Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Podle mě žádné potvrzení nepotřebuje. Prostě jen předáš jeho pas tomu, kdo s ním pojede. Kdo a kde by to potvrzení asi tak zkoumal? ![]()
Ale ono to tak v minulosti bylo,prarodiče třeba museli mít nějaký cár papíru či co…
ale už to je zase zrušené,nepotřebuje to ![]()
Nedávno jsem vedla debatu s jednou maminkou na hřišti, která posílá teď v létě na dovolenou do zahraničí čtyřletou dceru s prarodiči - nějaké potvrzení prý potřebují - k vůli zneužívání,únosům a obchodování s dětmi.. ![]()
Kde a co vyřizovala, jsem nějak nepobrala, protože nejsem v té situaci, šlo mi to jedním uchem dovnitř a druhým uchem ven ![]()
Ahoj, toto jsem našla na stránkách Ministerstva zahraničních věcí:
Cestujeme s dětmi
V případě, že nezletilé dítě cestuje v doprovodu jiné osoby, než je rodič nebo zákonný zástupce, doporučujeme ověřit u zastupitelského úřadu navštěvovaného státu, zda mimo platného cestovního dokladu nebude vyžadován také písemný souhlas rodičů (zákonného zástupce) s cestou dítěte do zahraničí.
http://www.mzv.cz/…r/index.html, tam je odkaz s kontakty
Jinak Chorvati jsou na tyhle věci dost citliví, podle mě do Chorvatska potvrzení budeš potřebovat.
Zrovna teď jsou obě moje děti s babičkou a dědou v Chorvatsku a žádné potvrzení nepotřebovali. To bylo nutné jen jednu sezónu cca před 3-4 lety a potom to zrušili. Stejně to nikdo nekontroloval.
Ahoj, potvrzení potřebuje a seženeš ho na úřadu a pak musíš myslím i na matriku… jsou stím hrozné problémy.
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli potřebuje mé dítě povolení (potvrzení), že může jet na dovolenou bez rodiče, když mu nebylo ještě 18let.?