsem dělala, že jí nevidím. Ona byla spokojená, navíc se tím učila a já měla chvíli pro sebe:) Časem se zlepšila. Polívky jse mzpočátku dávala já, to musela překousnout, ale kolem 18-20měs už začala sama i ty vodové. No a teď jede s vidličkou.
A dodneška polovinu všeho jí rukama. Z toho by mě kleplo. Ale budiž. Prostě to beru jako část dne, kdy mam svatosvatej klid:) Spíš je špinavá ona, než že bych to měla všude kolem.
Já bych dítě v takových věcech jen a jen podporovala.
 G

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
691
24.8.06 09:28

Tak my jsme na tom asi mesic a pul uplne stejne, mladej za:,–(ne musi mit druhou lzicku, kterou se „krmi“ - pouzivame normalni kavove lzicky, ne plastove. Urcite bych ho ale nenechala rukama, vzdycky kdyz ma k tomu tendence, tak mu reknu „rukama ne, jen lzickou“ a celkem to chape. Jinak taky souhlasim, co pisou holky - jidlo tuzsi konzistence a zabezpecit okoli :-), i tak je ale jak cunik. Ale je fakt, ze se zlepsuje, dokaze se celkem bezpecne trefit do pusy, akorat ne vzdycky odhadne, kolik toho ma nabrat, nekdy se mu podari moc jindy zase malo, no vsak to vypiluje :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
414
24.8.06 11:52

To je úplně normální, připrav se na to, že za chvíli nejen bude chtít jíst sama, ale udělá ti hysterickou scénu proto, že chce sama se oblíkat, obouvat si boty, rozsvěcet světla, otvírat a zavírat dveře u auta, dávat si do vany pěnu, otvírat si sama vodu, utírat se sama ručníkem, nalejvat si sama pití… :) děti nás moc nešetří.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí