Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky určitě už to tu proběhlo..nic meně u me 11 měsíční dcery byli zjištěny chlamydie pneumoniae..má to na pruduškách..ted testujou i syna..asi je bude mít taky zítra budou výsledky..raději bychom se chtěli testovat taky.je to prý vysoce infekční 1-3týdny. berou sumamed. jakou jste měli lečbu nakzail se někdo další? šli jste k nějakému odborníkovi nebo zůstali u praktického? nášsyn letos nastoupil do školky tak sme tak nějak počitali stím že bude často nemocný ale ta eliška pak začala být horší vždy hned po atb zase rýma a kašel. a my z manželem máme taky nějakou virozu..už mám docela strach..děkuji za komentáře
Nevidím důvod proč by tuhle problematiku nemohl řešit PL. Nabere vám krev, nejspíš udělá rentgen a pokud se prokáže chlamydiová infekce, dá vám antibiotika, nejpravděpodobněji nějaký makrolid, dobře zabírá Klacid.
Chlamýdie jsou v dětském kolektivu hodně rozšířené, má je prý 90% dětí v kolektivu. Léčbu může řídit PL, nabrat krev, po dobrání zkontrolovat. Klacid zabírá dobře, ale většinou po pobytu v kolektivu to bude zase stejné ![]()
Dcera je měla v lednu, dlouhodobě kašlala - nijak moc, ale trvalo to 8 týdnů a všechny testy (CRP, KO, poslech, RTG plic i dutin, černý kašel) byly negativní. Po těch 8 týdnech se objevil poslechový nález a testy potvrdily chlamydie. Brala 2 balení Klacidu a pomohlo to. Mám ještě starší děti, protože nekašlali, dr řekla, že je zbytečný je testovat, že promořenost chlamydiií je obrovská a pokud jim nic není, nemá cenu je přeléčovat…
No dcera měla jko poslední klacid a nezabral..ted kašle už tři týdny a pouzu má nanejvýš tyden..je to tak dokola už od ledna..ale moc děkuji za příspěvky
A ten kašel má opravdu škaredý..bere ted nové atb viz výše..už šest dnů a stále je to beze změny..veče vždy teplota 37,5..už skoro destaý den i s těmi atb
![]()
Já měla plicní chlamydie pozitivní při bolestech a zánětech kloubů, atb dva druhy na měsíc, chlamydie má prý hodně dlouhý cyklus rozmnožování. Když jsem si o tom něcohledala, takjsemnašla na léčbu chlamýdií hodně různých postupů, někdesedokonce doporučuje léčba atb trvající až rok… Po té měsíční léčbějsem byla vyléčená, problémy se nevrátili.
Je fuk, jestli je lékař praktik nebo odborník, spíš záleží na tom, jaký názorový proud na léčbu chlamýdií zastává a jak moc je bere vážně. (někteří lékaři plicní chlamýdie v podstatě ignorují a při obtížích je vůbec neberou v potaz)
A řekla bych, žepokudje dítě léčeno v posledních měsících už poněkolikáté léčeno atb, tak ty mrchy už můžou být celkem odolné, protože nikdy nebyly vyhubené úplně a přežily jen fakt ty silné ![]()
Zítra jdeme opět na kontrolu..a uvidíme co bude dál..mi si pro jistotu taky zajdem nebot máme taky virozové potíže a budu travat na odběrech aby se to netočilo furt dokola kdyby náhodou je měli taky..a jakou jste měli inkubačku při chlamydiích? mohly jste při zlepšní ven nebo k němu na návštěvu? je to prý vysoce infekční přenosné vzduchem.
@petutitka píše:
Ahojky určitě už to tu proběhlo..nic meně u me 11 měsíční dcery byli zjištěny chlamydie pneumoniae..má to na pruduškách..ted testujou i syna..asi je bude mít taky zítra budou výsledky..raději bychom se chtěli testovat taky.je to prý vysoce infekční 1-3týdny. berou sumamed. jakou jste měli lečbu nakzail se někdo další? šli jste k nějakému odborníkovi nebo zůstali u praktického? nášsyn letos nastoupil do školky tak sme tak nějak počitali stím že bude často nemocný ale ta eliška pak začala být horší vždy hned po atb zase rýma a kašel. a my z manželem máme taky nějakou virozu..už mám docela strach..děkuji za komentáře
mě to zjistil právě až plicař…který mi ale ve finále po 3 týdnech léčby řekl, že pokud mé potíže přetrvávají, chatla jsem něco jiného a odešla jsem s receptem na čtvery kapky od kašle a slovy, že cpn se nevrací… od té doby jsem na chlam brala atb už asi 8× a vždy s výsledkem nula. ![]()