Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@radkka No a teď si představ, že si 10 let zvyklá na nějakou stravu, která ti i chutná a najednou by ti řekli, že jí nesmíš
Tak bys taky asi měla problém jako máme teď my, ne? ![]()
@Monchichik píše:
@radkka No a teď si představ, že si 10 let zvyklá na nějakou stravu, která ti i chutná a najednou by ti řekli, že jí nesmíšTak bys taky asi měla problém jako máme teď my, ne?
Když tě baví trávit dovolenou u sporáku
moje rodina mě má ráda a nikoho by nenapadlo, abych vařila tři večeře, prostě by se přizpůsobili dietním opatřením. Stejně jako já nenutím babičku, aby mi vařila bez masa, prostě si přivezu něco svého a hodím to tam na pánev nebo si maso vyndám a přežiju ![]()
@radkka já to nemyslím tak, že musíš vyvařovat, ale že najednou musíš jíst úplně něco jiného než na co si zvyklá a co ti chutná
zakladatelka vaří dětem 3 jídla, já ne
to omezení u nás v rodině mám já, lepek i laktózu ![]()
@Monchichik píše:
@radkka já to nemyslím tak, že musíš vyvařovat, ale že najednou musíš jíst úplně něco jiného než na co si zvyklá a co ti chutnázakladatelka vaří dětem 3 jídla, já ne
to omezení u nás v rodině mám já, lepek i laktózu
Tak to si užíváš, já se o to nikdy nezajímala, ale může to být dědičné? Mají tvoje děti také takové potíže?
Myslím, že na týden se dají vymyslet jídla, která mohou jíst všichni a všem budou chutnat. Spousta jídel, i tradičních v českých kuchyních je přirozeně bez lepku a bez laktozy. Třeba dneska budou k obědu rajčata plněná žampionovou směsí s brambory, polévka a okurkový salát. Ani to nebolelo. Ale jako chápu, že někdo, kdo jí jen omáčky s knedlíkem a knedlo vepřo zelo by byl zklamán, ale to se pak asi nedá nic dělat ![]()
Tak dědičné to prý je, ale po mamce to nemám a otce neznám, tak tam nevím
. Moje děti to nemají, já to mám diagnostikované cca 2 roky zpátky, to jsem si konečně došla k doktorovi
. Tak na oběd bych k tobě klidně zašla, to by mi taky chutnalo
, potřebovala bych, aby mi někdo takhle vařil, já bych to i jedla
.
@Monchichik píše:
Tak dědičné to prý je, ale po mamce to nemám a otce neznám, tak tam nevím. Moje děti to nemají, já to mám diagnostikované cca 2 roky zpátky, to jsem si konečně došla k doktorovi
.
celiakie by se u dětí měla hlídat pravidelně, pozor na to. Testovat nejpozději co dva roky. Při potížích hned.
@vokishka já mám dvě děti už dospělé a poslední je puberťák, to by se už projevilo
@radkka :prosimte a tvuj chlap ti sni i jidla bez masa? Ten muj ma odmalicka averzi k zelenine, takze ji nemohu vubec davat do zadnyho jidla. Podobne neji zadna sladka jidla
ale ja zase nejim lusteniny a ty moderni veci, tak jsme holt skoncili na tradicnim ceskym no
a ja bych si pritom tak rada dala kvetakovej mozecek ![]()
@PupuP a proč si ho neuděláš jen sama pro sebe? já když mám na něco chuť, tak si to klidně uvařím
klukům jsem taky třeba dělala chilli con carne, což bych zase nepozřela já ![]()
@Monchichik : pro jednoho cloveka se varit nevyplati a ani me to nebavi. Prece nekoupim celej kvetak a co pak s tim zbytkem? I pro dva lidi je to casto neekonomicky, vse se prodava jen po velkejch balenich atd… ![]()
@Monchichik píše:
@vokishka já mám dvě děti už dospělé a poslední je puberťák, to by se už projevilo
Nemuselo, jedne dceri se to objevilo v 15, druhe ve 25, mne ve 40.
@PupuP píše:
@radkka :prosimte a tvuj chlap ti sni i jidla bez masa? Ten muj ma odmalicka averzi k zelenine, takze ji nemohu vubec davat do zadnyho jidla. Podobne neji zadna sladka jidlaale ja zase nejim lusteniny a ty moderni veci, tak jsme holt skoncili na tradicnim ceskym no
a ja bych si pritom tak rada dala kvetakovej mozecek
Já jsem maso nejedla nikdy, nechutná mi (jako dítě jsem ho mámě schovávala do kytek
), mléčné výrobky jsem vyřadila protože jsem měla zdravotní problémy, tak jsem na to zkusila jít přes stravu a pomohlo to, od té doby je to o 1000 % lepší. Manželovi jsem vařila normálně i s mléčnými výrobky, sobě jsem pouze v průběhu vaření ubrala, on dělal to samé pro mě. Maso on moc nejedl nikdy, někdy si ho doma vařil, ale ne moc často, já maso nevařím, protože se ho štítím, překonala jsem se až u dětí
A mléčné výrobky vyřadil, protože hodně sportuje (oba, prakticky denně aspoň trochu, ale minimálně 3× do týdne opravdu náročný trénink) a zjistil, že mu to nedělá dobře. Oba jsme svalnatí, manžel na sobě nemá snad gram tuku, jen svaly a jde to i bez masa, já si nějakou tukovou vrstvu šetřím, aby mi nebyla zima ![]()
Ale je to asi i přístupem doma, jeho mamka také nevaří jen maso a nevaří jen česká jídla, spíš poslední dobou vůbec. Jako dítě ještě za komunismu asi ne, ale později byl zvyklý ochutnávat i jiné věci a takže mu to nedělá problém. On sám si maso dal tak třikrát do měsíce, může si ho dát i teď, mně je to jedno, ale akorát si v zimě vařil vývar. Zeleninu jí hodně, i ovoce, miluje rýži, pohanku, quinoiu (to je třeba naprosto dokonalá potravina, co se týká živin), červenou čočku, cizrnu… On naučil jíst spoustu věcí mě, spíš než já jeho, ví v čem je kolik živin a co potřebuje, aby tělo nestrádalo, právě protože jeho sportování se pomalu blíží závodnímu tempu, má dobře zjištěno, co musí tělu dát.
No, třeba květák na mozeček manžel úplně miluje
sladká jídla si dá, ale to je asi to jediné, o čem by ti řekl, že se toho nenají, protože to prostě tělu nedá to potřebné, ale miluje palačinky ![]()
Ono je potřeba umět nahradit bílkoviny, pak není problém. Ale jak si často lidé myslí, tak ne, nemáme doma ani sojové maso (to jsem vařila asi 3× v životě a už to nikdy do pusy nedám), ani náhražky jako Alpro jogurty apod, ale třeba tofu si dáme, to mám ráda. Procestovali jsem spolu svět a z každého kouta jsme si přivezli spoustu místních surovin, koření… ochutnávali jsme jejich národní speciality, takže asi i proto jsme zvyklí se doma stravovat jinak.
@Monchichik píše:
Tak dědičné to prý je, ale po mamce to nemám a otce neznám, tak tam nevím. Moje děti to nemají, já to mám diagnostikované cca 2 roky zpátky, to jsem si konečně došla k doktorovi
.
Díky za informaci
Musím o tom něco nastudovat. Já se k doktorovi taky kopala dlouho ![]()
Ono to může vypadat složitě, ale když se do toho člověk dostane, tak to jde, přitom často máme podle mě uplně normální jídlo, stejné, jako vaří švagrová, tchyně, mamka… jako třeba ty rajčata, na které se manžel strašně těší. Já kolem sebe vůbec asi nemám moc lidí, kteří by měli maso fakt každý den… to akorát strejda, ten jí maso pořád, ale zbytek jeho rodiny to odmítá, no on podle toho taky vypadá a jeho zdraví rovněž. ![]()
@radkka : dekuji a obdivuji vas. My nesportujeme vubec a maso musi mit pritel minimalne jednou denne… a ty moderni veci jako kuskus,tofu, pohanka to nam proste nechutna…:( ja mam nejradsi treba bramborovou kasi s necim, pritel spis houskovej knedlik s omackou… dneska delam bolonsky spagety, tak uvidime, uz se tesim ![]()
@PupuP píše:
@Monchichik : pro jednoho cloveka se varit nevyplati a ani me to nebavi. Prece nekoupim celej kvetak a co pak s tim zbytkem? I pro dva lidi je to casto neekonomicky, vse se prodava jen po velkejch balenich atd…
A to já si ho koupím, i když muž ho nerad. Zatím se mi ho vždycky podařilo celý sníst (ne najednou
). Ale dá se i kus zamrazit. Přílohu máme stejnou, on dostane řízek (když dělám smažený) nebo třeba karbanátky od minulého dne.