Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ortoped mi diagnostikoval chondromalacii pately na obou kolenech, bolesti mě už trápí 3 měsíce a žádná změna k lepšímu. Je tu někdo se stejným problémem? Co vám pomáhá (pomohlo)?
Tohle mi diagnostikovaly jako náctileté, zabírala mi vždy kůra (jako mladší jsem měla Dona - rozpustný prášek, to mi vždy pomohlo na několik dalších měsíců)
pak jsem měla klid a pak se bohužel k bolestem kolem přidaly i bolesti kyčlí, a trápilo mě to hodně, takže znovu léky, tentokrát Condrosulf - vždy 3 měsíce užívání a 3 pauzu, asi třikrát za sebou - od té doby byl zase relativně klid
a hodně mi taky pomohla změna matrace - hodně mě bolely ty kyčle při spaní
kolena jsem si občas podkládala, aby byly mírně ohnuté, při úplném propnutí delší dobu v leže mě taky bolely
ted mám několik let relativně klid, občas to bolí, ale skoro si toho nevšímám, jsou naštěstí celkem snesitelné, protože jinak bych měla problém, další kůru si můžu dopřát až ukončím kojení a to doufám, ještě chvilku vydržím
Nemyslela jsi chondropatii? Protoze tento pojem naeznam. To mam ja na obou kolenech
@Mysis je to ten samý pojem, častěji se používá chondropatie, ale občas někteří používají chondromalacie ![]()
Chondro patalea, takhle to mám napsané ve zprávě. Mám na levém koleni. Bolest nejprve nesnesitelná, teď už je to tak půl roku a bolest mírná stále trvá, mám za sebou 2 měsíce rehabilitací a je to lepší, ale bylo mi řečeno, že už to nikdy nebude ono, prý se chrupavka zlepšuje pohybem, že jí tím dodávám krev a tím pádem je to lepší, takže tak. Jinak bych si taky přála, aby to přešlo, ale mě to za ten půl rok nepřešlo nikdy, je to buď chvilku lepší nebo horší a conrosulf mi bohužel nezabral…
Jo aha
no tak ja mam 3 krat operovany koleno…tezky uraz pri judu napred presivali vazy stipali zbytky menisku a dalsi druha operace byla ze mi vyndavali kousek pately - myslim si ze chondropatie cesky je zmeknuti pately ale ja mam k tomu jeste synovitidu kloubu no a treti operaci to sem mela to same. Narazila jsem kolenem do skrine a tak se to se mnou tahne furt. Lide kteri me neznaji se mi smeji ze kulhwm spis se tedy kolibqm protoze chondropatii mam i na druhem koleni bez urazu. No…po kazde operaci jsem se ucila znovu chodit des. Nastesti uz existuje ASK. Jinak me napsal lekar pripravek gool jenze stoji 900kc a vystaci na mesic a jak takz to nde a pak leky proti bolesti protoze jsem tam byla uz snad stokrat. Rikal ze mi doporuci jeste injekce lroti bolesti ovsem s odvozem domu ze se nejak uvolni to svalstvo a pak je tezke i dojit domu nekolik hodin. En lek se jmenuje proti bolesti Oramelox ale me bylo po nem pekne soufl a zvracela jsem. Jinak jeste ted jsem byla po porodu u lekare a ulomil se mi kousek pately…takze me to ceka znovu ASK ![]()
@villa píše:
Chondro patalea, takhle to mám napsané ve zprávě. Mám na levém koleni. Bolest nejprve nesnesitelná, teď už je to tak půl roku a bolest mírná stále trvá, mám za sebou 2 měsíce rehabilitací a je to lepší, ale bylo mi řečeno, že už to nikdy nebude ono, prý se chrupavka zlepšuje pohybem, že jí tím dodávám krev a tím pádem je to lepší, takže tak. Jinak bych si taky přála, aby to přešlo, ale mě to za ten půl rok nepřešlo nikdy, je to buď chvilku lepší nebo horší a conrosulf mi bohužel nezabral…
Pohybu mam dost aktivne jezdim nekolik let na kole a kdyby to bylo pohybem tak bych musela byt uz vylecena
rozhodne se nic nezlepsilo
a nejvic mi stve kdyz jsem v kine mam natazenou nohu a nemuzu ji narovnat bez bolesti a obracene :/
Tak jinak : spodni vrstva cesky je pokryta chrupavkou. Ta za normalnich okolnksti pri pohybu normalne klouze. V nekterych pripadech ale ceska dre o urcitou cast kloubu a tim drazdi chrupavku. Vysledek? Chondropatie…bolest a zvrasneni chrupavky. Postihuje nejvice zeny muzi to maji mene kvuli jine stavbe kostry. lecba je pomerne kontroverzni. Nejlepsi je lecba konzervativni a predpoklada se ze zmirni plavanim ci jizde na kole.
Pak medikamenty : rozpustne prasky, pipulky ci injekce.
Obtize by meli ustoupit ac se tak vetsinou nedeje a operace je neoblibena protoze nedochazi k ustupu ale ke zhorseni. Podle toho co mi rikal ortoped je v tech injekcich obsazn i kolagen aby to pry nebylo tak na suchu. No a pak se daji zaplatit dlasi injekce ale to stoji uz dardu :/ no a taky to chce jednou za cas nosit kolenni ortezu a pohybovat se s mirou. Ale zbavit se toho neda bude to sice bolet min ale stale :/
@villa no ono právě, každýmu vše nezabere, jinak u mě teda pohyb nepomáhá, právě naopak, dokud jsem byla v práci, kde mám dost pohybu, tak mě to dost bolelo a co jsem doma a mám pohyb jen kolem dětí, tak mám klid
ale určitě bez pohybu by to byl taky problém
jinak dobrý je i plavání, to mě taky hodně pomáhalo, když to zrovna bolelo nejvíc
@petramrk píše:
@villa no ono právě, každýmu vše nezabere, jinak u mě teda pohyb nepomáhá, právě naopak, dokud jsem byla v práci, kde mám dost pohybu, tak mě to dost bolelo a co jsem doma a mám pohyb jen kolem dětí, tak mám klid
ale určitě bez pohybu by to byl taky problémjinak dobrý je i plavání, to mě taky hodně pomáhalo, když to zrovna bolelo nejvíc
No me taky prijde ze cim vic se hybu tak je to horsi jenze si vem tri krat operovany koleno a druhy taky v haji
kdyz jdu vypadam jak tucnak a jedno obdobi jsem nevylezla ani do schodu…jak stara baba ty jo ![]()
@Mysis no já se operaci zatím vždy vyhla, ale taky jsem neměla žádnej úraz, i když jeden doktor chtěl, když mě to dřív hodně bolelo - jenže jak se jednou do kolena vleze, tak už je to vždycky horor - hlavně, že člověk chodí, tak jsem si to říkala, vždy když bylo nejhůř, ale u mě je ted opravdu v tomhle klid a jsem ráda, protože s těmahle raubířema mít ještě bolesti kolen, tak ani nejdem ven - hlavně chůze ze s do schodů mi činí velké obtíže při bolestech
@petramrk píše:
@Mysis no já se operaci zatím vždy vyhla, ale taky jsem neměla žádnej úraz, i když jeden doktor chtěl, když mě to dřív hodně bolelo - jenže jak se jednou do kolena vleze, tak už je to vždycky horor - hlavně, že člověk chodí, tak jsem si to říkala, vždy když bylo nejhůř, ale u mě je ted opravdu v tomhle klid a jsem ráda, protože s těmahle raubířema mít ještě bolesti kolen, tak ani nejdem ven - hlavně chůze ze s do schodů mi činí velké obtíže při bolestech
Ja mam operovany jen jedno ale z uurazu musela jsem tezko budu chodit s roztrhanyma vazama…a zlamanyma meniskama a dalsi…:) jinak s timhle bych na operaci nesla…ja uz skoro nekdy nechodim nekdy i sama od sebe spadnu a musim nahodit koleno zpet…
@Mysis píše:
Ja mam operovany jen jedno ale z uurazu musela jsem tezko budu chodit s roztrhanyma vazama…a zlamanyma meniskama a dalsi…:) jinak s timhle bych na operaci nesla…ja uz skoro nekdcnechodim nekdy i sama od sebe spadnu a musim nahodit koleno zpet…
Ja jsem 3/4 roku neohla nohu nez prisli na to ze rehabilitace mi nepomuzou…po tom uraze..a oproti chondropatii ikdyz je neprijemna a boli a mam s ttim srovnat trikrat rozkuchane koleno to je des…precti si co jsem psala nahore…lidi ze me maji srandu ze vypadam jak tucnak ze padam na zem v nejmene vhodnou chvili, ze nekdy rvu bolesti jak maly decko a musim zrat tramadol abych mohla fungovat tak me odsuzujou ze jsem fetak. Neumim po trech operacich chodit rovne a tak se mi take smeji ze jsem opila. Mam diky tomu jednu nohu kratsi kvuli sesitym vazum a jsem podle nekterych odepsana a to nepocitam komentare proc jsem si delala dite kdyz jsem mrzak…ale oni nevi co citim za bolest jednu dobu za mnou jezdil i ortoped domu mi pichat injekce a kdyby mi tu nohu nekdo urizl byla bych stokrat radeji. Proste jeden blbej pwd a vse v hajzlu ale uz jsem si zvykla no…na bolest ne teda…
Ahoj všichni, chci se s vámi podělit o mé zkušenosti s chondropatií pately. Nejsem odborník a toto není návod, je to jen můj příběh a mé názory. Tento text mě donutila napsat hlavně skutečnost, že když jsem sám měl problémy a hledal pomoc, nenašel jsem nikoho, kdo se z toho dostal.
Bolesti mi začaly jednou po běhání, bolest jsem ignoroval a do měsíce se bolesti prohloubily. Navštívil jsem místního ortopeda, který mi naordinoval asi měsíční klid. Do kontroly se nic nezměnilo. Vyšetřil mě (rentgen,…) a řekl mi, že mám chondropatii pately a ať přestanu sportovat, ať koleno nepřetěžuji, nedřepuji a poslal mě na rehabilitace. Tam jsem poctivě docházel a doma cvičil bez jakéhokoliv výsledku. Postupem času přestávala má snaha cvičit doma. (klasika řekl bych)
Chondropatie je svinstvo. Cítil jsem se opravdu hrozně, nemohl jsem dělat to, co mě baví a svobodně se pohybovat. Téměř každý pohyb mi připomínal, že mám koleno na hadry. Bolest bývala dost silná a kdykoliv jsem chtěl natáhnout nohu, čéška zadrhávala. Lidi mi říkali, že simuluju a často vtipkovali na můj účet. Začal jsem být opravdu zoufalý. Z takového stavu se chce člověk samozřejmě dostat, a proto jsem hledal informace a snažil se vyléčit. Dělal jsem si plánky na pár měsíců dopředu, jak budu posilovat stehenní svalstvo, ale po nedostavení výsledků jsem to vždy vzdal.
Asi po roce jsem začal zase chodit na rehabilitace. Ale tentokrát jsem do toho dal úplně všechno. Cvičil jsem každé ráno někdy i půl hodiny a chodil pravidelně plavat. Disciplína mi vydržela pár měsíců a stav mého kolene se začal zlepšovat. To byl zlomový okamžik. Přísahal jsem si, že se tím nenechám dál omezovat a snažil jsem se pohybovat jako kdybych měl koleno zcela zdravé.
Teď je to rok od složení přísahy, kterou jsem samozřejmě úplně nedodržoval, a tři roky a dva měsíce od pocítění první bolesti. Když nejezdím na kole (což nesportovně dělám dost hodně) tak o koleni nevím. Začal jsem hrát fotbal a v koleni mi nic nepřeskakuje, nezadrhává se a nebolí.
Takže co z mého příběhu plyne a co vám chci sdělit?
Chondropatie patelly (čéšky) je, laicky řečeno, poškozená chrupavka na čéšce, která vyvolává bolesti a pocity nehladkého pohybu čéšky po koleni. To je způsobeno špatně či nedostatečně zapojovaným svalstvem - hlavně stehenním. Člověk obvykle začne koleno kvůli bolestem namáhat ještě méně a tím ho oslabí ještě více a bolesti se objeví i jinde na koleni.
Teď to vůbec nejdůležitější! V léčbě nehledejte žádnou vědu. Důvodem je ochablé a špatně používané svalstvo. Klíčem k úspěchu je dostatečná, ale nepřílišná zátěž (na to co je dostatečné a nepřílišné musíte přijít sami), kompenzační a rehabilitační cviky a podpora regenerace (doporučuji si místo předražených komerčních přípravku koupit za litra ALAVIS triple blend pro koně, který vám vydrží i pár let, když si dáte ročně tříměsíční kůru. dále třeba plavání a sauna).
Vyserte se na doktory, operace, artroskopie, injekce a podobné ko*otiny. Většina vám stejně nepomůže. Spíš si najděte fyzioterapeuta, který vám pomůže s posilováním a zpevňováním kolene. Rozhodně se nepřestaňte hýbat. Mě paradoxně pomohlo i dřepování a tahání těžších vah(100kg dřep 130kg mrtvola - powerlifteři nesmějte se mi
), kdy se vám, když budete přidávat postupně a nebudete to přehánět, koleno zpevní mnohem víc než je potřeba pro vaší tělesnou váhu a budete v cajku. Mě máte jako důkaz, že to může fungovat. Jěště jedna věc: Nelečte důsledek, ale příčinu!
Bude to nadlouho a bude to obtížné, ale vyplatí se to. Chrupavka se hojí pomalu a sám mám ještě občas bolesti na kole, ale vidím to optimisticky. Už sice přímo na koleno necvičím, ale snažím se provádět kompenzační a protahovací cviky na celé tělo(tak jednou týdně) - to by měl ostatně, dělat každý, kdo si chce udržet co nejzdravější pohybový aparát. Prevence je nudná, ale užitečná věc.
Obecně všechny dlouhotrvající (chronické chcete-li) jsou i hodně o psychice. Příliš si toho nevšímejte a neživte to. Nenechte se tím omezovat, bojujte s tím a nepoddávejte se tomu.
Zamyslete se. Jakto, že většina ostatních lidí tyto problémy nemají? Znamená to, že si za to můžete sami a jen sami to taky musíte napravit. Co si nadrobíš, to si taky sníš. Nespoléhejte se, že vám pomohou ostatní. Nebuďte citlivky a buďte radši silní. Žádné výmluvy.
Je mi 17 let a jsem za tu zkušenost rád. Štěstí vám nepopřeji, protože pokud se budete opravdu snažit, štěstí ke zdárnému konci potřebovat nebudete. S pozdravem Louis
Ahojte, zkusím toto téma obnovit. S chondropatií se potýkám už 6 let a veškerá snaha nikam nevedla. Bohužel (bohudík) je pro mě sport velice důležitý a nehodlám se vzdávat. Od malicka je mým snem vystudovat sportovní školu, ale od té doby, co jsem musela opustit atletický klub a přestat (podle doktorů) se sportem, jsem o tom hodně přemýšlela a chci to zkusit i přes rady (ne)odborníků. Ráda bych se zkontaktovala s @pravejLouis, bohužel se rok nepřihlásil, tak nevím jak. Jeho příběh se mi moc líbí a zajímá mě, jaké cviky přesně vykonával a co mu nejvíce pomáhalo. Snažím se cvičit už dlouho a výsledky nevidím - chce to hodně trpělivosti. Kdybyste měl ještě někdo příběh o tom, že se vám to pomohlo přemoct, budu jen ráda!
Je tu ještě někdo takový? Myslíte, že je šance zvítězit nad touto nemocí a sportu se opět věnovat na vyšší úrovni?