Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
A ještě jedna maličkost, škola je nastavená tak, že všichni ve stejnou dobu se učí to stejné. Co když se zamyslíme, je dost blbost a je jasné, že ne každému to půjde stejně. Navíc může mít jen jiný styl učení čtení. Je dost možné, že by mu teď šlo něco jiného lépe než ostatním, ale to se nedozvime, protože to se zrovna neučí.
@ulice Na mě první den na gymplu první hodinu dějepisu, řvala učitelka, co si to dovoluju, se takhle tvářit a jestli mě to tam nebaví, že můžu odejit a dostanu absenci 😀 a to jen přišla do třídy a podívala se na mě.
Já bych určitě chtěla pohled jiného odborníka. A od učitelky bych chtěla znát podrobně důvod, co ji k této myšlence vede. A proč se jí zdá vhodný zrovna tento postup. Nějaké, že je dítě pomalé ve čtení by pro mne teda úplně nebyl důvod. To lze řešit mnoha dalšími způsoby. Podle čeho učitelka soudí, že mu to za rok půjde lépe?
K tomu odborníkovi (ať už v PPP nebo jinde) bych určitě šla. I kdyby měl mít nakonec taky ten názor, že nejlepší je vrátit se do školky, tak by měl rozklíčovat, v čem je problém a poradit, jak na něm pracovat. A možná by i stálo za to se přesvědčit, zda syn dobře vidí, to může také udělat své.
Učitel má názor, ty jako rodič máš názor a určitě bych si vyslechla názor třetí strany. Buď vyšetření z PPP, ale i třeba učitelky, která učila třídu v době suplování.
Z tvého popisu bych s dítětem trénovala čtení, docházela na logopedii, ale rozhodně ho do školky nevracela.
Setkala bych se s ní osobně, a tam požádala o podrobné sepsání jejího stanoviska. Řekla bych jí svůj názor a vyjádření logopedky (také ti může napsat popis stavu a očekávání). Zamrzelo to, ale bez spolupráce s ní se budete trápit a skončí to přesunem do jiné třídy. A pak bych kloučka vzala do PPP. Věřím, že mají plno, ale že když sedneš k telefonu a zkusíš požádat o rychlou schůzku (teď je každou chvíli někdo nemocný), tak bys mohla mít posouzení do dvou týdnů v ruce (ještě dnes bych poradny obvolala). Jinak odůvodnění, že čte pomalu, mi přijde vytržené z kontextu. U prvního syna chtěla učitelka vrátit 4 kluky.
@pajulineneska píše:
Ahoj. Asi potřebuji znát i jiný názor. Včera odpoledne mě volala učitelka že jestli neuvažujeme u syna k navrácení do školky. Kvůli tomu že čtení mu trvá ( ano trvá nejdřív si to v duchu odůlvodní a pak to řekne nahlas ( může být ráda že mu to chvilku tvá ale řekne to dobře než, aby to řekl hned a špatně)). A že má problémy s řečí ( chodí na logopedii a soukromá logopedka říkala že jeho mluva je dobrá že nechápe co učitelce vadí). Jinak učitelka říkala že je hrozně šikovnej na matematiku a v lavici je hrozně hodnej, dává pozor, nevyrušuje. Ona si neuvědomuje že by mu tím hrozně ublížila vrácením do školky. On se školu miluje i doma sám přijde že chce číst aby si to zlepšil. Učitelka ze 3 měsíců co jsou ve škole měsíc byla nemocná.
Jiný názor ti nikdo objektivně nedá, pokud nezná argumenty učitelky a tvé dítě. Z pohledu rodičů je vždycky dítě chytré, všechno zvládá, krásně mluví, dává pozor a je dokonalé a nikdo nechápe, proč by takové super dítě učitel vracel do školky. Ono to je vždycky trochu jinak. Posílat do školky pro pomalejší i když správné čtení? Ale no tak…
Podle mě bude problém asi v tom, když syn chodí na logopedii a prý pomalu čte, že je jeho výslovnost tak nesrozumitelná, že mu učitelka zřejmě nerozumí. Mamince to nepřipadá, protože je na synovu řeč z domova zvyklá. Učitelka přece má srovnání s ostatními dětmi, které všechny také zřejmě nejsou geniální, navíc má vlastní pedagogické zkušenosti. Kdyby zde nebyl problém, a to asi dost velký problém, tak by dítě zpátky do školky neposílala.
Máš její názor a je na tobě, jak se k tomu postavíš. Zatím jsi jen v opozici a považuješ jeho problém za nedůležitý. Přehoď si to v hlavě trochu jinak a udělej něco pro to, aby mu to ve škole šlo stejně jako vrstevníkům. Učitelka ti to neřekla pro srandu králíkům.
Osobně bych s klukem čtení doma intenzivně trénovala. Zrovna tohle není o ničem jiném, než píli, tréninku a cviku. Případně konzultace v ppp, ale podle mě zatím zbytečné.
Nevím, jestli je to v dnešní covidové době možné (a trochu se bojím, že ne), ale jinak doporučuji domluvit se s učitelkou, že se příjdeš podívat na hodinu čtení do třídy. Budeš mít srovnání svého dítěte s ostatními dětmi, zjistíš, jak to ve třídě chodí atd. Což je podle mne velmi důležité, pokud chceš situaci ve škole porozumět a zodpovědně se rozhodnout. Držím palce, ať to hlavně dopadne dobře pro syna! ![]()
@pajulineneska Vzala bych dítě do poradny ať i někdo jiný posoudí jak na tom je. Návrat do skolky pokud je ve škole rád nepovažuju za zrovna ideální řešení.
Některé moje děti se naučily nešlapat si na jazyk asi až ve třetí třídě, a nikdo to neřešil, a taky jsem dostala od učitelky podezření na dyslexii v listopadu první třídy, že dítě nečte plynule. tak to jsem taky pustila druhým uchem ven, protože jsem neměla ten dojem ani trochu, a měla jsem pravdu. ty dostihy v českých školách nedělají dobrou službu.
Já bych učitelku vzala hlavně jako člověka, který má svůj individuální názor. Není vůbec vzácné, že názory různých učitelů na jedno dítě se hodně liší.
Ty máš potvrzeno od logopedky, že výslovnost je dobrá.
Jak to jako myslí, zpátky do školky? V listopadu první třídy má číst rychle a plynule? No moje dítě má potíže se čtením i ve třetí třídě a tak bude mít na výzo dvojku. To je jako nějaká ostuda?
Nevím, u dcery na zš je nultý ročník, takže u nás by nikdo dítě do školky neposílal.
Nechej ho vyšetřit u školní psycholožky, moje dcera byla taky vyhmátnuta pro tiché čtení a až potom hlasité (pozor, ale až ve druhé třídě, v první nikdo nic nekomentoval). Můžete pak chodit na speciální pedagogiku - nácvik slabik apod. Jestli je kluk snaživý a sám chce cvičit, pak ber poznámku o vracení do školky jako o individuální názor učitelky.
@pajulineneska píše:
Ahoj. Asi potřebuji znát i jiný názor. Včera odpoledne mě volala učitelka že jestli neuvažujeme u syna k navrácení do školky. Kvůli tomu že čtení mu trvá ( ano trvá nejdřív si to v duchu odůlvodní a pak to řekne nahlas ( může být ráda že mu to chvilku tvá ale řekne to dobře než, aby to řekl hned a špatně)). A že má problémy s řečí ( chodí na logopedii a soukromá logopedka říkala že jeho mluva je dobrá že nechápe co učitelce vadí). Jinak učitelka říkala že je hrozně šikovnej na matematiku a v lavici je hrozně hodnej, dává pozor, nevyrušuje. Ona si neuvědomuje že by mu tím hrozně ublížila vrácením do školky. On se školu miluje i doma sám přijde že chce číst aby si to zlepšil. Učitelka ze 3 měsíců co jsou ve škole měsíc byla nemocná.
K dodatečnému odkladu by měl být pádný důvod, jeden názor by mi nestačil. Pred nástupem do školy jste byli někde v poradenském zařízení? Použil někdo nějaké diagnostické nástroje(testy)? Pokud má vadu řeči, mohli jste vyhledat logopedické SPC. Zkus kontaktovat PPP, tam mají většinou delší objednací lhůty, ale pokud řekneš, že to hoří a učitelka chce dodatečný odklad, se kterým nesouhlasíš, je možné, že to místo najdou. Musí se to vyřešit do konce prosince. Školního speciálního pedagoga ve škole nemáte? Ten by mohl také provést základní diagnostiku.
Názor soukromé logopedky nemá pro školu velkou váhu, ale zprávu do té PPP nebo SPC vzít můžeš.
Přeji, ať to vyřešíte v co nejlepším zájmu dítěte.
@pajulineneska
No a mluvila jsi o tom s vedením školy, s školním psychologem?
Anebo je za tím to, že si vybrala tvého syna jako vhodnou oběť k vyřazení že školy, protože je s někým domluvená, že jí dá dítě z jiné školy do třídy.
Pokud chodíte do ZŠ s lepší pověstí než mají ostatní školy v okolí, tak i tahle možnost mi nepřipadá jako vyloučená.
Ale na poradenství to je každopádně, potřebuješ doklad.
@LaPaloma píše:
Anebo je za tím to, že si vybrala tvého syna jako vhodnou oběť k vyřazení že školy, protože je s někým domluvená, že jí dá dítě z jiné školy do třídy.
Pokud chodíte do ZŠ s lepší pověstí než mají ostatní školy v okolí, tak i tahle možnost mi nepřipadá jako vyloučená.Ale na poradenství to je každopádně, potřebuješ doklad.
Jakože si učitelka usmyslí, že vyhodí ze školy dítě? No to fakt ne.