Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj maminky. Možná už tohle téma tady zaznělo několikrát. Naší malé je 7 měsíců a kojím ji pár krát za den k obědu má masozeleninu příkrm a k večeři kaši. Jen máme takový problém že odmítá flašku nenapije se z ní vůbec se neprisaje už jsem zkoušela asi 20 různých flasek dávala jsem ji tam čaje šťávy džusy nutrilon Sunar vše možné ale flašku a dudlík prostě nechce! Chtěla bych už přestat kojit podle mě už má prso jako dudlík. Nemáte s tím některá zkušenost jak ji naučit normálně na UM? To ji mám nechat vyhladovet a pak ji zkusit dát flašku? I to jsem zkoušela ale takový řev a pláč že jsem prostě vždy nevydržela a dala prso. Nechci ji nějak moc nechávat bez jídla a aby tak dlouho plakala je ještě malinká ale zase nechci být ta matka co kojí do 2 let že je to to nejlepší!! Podle mě klidná maminka klidné dítě. Moc vám děkuji za odpovědi. ![]()
Není na to vhodná chvíle, pro tvé pohodlí. Do 2let ji kojit nemusíš, ale evidentně je malá na odstavení
@Andrea147 tak ono to ale JE to nejlepší. A v 7 měsících je fakt ještě malinkatá. Co tě na tom tak vytáčí, že se chce kojit? Vždyť je to normální… Částečně se nasytí, částečně ji naplníš potřebu kontaktu - ono to kojení je taky o psychických potřebách miminka. Když tě žužlá moc dlouho, můžeš to přece ukončit. Jinak ale pohotovější svačinu ani spolehlivější lék na všechny bolístky neexistuje. Nemluvě o podpoře imunity.
A teda trápit sedmiměsíční mimino hlady, jen abys ji z MM přesunula na drahé, zdaleka ne tak na míru ušité UM… No, souhlasím, taky mi to nepřijde jako dobrý nápad.
Je na odstavení ještě malá, evidentně není připravena.
Sama vidíš že jsi vyzkoušela vše možné a nic.
Já bych to absolutně nelamala pres koleno. V 7 mesicich má na kojení ještě nárok.
Pokud jsi si jistá tak jedině nechat s manželem/partnerem aby jsi nebyla na dosah a kojit se prostě nemohla, ale jak píšu myslím, že je to chyba.
Nejhorší jsou ty kojoteroristky co ti budou tvrdit, že jsi špatná matka…
normálně ji odstav a vydrž, ona si zvykne
V sedmi měsících nemá prso jako dudlík, mlíko je její hlavní zdroj obživy. A pokud nevezme flašku ( jako že moje dítě taky nevzalo, žádnou) tak holt těžko můžeš přestat kojit.
Zkoušelas ty dudlíky/lahve zahřát na těle? Aby to chytlo tvůj pach? Zpočátku by to mohlo pomoct, a pak už by jí to nepřišlo…
Píšeš, že má prso jako dudlík a potom, že je hladová a z prsa pije. Tak to ho fakt jako dudlík nemá. Broučík malej, nějak mě to rozlítostnilo.
Podle mě je ještě na to malinká. Kojit do dvou let nemusíš, to přece po Tobě nikdo nechce. Bud ráda, že Ti jí aspoň příkrmy. Obě dvě děti jsem plně kojila do roka, příkrmy prostě odmítali. Netlacila jsem na ně a po roce se to krásně zlomilo. Prvniho syna jsem odstavila asi v 16ti měsích kdy mě opravdu měl jako dudlík a v noci jsem kojila co 45min, to už jsem pak prostě opravdu nedávala. Já osobně bych ji dala čas.
Zhruba ve stejném věku dcerky jsem se také chtěla zbavit kojení a malá také odmítala flašku, nicméně jsem se nenechala odradit a pořád jsem jí tu flašku cpala… zhruba do týdne se povedlo, z ničeho nic vzala flašku na milost. Podotýkám, že jsem ji netrápila hlady, nejprve jsem jí ale cpala vždycky tu flašku. Nevím jestli je to rada
možná už mě měla plné zuby a tak to se mnou vzdala
a přizpůsobila se.
@Andrea147 Malého jsem učila na UM přes kapsičku s kaší, ale on měl už rok a půl. Já Tě i chápu, že už nechceš kojit. Ale sama vidíš, že malá to ještě potřebuje. Zkus vydržet aspoň dva měsíce, pak to zkus znovu. Já zkoušela malého odstavit od osmého měsíce a nepodařilo se. V tom roce a půl už to bylo fakt na palici, tak jsem ho během týdne odstavila.
Já jsem zkoušela odstavit v roce. Malá byla zvyklá na flašku s večerní kaší, ale klasický UM prostě nechtěla a to jsem vyzkoušela asi 3-4 značky. Tak jsem kojila dal a asi v roce a půl se sama odstavila. Prso měla jen na jídlo, žádný místo dudlik nebo na uklidnění. Jsem za to ráda, že jsem se nemusela otravovat s lahvickami atd, neznám nic pohodlnejsiho než vytáhnout ráno prso a ještě u toho napůl spát.
Já už skoro nekojím, teda v noci to princezna dohání
dcera má 7m, na 9m bude již zcela odstavena - jedu dobrovolně pryč. Ale papá mi pěkně, UM mléko má ráno a večer na zalití po večeři. Mi dcera nechce tekutiny
takže prostě ten čaj při obědě, večeři, či svačině nabízím. Čekám, až tomu příjde na milost, takže to samé doporučuji tobě. Přes den prso nedávej, v noci dle potřeby a krm „normálním“ jídlem a nabízej ten čaj. Víceméně je jedno z jaké flašky.
Já syna odstavila taky nějak kolem 8m, ale bylo to ve chvíli, kdy jedl normální snídani, oběd, odpolední svačinu a večerní kaši a také normálně pil vodu (z lahve). Kojení měl ráno, večer a jednou v noci. Takže odstav bez potíží. Tvoje dcera na to ještě není připravená a je jedno, jestli jí je 6 nebo 18m. Pokud odstavit musíš (zdravotní nebo pracovní hledisko), tak se toho bude muset ujmout tatínek a nepovolit. Ale nebudu ti tvrdit, že si z toho chuděra neponese nějaké trauma.
@Petula306 píše:
Píšeš, že má prso jako dudlík a potom, že je hladová a z prsa pije. Tak to ho fakt jako dudlík nemá. Broučík malej, nějak mě to rozlítostnilo.
Taky to nejak nechapu ![]()