Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahojky.už přez dva roky hledám ideální bydlení dum-byt ale nikdy to neodpovídá tomu co bych si představovala já.Pozemek(800m2) vlastním na krásném místě s výhledem na přehradu i když nějaké mouchy-příjezdvá cesta tam také jsou.
Vím že všude je to jinak,ale potřebovala bych tak přibližně vědět jak dlouho trvá zasítování pozemku,všechny plány a prostě zařídit vše na to abych mohla začít stavět?Firma mi slibuje bydlení do roka i méně,ale musí být už vše připravené a než se rozroste naše rodina tak bych chtěla být přestěhovaná a tak stále zvažuji byt,dum postavený a nebo dum postavit?Budu ráda za vaše zkušenosti,díky Kamča
snad nebudu moc kecat, uz to je 2 roky
Tak hele, papíry na poměrně bezproblémovém místě - cca 5 měsíců , min 3 mesice (protoze v prubehu papirovani teprve prijdes na to, co mas jeste mit)
projekt delal manzel a neda se rict jak dlouho, detaily delal jeste v prubehu stavby
zasitovani (co slo, to svepomoci) - kazda sit cca 3 mesice, vc projektu a papirovani. lze dohromady -ale zasitovani muzes ohlasit spolu se stavbou a delat soucasne se stavbou, je to jednodussi, jen nemas ti vodu a elektriku na stavbu
spis moc never te firme, oni slibuji a do roka to nebude - samozrejme ze to lze a snadno..... drevostavba je za 3 mesice …ale jak te zahackujou, budou pocitat, ze radej pockas, nez by ses soudila, hledala novou firmu atd … a moc nepocitej s tim, ze to nejak osetris ve smlouve pokutou a tak - smlouva jako by nebyla, jak maj tvoje penize, maji te v hrsti
jo do smlouvy si dej terminy dilcich praci, jako ze deska bude do tehdy, 1 podlazi hrube stavby do tehdy… kdyby treba vubec nezacali stavet, nemusis cekat rok, nez to ukoncis
reference na firmu nemaji zadny vyznam - kazda firma obcas neco nekomu postavi ..to neznamena, ze tobe taky (a taky kazdy je jinak narocny, nekomu leccos nevadi). Informace o firme, jestli nekrachuje uz ted, ti nikdo nerekne, nikdo nema pravo .. a ted bude hodne stavebnich firem v krachu, nestavi se - tvymi penezi nejdriv zamaznou stare dluhy.
predevsim nedavej zalohu, plat treba kazdej tejden nebo sloz prachy u notare, ale nic jim do ruky predem (nebo tak 1O tis.)… prinejmensim budes moct snadno cuknout, kdyby se ti neco nezdalo, treba ze nepracuji, jak maji
stavba jsou desny nervy a kdyz to das firme na klic, mas sice klid, ale tak ani proti koupi postaveneho neusetris - kdybys delala subdodavatelsky (na kazdou cast jina firma), usetris treba 1-2 melouny,ale na to musis mit nervy a cas …
tak si myslim, pokud nelpis na te parcele, nebo nechces nejaky autorsky projekt, tak je snad lepsi koupit novostavbu
Zkus hledat dál už hotový dům… stavba jsou děsný, ale děsný nervy. Nakonec to stejně nedopadne podle tvých představ, moc věcí budeš muset řešit kompromisy a ke konci vám dojdou peníze, protože v průběhu stavby se vyskytnou „vicenáklady“. A oproti plánu stejně budete mít skluz. Hotový dům má tu výhodu, že už si můžeš prohlédnout, jak na tebe působí. A taky se jen přestěhuješ (vymaluješ, vyměníš podlahu… ) a je to.
Taky už budeš mít hotové (nebo jakž takž hotové) okolí domu, žádné staveniště, kam budeš muset pozvat zahradníky a za tři roky se dočkáš přijatelné zahrady. A to je podle mě s dětmi docela důležité ![]()
Aha, až teď jsem si přečetla, že pozemek už máš
Tak to nic no… ![]()
Začali jsme stavět - firma, na holé louce 5/2005 a 12/2007 jsme se stěhovali do hotovýho obyvatelnýho domu 6+1, částečně podsklepený. Musím dodat že 5,6,7/05 se výceméně nic nedělo, protože nám nepřálo počasí a napršelo nám do vykopaných základů(ale fakt jezero a my museli čekat na geologický průzkum až to vyschne…), no a přes první zimu byl celou zimu klid 12/05, 1/06, 2/06. Papírování trvalo cca půl roku (projekt dělal švagr), takže čístýho času 2,5 roku a bydleli jsem v novým…
chuanitka píše:Taky už budeš mít hotové (nebo jakž takž hotové) okolí domu, žádné staveniště, kam budeš muset pozvat zahradníky a za tři roky se dočkáš přijatelné zahrady. A to je podle mě s dětmi docela důležité
Cus, my se stehovali na jare a ihned zalozili zahradu, tedy ne my, ale zahradnik a na podzim uz byla pekna. Trava vyroste - pokud se dobre kropi snad uz za mesic a je fakt, ze stromy a kere byly osazeny. Jinak sousedi travu resili travnim kobercem, takze zahrady bych se fakt nebala. Hanka
ahojky.všem moc díky za rady a vlastní zkušenosti.Já právě na nějaké vyřizování moc nejsem a Z právě také né,tomu trvá měsíce něco vyřídit,tak se toho bojim,bylo by vše na mě.Asi se nejspíš rozhodnem pro nějaký dum už postavený,ale většinou to není až tak super jak bych si představovala ![]()
Myslím, že dobrá firma jsou RD Rýmařov. Staví dřevostavbu na připravených základech na pozemku. Pokud se s nimi domluvíš, předáte si pozemek s přípojkama a základovou deskou a do dvou měsíců je dům hotový.
Záleží, jaký máš finanční limit, my se u nich byli ptát a pod dvě mega za tu svrchní stavbu u nich nic není k mání.
Jinak ale je to firma poctivá, dům mají předpřipravený v krytých halách, na stavbě se pak k sobě montují větší části.
chuanitka píše:
Zkus hledat dál už hotový dům… stavba jsou děsný, ale děsný nervy. Nakonec to stejně nedopadne podle tvých představ, moc věcí budeš muset řešit kompromisy a ke konci vám dojdou peníze, protože v průběhu stavby se vyskytnou „vicenáklady“. A oproti plánu stejně budete mít skluz. Hotový dům má tu výhodu, že už si můžeš prohlédnout, jak na tebe působí. A taky se jen přestěhuješ (vymaluješ, vyměníš podlahu… ) a je to.
No nejsem si jistá, jestli hotový dům má tolik výhod - těžko říct, z čeho byl postaven - radioaktivní škváráky, těžko říct na čem byl postaven - pokud na vysušené bažině a se špatnou izolací, tak je pravděpodobné, že doma budeš mít potopu, taky kvalita prací, která se dá při subdodávkách s dobrým stavebním dozorem kontrolovat, se u hotového domu zkontrolovat nedá, takže už jsem slyšela o zatékání střechou, plísni od sklepa až po půdu /to právě u stavby na bývalé bažině/. Pokud to je novostavba od firmy, tak kvalitu abys pohledala, protože firma během stavby neměla za zády bedlivě střežícího zákazníka. No a pokud je to od majitele, tak ten se těžko bude svěřovat, že dům prodává proto, že když zatopí, tak mu ze stropu teče voda. I když v době finanční krize by se nabídka mohla rozšiřovat o kvalitní domy, které majitele „jen“ nezvládají splácet ![]()
Je pravda, že u hotového člověk vidí, jaká je dispozice domu hned, když jsme dům stavěli, tak představit si to, je složitější a proto ne vždy byl výsledek k jásání, takže spoustu věcí, bych dnes udělala jinak, ale zase je to naše ![]()
Ahoj,
tak my jsme asi vyjímka, ale nám to jde docela rychle ![]()
Pozemek jsme koupili 10/2007, v 02/2008 začal projektant pracovat na projektu a zároveň vyřizoval všechny povolovačky. Žádost o stav. povolení dal 07/2008 to nám v 09/2008 vrátili, že stačí ohláška a za 10 dnů jsme ji měli doma. Jediný co jsme udělali, oběhli sousedy kvůli podpisu. Stavíme v chráněné oblasti, IV. pásmo a přesto to šlo poměrně rychle. První výkop 11/2008 a dneska máme hotové štuky a dělají podlahy. Stáli jsme 01-02/2009 kvůli mrazu.
Když jsou peníze a dobrá firma, jde to fakt rychle. Stěhování plánujeme na 08/2009. Dům je 13×10m patrový bez sklepa.
Sítě podle mě nejsou žádný problém. Elektriku jsme napojili z nejbližšího sloupu do staveništního rozvaděče a voda byla po vydání ohlášky za 2 dny hotová, takže stavba měla i el i vodu.
Jeslti neradi vyřizujete papíry, dělají to i projektanti. My si to nechali udělat, protože bysme sami těžko dávali dohromady co je potřeba koho obeslat a podobně. Přesto nás to nevyšlo moc draho.
Takže já jsem pro domek a nový ![]()
Zdravím.. s tím moc nesouhlasím, přeci jen jsou to OSB desky a ne překližka. Pokud dřevostavbu, tak ze dřeva a ne z rozemletých kusů „všehochuti“ lepený formalem…
ahojky, tak my vzhledem k časové vytíženosti jsme měli člobrdu na vyřizování stav. povolení atd.. no trvalo to přes rok.. prostě každý si nechal až tu nejzašší lhůtu a až se zdálo že to je vyřízené, tak zas že by měl být barák o kousek na jinou stranu a pak zas prudili hasiči a jiní.. nakonec jsme si našli domek ve vilkové části ve městě, kde je klid a vše je kousek, v zimě pohoda a máme klid. taky jsem měla představu, jak vše bude přesně dle našich představ ale takhle jsem mnohem spokojenější, jediné co mi tady vadí je neustálé běhání do patra
, tak jsme měli bezva bungalov ale pohyb je třeba né ![]()
Ahoj, a co takhle ten pozemek prodat a koupit jiný již zasítovaný. Odpadne vám spousta starostí a zařizování. Když uvažujete i o bytu, tak ten pozemek není tak srdeční záležitost. Kolegyně potřebovala ke svému pozemku pár metrů dotáhnout sítě a byla z toho na mrtvici, oni ty velké podniky ČEZ, RWE se s váma moc nemazlí a vše je děsně složité a zdlouhavé, pokud ovšem se v tom dost nevyznáte nebo nemáte nějaké známé co mají známe…
Pak už jen koupit projekt, vyřídit stavební povolení, nám to trvalo cca 3 měsíce a od kopnutí do země jsme do roka bydleli, dům uvnitř úplně hotov a při bydlení se zateplil, udělala fasáda, plot, zahrada. Dům jsem stavěli svépomocí, vyjma střechy, topení, voda, plyn, a něco dalšího na co si manžel netroufl. Ale je pravda, že manžel se živí jako stavební inženýr, stavění má v popisu práce, takže to bylo jednodušší plus je potřeba mít kamarády, tchány a bratry co o víkendech pomůžou.
Pokud to zadáte firmě tak si určo sežente dobrý stavební dozor pokud vy sami tomu nerozumíte, páč od manžela vím, že stavební firmy ometou co mohou, tak je nutné si to fakt hlídat.
Tak koukám že to tu ožilo.
po 2 letech ![]()
U nás to nakonec dopadlo tak že po tom co jsme domluvili stavbu,zasítování tak soused nám zahradil příjezdovou cestu a máme občansko právní spor.Takže na naší cestě která má sloužit pro 12 parcel stojí souseduv plot a pozemek ani neprodáme ani to nevypadá že by se to v nejbližší době nějak vyřešilo.
Koupili jsme hrubou stavbu i s pozemkem a vše postupně dodělali a těm co chtěj stavět svépomocí doporučuju at se do toho nepouštěj
proto že nás to stálo málem nejen partnerství ale kolikrát i život ![]()