Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
potřebuji radu ohledně nákupu bezlepkových výrobků v Chorvatsku. Už jsme tam byli, ale to ještě nebyl bezlepek. Tentokrát musím vařit speciální bez lepku a k tomu normální a ještě jedno bez laktozy, jo to bude vývařovna
.
Nemáte zkušenosti, kde se dá bzlp nakoupit? Pečivo, těstoviny? Nechce se mi táhnout kufr jídla
No já si kufr jídla táhnu, protože se mi tam nechce lézt po obchodech a studovat jejich obaly. A kromě drogerie Dm, kde vím, že měli něco z toho, co mají tady , jsem si u nich v obchodě bezlepkových věcí nevšimla. Ani bezlaktozových. A navíc mi bezlepkový věci nechutnají, takže mám pár vychytaných, co jsem ochotná sníst a to si vezu
. Jogurty si nevozím, tak je prostě na dovolený nejím.
Hele, to zas není takový problém, naopak. Uvaříš ryby, mořské plody a místo přílohy zeleninu. Nevím, kam jedete, ale cukety, lilek, papriky jsou tam na každém rohu. A snídaně bych vezla s sebou.
Achjo… To je problém dát si třeba maso s bramborama, se zeleninou? Dhál z čočky, quinoa, rýže… Ani by mě nehlo, vařit tři jídla zvlášť, je spousta jídel přirozeně bez lepku a bez laktózy. Jenom potřeba zapojit hlavu a necpat se těstovinami a knedlíky.
@radkka Já ti nevím, ale mně přijde ten jídelníček fakt ochuzenej, protože já jsem prostě milovala knedlíky, i na sladko, posypaný tvarohem
, maso fakt moc nemusím, takže ho jíst furt dokola je pro mě ble, rýži už nesnáším
, luštěniny mi nechutnají
.
@Monchichik píše:
@radkka Já ti nevím, ale mně přijde ten jídelníček fakt ochuzenej, protože já jsem prostě milovala knedlíky, i na sladko, posypaný tvarohem, maso fakt moc nemusím, takže ho jíst furt dokola je pro mě ble, rýži už nesnáším
, luštěniny mi nechutnají
.
Mně zase přijde hodně ochuzený jíst jenom těstoviny, knedlíky, pizzu a další super hnusy.
@radkka No tak jasně, že nemůžeš jíst jen to, co píšeš
. Ale vyrostla jsem prostě na jiný kuchyni a navíc jsem byla odjakživa celkem mlsná, takže mám teď problém najít věci, který můžu a který mi chutnají ![]()
@Monchichik píše:
@radkka No tak jasně, že nemůžeš jíst jen to, co píšeš. Ale vyrostla jsem prostě na jiný kuchyni a navíc jsem byla odjakživa celkem mlsná, takže mám teď problém najít věci, který můžu a který mi chutnají
Já taky a díky bohu jsem poznala i jiné věci
hlavně jsem je teda ochutnala v zemích, kde jsou tradiční, ne nějaké české parodie. Knedlík bych do pusy nedala.
@radkka Knedlíky jsem milovala ze všeho nejvíc
, moje generace na nich vyrostla
a moje babička je uměla skvostný, jak normální tak sladký ![]()
@radkka píše:
Achjo… To je problém dát si třeba maso s bramborama, se zeleninou? Dhál z čočky, quinoa, rýže… Ani by mě nehlo, vařit tři jídla zvlášť, je spousta jídel přirozeně bez lepku a bez laktózy. Jenom potřeba zapojit hlavu a necpat se těstovinami a knedlíky.
tak děkuji za radu ohledně mozku, čočku mi nejedí děti, quinoa se 14 dní jíst nedá, rýže taktéž ne. Je fajn, že by tě nehlo vařit tři jídla, nikdo tě nenutím. Můžu teda poprosit o 28 jídel bez lepku a laktozy zároveň, budu moc vděčná
A máš omezená zavazadla (letíš), budeš tam mít lednici? Já jsem zažila jednu dovolenou s celiakem a alergikem na laktózu (teda autem) a dalo se celkem v klidu. Vezli jsme zásoby (celiak měl taky oblíbené značky a nechtěl riskovat), ale v podstatě to byl jen pytlík těstovin a tři balíčky toustového chleba a pár kaší (jo a pak pár sladkostí), nejčastěji teda bylo maso-zelenina-brambory/rýže, hodně jsme grilovali (třeba i kukuřičný klas, lilek a další zeleninu). Když už se vařily bezlepkové těstoviny, tak víc, jeden den byly za tepla, druhý den zbytek třeba do salátu se zeleninou (vždycky jsme odendávali část bez sýra) a hodně vděčné byly tousty (do toustovače jsme dávali pečící papír, aby se neušpinil od sýra nebo od mouky, takže každý dostal svoje tousty ve svém pečícím papíru a neinfikované). Když honila mlsná nebo se celiak potřeboval dojíst, tak měl sladké kaše od Mixit (Bobule v rejži - dělají jednotlivé porce v pytlíčkách), na výlety mimo civilizaci jsme si dělali buď ty tousty nebo třeba proteinové tyčinky. K snídani třeba míchaná vajíčka se šunkou a k tomu zelenina.
@jizvíková Ahoj, ceny neumím posoudit:
https://www.konzum.hr/…vancedsearch?…
Online je toho víc, ale je otázka, jestli to mají i v těch obchodech.
https://www.konzum.hr/klik/#!/search?term=bez%20glutena&onlyTags=false&page=1
Konzum je tam snad skoro všude, možná to bude jen v těch větších.
Kdysi jsme tam kupovali bezlaktózové věci v drogerii Müller, určitě by měli i bezlepkové. Ale bylo to ve městě, nevím, jak mají pobočky na pobřeží.
@jizvíková Já si vozím třeba špagety, kuřecí maso, to s tou rýží vydržím nebo si je dám s bramborem, můžeš tam uvařit třeba i rizoto, těstovinový salát.
@jizvíková píše:
tak děkuji za radu ohledně mozku, čočku mi nejedí děti, quinoa se 14 dní jíst nedá, rýže taktéž ne. Je fajn, že by tě nehlo vařit tři jídla, nikdo tě nenutím. Můžu teda poprosit o 28 jídel bez lepku a laktozy zároveň, budu moc vděčná
Jsem skoro deset let vegan, i manžel, těch jídel mám asi milion ![]()
Lepek nejím já taktéž skoro deset let, manžel asi tři roky.
Děti jedí čočku, quinoiu I pohanku ![]()
Dcera si vozí nějaké hotovky, pečivo se tam nějaké myslím dá nakoupit. Vezla si i korpusy na pizzu a tam jí udělali z jejího korpusu.