Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Chodíte pravidelně nebo aspoň občas do kostela? Jak probíhají bohoslužby? Má tam farář i nějaké vlastní myšlenky, které nutí k zamyšlení, případně vybírá k výkladu texty, které se dají vztáhnout na nějaký současný problém, událost apod.? V některých kostelech mám pocit, že hlavní náplň spočívá ve společném odříkáváni modliteb, vyznání a zpěvy a je to pořád dokola. Působí to na mě jako trochu bezduché, ale to může být moje chyba, že se s tím nedokážu nějak ztotožnit.
@Josefuna píše:
Chodíte pravidelně nebo aspoň občas do kostela? Jak probíhají bohoslužby? Má tam farář i nějaké vlastní myšlenky, které nutí k zamyšlení, případně vybírá k výkladu texty, které se dají vztáhnout na nějaký současný problém, událost apod.? V některých kostelech mám pocit, že hlavní náplň spočívá ve společném odříkáváni modliteb, vyznání a zpěvy a je to pořád dokola. Působí to na mě jako trochu bezduché, ale to může být moje chyba, že se s tím nedokážu nějak ztotožnit.
Každý farář je jiný. Jeden je tak jak píšeš modlitby, vyznání a zpěvy. A druhého je v kostele sranda, říká i své příběhy ze života apod…
Ale do kostela nechodím. Ten první je u nás v obci, takže vím jak funguje a že třeba chce ať děti chodí povinně na každou mši od 1 třídy, jestli chtějí jít k 1 přijímání a společné obědy u rodičů děti, takže je rodiče vozí jinde.
Druhý farář je v kostele kde občas zajdu, když je vzpomínková mše za příbuzné. Jinak bych tam nevlezla ![]()
Na svatby, křtiny nebo pohřby. Nebo v nějakém jiném městě, státě podívat se, jak ho mají jinde vyzdobený. Jinak ne. Jako dítě jsem do náboženství chodila. Musela jsem i k přijímání nebo co to bylo ve třetí třídě. Babi si to přála. Jednou jedinkrát jsme všichni šli na půlnoční. Tehdy jsme já, sestra a otec zdrhli do auta. Tam jsme dřímali, než přišel zbytek rodiny a jelo se spát. My nejsme věřící. Jen babi je hodně věřící. Ta je v kostele vařená a pečená.
Náš to mixuje. Čte, ale čtení navazuje na kázání a do kázání vkládá i svoje myšlenky, naráží i na různé situace, množství pohlaví, války apod..
Tak si zkus vybrat na www.mseonline.cz Kněz je jen člověk - každý má jinou náturu ![]()
Hezká každodenní zamyšlení mívá františkán Šebestián tady: https://www.youtube.com/watch?…
@mrazik6 píše:
Tak si zkus vybrat na www.mseonline.cz Kněz je jen člověk - každý má jinou náturu
Hezká každodenní zamyšlení mívá františkán Šebestián tady: https://www.youtube.com/watch?…
Ten Šebestián je takový trochu zmatený, ne?
@Josefuna Tak ono záleží na tom, která církev - směr, učení je ti nejbližší, ne? Není to o tom, vybírat si podle zábavného kázání jestli půjdeš k adventistům, evangelíkům, katolíkům nebo pravoslavným… Každá církev se svým učením liší.
@Yasmina21 píše:
@Josefuna Tak ono záleží na tom, která církev - směr, učení je ti nejbližší, ne? Není to o tom, vybírat si podle zábavného kázání jestli půjdeš k adventistům, evangelíkům, katolíkům nebo pravoslavným… Každá církev se svým učením liší. [/citace@Yasmina21 píše:
@Josefuna Tak ono záleží na tom, která církev - směr, učení je ti nejbližší, ne? Není to o tom, vybírat si podle zábavného kázání jestli půjdeš k adventistům, evangelíkům, katolíkům nebo pravoslavným… Každá církev se svým učením liší.Však ano, nejdříve církev, a potom vidíš různé bohoslužby. Jak jsem psala, některé stále v témže duchu odříkávání modliteb. Ale lidi tam vypadalo spokojeně, asi se dokáží více naladit než já.
@Josefuna Nemyslím, mluví spontánně a má takový „rozvolněný“ dialekt, ale jeho myšlenky mi dávají smysl.
@Josefuna píše:
Však ano, nejdříve církev, a potom vidíš různé bohoslužby. Jak jsem psala, některé stále v témže duchu odříkávání modliteb. Ale lidi tam vypadalo spokojeně, asi se dokáží více naladit než já.
Tak možná by stálo za to nejprve napsat, který směr/církev následuješ ty? Jelikož někteří ti zde radí evangelíky, adventisty a katolíky.
Ano, chodím. To společné odříkání modliteb, společný zpěv a “pořád dokola” je pro mě sdílením víry se společenstvím lidí, kteří to mají podobně jako já. Pro mě to je důležité. Texty čtení jsou v ŘKC jasně dané v cyklech A, B, C. Ale to, jak s tím kdo naloží, k jakému výkladu to povede a jaké najde paralely se současnými událostmi, je už samozřejmě velmi individuální podle osobnosti kněze. Jako v jakémkoliv jiném povolání jsou lepší a horší kazatelé. Já jsem s naším velmi spokojená. Kdyby ne, budu hledat jinde.