CHOPN, rozedma plic

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
15.6.24 21:05

CHOPN, rozedma plic, jiné

Dobry vecer. Jsem poslana na CT plic. Moje problemy jsou: dlouhodoba dusnost, hlavne pri zatezi. Velke zadychavani se pri zatezi a vysoky tep. Ale dusnost i v klidu. A velka bolest na hrudniku. Tyhle problemy mam nejaky ten patek, ale jelikoz mi to zacalo hodne zasahovat do zivota, zacala jsem to resit na plicnim. (Srdce mam vysetreno - echo, 3× holter, nekolikrat ekg, krom par extrasystolu se nic nezjistilo).
Na plicnim: odbery, 2× rentgen plic, spirometrie. Mam foukatka - jedno s kortikoidy a jedno bez, ale jelikoz pani doktorka nevidi vyrazne zlepseni, jsem poslana na CT plic. V zadance je napsano, k vylouceni emfyzemu - coz je rozedma plic a k vylouceni CHOPN 8o :oops:
Zacala jsem od te doby, co mi bylo predepsano cetecko pocitovat strasne uzkosti, kazdy vecer usinam s busemim srdce a arytmiemi, jsem z toho vseho strasne spatna. Neni mi ani 30, nekourim. Jinak muj prispevek vlastne je o tom, ze se chci optat, kdyby doslo na nejhorsi, jestli tu je nekdo, kdo jednu z techto nemoci ma, popripade nezna nekoho, kdo je ma. Jaka je kvalita zivota, jak ti lide funguji, jak se leci, jake meli priznaky nez na to prisli a jak jim na to prisli. Kdybych to mela, mohla by doktorka uz neco videt na rentgenu, nebo to jde opravdu az na CT?
Jinak, abych to jeste upresnila. Pocituji to jako ruzne rezani/paleni/svirani na hrudniku. Do toho se nemuzu jakoby cela nadechnout. Nadechuji a pak se to jakoby blokne a dal uz to nejde. Jakoby tam byla nejaka prepazka, ktera ten nadech uz dal nepusti. A tohle pocituji v klidu i pri zatezi, pri zatezi se do toho prida jeste buseni srdce. zavrate pocituji take. Nejdivnejsi je to, ze to neni porad. Mam treba 2 hodiny klid a pak to z niceho nic prijde. Pak zase odejde. Nekdy mam klid cely den a prijde to az vecer. No a nekdy to je od rana a cely den. No a rentgeny oba ciste, jen spiro katastrofalni, ani ne 50%, problem s nadechem i vydechem. Tak prave hledam rady, kde se da, jestli by to mohlo znamenat i neco jineho, nez tyto 2 nemoci. Doktorka sama nevi, test na astma i alergie negativni, takze zkousi, co ji napadne, myslim, ze kdyby to spiro nedopadlo takhle silene, tak to cetecko asi ani nezarizuje. Chapu, ze mi tu asi vetsina napise, ze to je psychicke, ze jsem na hlavu, mam vyhledat psychiatra atd, jenze, kdyby to bylo psychikou, tak prece nenafoukam takove silene hodnoty na spiru ne? To by prece neslo. Minimum je pry 80 a ja mam 46..
Budu rada za jakekoliv tipy, rady, pomoc, jestli nekdo nema nebo nezazil neco podobneho, at uz od sebe nebo od nekoho. Seda mi to strasne na psychiku. Bojim se, ze prestanu dychat, ze se v noci vzbudim a nebudu se moct nadechnout a takove cerne myslenky me prepadaji :,(
Diky za jakekoliv rady :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11608
15.6.24 22:30

Na žádance je k vyloučení a ne k potvrzení.
Zatím nestresuj.
Prošla jsem si podobným jen s tím, že jsem prvotními vyšetřeními neprošla (nálezy jsem měla a byla jsem sledována hodně let předtím kvůli autoimunitě).

I když jsem šla na hrct, nespekulovala jsem. Nespekulovala jsem ani, když mi hrct vyšlo špatně. Musela jsem počkat na další vyšetření a následně měsíc na výsledky.
A nakonec vyšla asi nejlepší varianta onemocnění, které nejde ani vygooglovat, takže spekulace by byly zbytečné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
14.8.24 19:50

@Michaelka222 ahojky,mám úplně stejný problém. podstoupila jsem CT, ale kvůli bolestem hlavy a tam mi zjistili na plicích.
emfyzém s bulami o velikosti 24mm, ještě než jsem věděla výsledky ct tak se objevila dušnost (neúplné dodechnuti),stav byl tak nepříjemný že jsem využila plicní pohotovost, kde mi podle výsledků CT bylo řečeno že mám CHOPN, strach, bezmoc byla hrozná. mela jsem se po týdnu dostavit na vyšetření, spirometrie a krev. Spirometrie vyloučila chopn i astma, na výsledky krve ještě čekám. Jsem objednaná na plicní, tam jdu příští týden, vlastně nevím co mi je, ale dušnost mám pořád, už si nevím rady. Už víš nějaké výsledky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.8.24 20:05
@Michaelka222 píše: Více

CHOPN a emfyzém jsou u tebe vzhledem k věku a nekuřáctví velmi málo pravděpodobné, ledaže bys měla vrozený tzv. deficit alfa1antitrypsinu, na což se odbírá krev, pokud na CT bude plicní rozedma neboli emfyzém. Nicméně tvoje příznaky tomu neodpovídají. Spirometrii jsi mohla také špatně nafoukat a tak mohou být hodnoty zkreslené, viděla jsem mockrát. Pokud se na CT nic nenajde, pak doporučuji ještě scintigrafii plic. Nicméně si myslím, že tvé obtíže jsou psychické.
Máš hodnoty spirometrie?

• Citovat
  • Upravit
11608
14.8.24 21:54
@Eli20668 píše: Více

A dělali i spirometrii v zavřené kabině - nevím jestli má i svůj název, třeba difúzní kapacitu plic?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
15.8.24 14:11

@Evkad ano dělali a spirometrie prý vyšla hezky, ale nikdo mi neřekl vlastně co to je, nález na plicích mám emfyzém, když si to vygooglim tak to je rozedma plic, ale že by mi to neřekli na plicní pohotovostí v Nemocnici je mi divné, posílali mě domů stím že na výsledky krve mám počkat týden a že se mám objednat k plicnimi lékaři, páč v Nemocnici plicní pohotovost funguje na bázi, že ošetřují jen pacienty z nemocnice či v případě jako já když tam přijdeš s problémem. zadne léky, vlastně mi strčily výsledky spirometrie se slovy že dopadla dobře a nashledanou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11608
15.8.24 15:32
@Eli20668 píše: Více

V tom případě viz můj příspěvek z 15.6.

Budeš muset počkat do vyšetření na plicním až co řeknou.
Předpokládám, že by mohla následovat i bronchoskopie případně jiné vyšetření.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
15.8.24 16:27

@Evkad omlouvám se, zpráva byla pro michaelka, je mi jasné že musím počkat, jen se asi ostatní neumí vzít co je to za stres a proto jsem reagovala na michaelku páč ji chápu a vím čím prochází.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
BananovaSusenka
17.8.24 12:59

Původně jsem rozklikla příspěvěk, že se dám můj náhled na chopn, ale když čtu, jak jsi vystresovaná, radši nic psát nebudu. - jen že je psychika velmi mocná čarodějka.

Pohled z jiné strany. koukni zda máš rýhu na špičce nosu. ;)

• Citovat
  • Upravit
2
11.11.24 22:05

Zdravím,
@Michaelka222 jak to s vašimi výsledky prosím dopadlo? Mám podobné příznaky, na plicním na rtg známky hyperinflace plic a spirometrie nic moc. Zatím to lékařka uzavřela s tím, že je to astma, ale i přes inhalační léčbu se mi dušnost nelepší… Na kontrole si chci říct o ct plic. Také je mi pod 30 a jsem nekuřák. Nejhorší je to pro mě v klidu a neustálý pocit nedodechnutí a svírání na hrudi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí