Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
potřebuju poradit. Malá už má od pátku teploty, občas 39,5, pak zase 37,5. Nemá žádný příznaky, žádná rýma, kašel, nic. Je akorát víc plačtivá a ospalá, ale jinak po vyspání, i když má teplotu tak i veselá. Dneska jsme byli u doktora, a řekl, že máme ještě do pátku počkat, že na ní nic nevidí a z krve zjistil, že je to virovýho původu. Mě je ale divný, že má prostě ty teploty a nemůže se toho zbavit. Bojím se, abysme něco nepřehlídli, ale na druhou stranu si říkám, jestli jí třeba nelezou stoličky. když si totiž dá něco do pusy, tak brečí a vlastně od toho pátku ještě ani pořádně nejedla, ale to je jiná kapitola. Prosím uklidněte mě, že jste to taky některá měla a pak se jenom vyklubal nějakej ten zlobivej zoubek.
Díky Orpet
Ahoj Orpet,
pokud doktor vzal Simonce krev na CRP, tak jste určitě nic nezanedbali. Ty mrchy virózy se totiž často projevují právě jen tou teplotou a na dítěti není nic jiného vidět. Vím, o čem mluvím, Aničce právě jedna v neděli skončila. I u nás se asi klubou špičáky. Jinak moje dr. říká, že teploty nejsou přímo ze zubů, ale že prořezávání zubů je velice často spojeno s nějakou virózou, takže se to pak zaměňuje.
Světlana
CRP je báječné vyšetření. Vyšetřuje se z kapky krve z prstíčku.
Když začne zánět, sedimka na nule, crp vyletí. Můžeš dostat hned atbc a průběh je výrazně lehčí. Po atbc sedimka vyletí a crt je už dole.
Je přesné a rychlé, sice se platí 100, ale za pár peněž si koupíš si jistotu.
Už jsme ho měly několikrát a týdenní horečka potom jak záhadně přišla, tak potichu odešla. pa M.
Holky díky moc za utěšení. Já se jenom ještě tak hloupě zeptám, takže když jí vyšla hodnota 8 (nevím čeho) a je to teda virový a ne bakteriální, tak nemůže mít třeba zánět v těch zoubkách? Přišlo mi, jestli třeba nemá zánět dásní, má to totiž už u vylezlých zoubků takový oteklý a červený.
Díky Orpet
Orpet a má nateklé dásně jen kolem těch prořezávajících se zubů, nebo na celé dásni? A zánět se dá poznat i dost nepříjemným zápachem z úst. Je dost dobře rozlišitelnej od zápachu po jídle, když nemá vyčištěné zuby.
Malá ten zánět měla, když jí lezly čtyřky, v 15měs. Natekly jí úplně celé dásně a skoro jí nebyly vidět zuby, jak je měl nateklé. Příšerně jí páchlo z pusy a krvácely jí. (to, že k tomu měla opary a afty ani nekomentuju). Ale to by doktor podle mě poznal. Jinak je na to rada potírat odvarem ze šalvěje. No a horečky jsme u toho měly taky, ale neklesly k tomu.
Určitě bych věřila doktorovi. Mmch u nás se CRP teda neplatí.
G
opret, právě proto, že má hodnotu jen 8, tak zánět nemůžem mít nikde, ani v dásničkách.
ale zas pozor, druhý den ta hodnota může vyjít úplně jinak
. crp je rychlé, přesně, ale okamžité.
Tak jestli tě můžu uklidnit, nám než se prořízly stoličky, tak nás teploty trápily bez pár dní 4měsíce. 2-3 dny horečky (ke 40) pak zase nějakou dobu nic a pořád do kola. Jsem plašan, tak jsme nám nechala odebrat a prozkoumat kde co a nikde nic, zdravá jako rybička.
Poslední zoubek se vyklubola před asi 10ti dny a od tý doby (ťuk, ťuk) žádné teploty.
chybička se vloudí..
hledám něco o virovém zánětu dásní - chytil mě asi také, tak hledám a našla jsem tohle…
Věra
mame uplne stejny problem. Syn -2 roky - ma uz mesic teploty. Ze zacatku 40, ted uz jen 38 nekdy jen zvysenou. Krome tech teplot mu nic nebylo. DOktorka nam taky vzala Cpr a nic. Do toho dostal rymu a kasel. Pak mu vyrazili dve stolicky najednou. Ale porad neji a ma zvysene teploty tak si myslim, ze to budou dalsi dve stolicky na druhe strane. Ma to tam uz natekle. Pije jen mleko a caj. Jist vubec nechce. Jsem uz z toho zoufala.
Holky, oživuji diskuzi…
Malá má od úterý večer teploty, v noci skoro 40, přes den i nic… byli jsme u doktorky, vzala krev na sedlivost. Ta je prý v normě. Má k tomu ještě rýmu a očividně se jí prořezávají horná špičáky. Do teď jsme o zoubkách skoro nevěděli, tak je to pro mě novinka. A prej něco „lítá“ mezi dětma.
Co vy na to, nějaká podobná zkušenost? Díky
@avm3 píše:
Holky, oživuji diskuzi…
Malá má od úterý večer teploty, v noci skoro 40, přes den i nic… byli jsme u doktorky, vzala krev na sedlivost. Ta je prý v normě. Má k tomu ještě rýmu a očividně se jí prořezávají horná špičáky. Do teď jsme o zoubkách skoro nevěděli, tak je to pro mě novinka. A prej něco „lítá“ mezi dětma.
Co vy na to, nějaká podobná zkušenost? Díky
Ahoj, moje zkušenost
když malej rostly horní špičáky taky měla skoro 40 horečku v noci, přes den se to drželo kolem 38 a za 2 dny byl klid. Při růstu spodních byla bez teplot
Tak držim palce ![]()