Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dnes mi doktorka řekla, že mám zvýšený cholesterol, hodnota 5,4, nevíte, je to o hodně zvýšené? Nadváhu nemám, může mít vliv na cholesterol i HA?
Díky za rady
Míša
@MichaelaVE píše:
Dnes mi doktorka řekla, že mám zvýšený cholesterol, hodnota 5,4, nevíte, je to o hodně zvýšené? Nadváhu nemám, může mít vliv na cholesterol i HA?Díky za rady
Míša
tak nevím to jistě, ale prý normální hodnota je 3. Jinak na snížení cholesterolu doporučuji každodenní užívání rybího oleje. Já užívám omegu3 v kapslích a cholesterol mám výstavní ![]()
Záleží jaký cholesterol - tohle je nejspíš hodnota celkového a ten by měl být do 5. Já mám 5,9
Trochu nadváhu mám, ale stravuju se docela zdravě (hodně zeleniny, ovoce, smažené cca 2× za měsíc, atd.)Mám i horší jaterky a od tamtud to nejspíš pramení, nejvíc cholesterolu produkují játra..Jinak by teoret. mohla HA ovlivňovat, protože to je metab. v játrech.
Tak dočetla jsem se o cholesterolu toto:
Normální hodnoty:
0 - 6 týdnů 1,3-4,3
6 týdnů - 1 rok 2,6-4,2
1 - 15 let 2,6-4,8
15 - 40 let 3,1-5,2
40 - 110 let 3,8-5,8
Po posledních testech mi doktorka řekla, že mám celkový cholesterol 2,83. Takže dobré.
Ahoj,
při jedné kontrole mi doktorka zjistila cholesterol 6, chtěla mi dát léky, ale řekla jsem, že nic dalšího pravidelně užívat nechci. Zkusila jsem to dietou a kleslo to. Vynechala jsem máslo, tučné sýry, tučné jogurty. Myslela jsem, že s choelsterolem mají potíže spíš lidi při těle, moje mamka to má. Já jsem docela hubená, a mám ho.
Zvýšenej cholesterol může být částečně i geneticky daný, dále má hodně vliv stres a samozřejmě to co jíte. Hlavní je vynechat živočišné tuky, mořské plody, a všechno co je smažené. Taky se moc nedoporučují sýry hlavně taveňáky a plísňáky. než hned brát léky zkusila bych nějaký přírodní prostředky třeba lecitin, ten ho váže. Pro snížení se doporučuje jíst hodně zelí, kapusty, květáku, luštěninách(hlavně sója)taky je ve vejcích, která se v rozumné míře mohou i při snižování cholesterolu, právě kvůli obsahu lecitinu. Pro odvážné mohu doporučit česnek, je dokázáno že dva až tři čerstvé stroužky denně dokážou snížit cholesterol až o 20%.
Dobrý den, chtěla bych se poradit. Užívám torvacard na cholesterol, ale vždy ráno se nadavuji, jakoby na zvracení ale nezvracím. Rozhodla jsem se, že to zkusím 5 dní vysadit, jak mi bude. Myslíte že to za těch 5 dní poznám? Děkuji
Zkus, uvidíš. Myslím, že i za 10 dní Tě cholesterol zatím nezabije, když to na zkoušku vysadíš. Já beru Rosucard a zatím musím zaklepat že dobrý. Ale mám ho chvíli. (PS: Mně tyto příznaky, nadavování ráno a nad ránem, dělal helicobacter.)