Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ten starší už nakažlivý prostě je. Cokoliv, co by mu doktor dal, nesníží jeho nakažlivost. Takže bych mu dala normálně volně dostupné léky z lékárny a chovala se zkrátka jako u jakékoliv jiné nemoci. Novorozenec to buď chytí, nebo ne. To už je rozhodnuté víceméně teď. Na pohotovost bych jela až v případě, že by jednomu z dětí bylo opravdu lze. Jinak je to zbytečné.
U nás má vždy lékař záskok a taky nevidím nic, proč k lékaři jít
Na rýmu kapky do nosu, na kašel sirup, na horečku sirup,… Ať leží a nikam nechodí ![]()
Na pohotovost/k lékaři bych jela kdyby ten malickej měl teploty…
@Vladusxx píše: Více
Já asi ne. Stále by mi rizika (nakažení něčím horším) převažovala nad benefity (doktor miminku pomůže). Samozřejmě pokud by nebyly nějaké varovné příznaky - dušnost, zhoršování stavu. Při silném kašli může doktor miminko poslechnout a vyloučit tak zánět průdušek nebo plic, ale s rýmou nepomůže. A pokud je fakt jenom zvýšená teplota při viróze, tak bych s dětmi zůstala doma.
Jednou jsem jela na pohotovost s 4týdenní dcerou (byla to sobota dopoledne), a to proto, že měla už 12 hodin horečku 39,2 a nic k tomu, ani únavu, nechutenství. Nechali si nás na pozorování, udělali jí hromadu vyšetření (což bylo super) a na nic nepřišli. V nemocnici už měla jen menší horečku 38,5. A oni jí ji ani nesnižovali. Jen jsem při každém přebalování měřila teplotu. Když nás po 3 dnech pustili domů bez teplot, tak za pár hodin měla 38,7. Volala jsem do nemocnice, kde mi řekli, že můžeme a nemusíme přijet a že jí můžu (ale nemusím) dát kousek Paralen čípku.
Čili já na návštěvě doktora s miminkem s virózou bez dušnosti nevidím nic přínosného.
@Velryba černá píše: Více
To máte super, že vás vezmou přednostně. My na pohotovost moc nejezdíme. (Párkrát jsme byli na chirurgické, jednou na ORL se zánětem ucha a teď nedávno poprvé za 10,5 roku, se 4 dětmi, na klasické. To přiznávám, že jsme tam jeli s roupy, ale byl to velikonoční pátek a nechtěla jsem čekat do úterý, až to chytneme všichni. Kdyby šlo koupit ten lék bez předpisu, tak na pohotovosti neotravujeme. A jo, poseděly jsme si 2 hodiny, ale nevadilo nám to.)
Ale slyšela jsem několikrát vyprávění, že ani dítě v opravdu špatném stavu nevezmou přednostně.
@Janča6 protože nás znají. Nicméně jsou ty ksichty půvabné, když nás vezmou dvě minuty po příchodu do čekárny.
@Velryba černá píše: Více
Nedovolila bych si se u doktora ksichtit. To není předbíhání v obchodě nebo na poště.
@Janča6 to víš, oni třeba vidí dítě, které tam aktuálně celkem dobře funguje. Ovšem nevidí problémy, které má a které často bývají i na tu pohotovost oznámeny předem. Ale totéž víceméně platí i v ordinaci PLDD, dovnitř půjdeme pravděpodobně první, i kdybychom přišli desátí.
Nedávno jsem rodila, první týden doma a starší dcera samozřejmě přinesla ze školky “nudle” - měla teplotu nějakých 38-39, nudle všech barev
, taková ta klasika. Byla týden doma což bylo na tom celém nejhorší, protože jsem neměla s miminkem klid, jinak jsem to od dcery chytla ve slabší verzi taky já a pak manžel ale mimino zůstalo OK. Pediatrička říkala, že ty první týdny mají ještě imunitu od matky.
U lékaře jsem s dcerou s tímto nebyla. Kapky do nosu a nurofen mají v lékárně. Nic jiného by stejně nedostala - max by jí udělali CRP ale ty nudle jsou většinou virové, takže symptomatická léčba.
Já teda s dcerou byla u pediatry krom prevence za 5 let celkem 2×. Jednou měla horečky 38-39 7 dní vkuse (stejně nám řekli, že je to nějaká viróza po tom CRP), jednou nás tam poslali ze školky s vyrážkou po potvrzení že není infekční (měla ošklivý ekzém, samozřejmě jinak bych jí do školky nedala). A to holka měla už šestou, sedmou, neštovice, covid, nespočet horeček a nudlí a kašel a bůhvícoještě. Na všechno stačila online konzultace nebo lékárna.
Držím palce ať drobek nic nechytne. Fakt bych se spíš bála poslat starší dítě na pohotovost s tátou aby si nepřivezli domů něco horšího, na co ta imunita miminku stačit nebude.
@Velryba černá no my na pohotovost jezdíme fakt jen s pruse.rem jednou za xy let. Třeba s dítětem, které si při zápase zlomilo klíční kost a čekalo 3 hodiny v čekárně ( bolesti omdlelo až v ordinaci ). Nebo s dítětem, které z neznáme příčiny opakovaně řve bolestí celého těla a není schopno se ani postavit ( manžel ho v 8 letech ) musel nosit … Tak to bych klidně obličeje měla. Ono to ty děti na cele napsané nemají.
Nechám jako anonym, info o dítěti.
Nebo jsem trvávila 3 hodiny v čekárně po úrazu s manželem a 3 děti mi čekaly večer v autě 100 km od baráku ( bylo to na výletě a manžel si tam udělal poměrně vážný úraz, děti jsem neměla komu svěřit a byla jsem ten řídič - asi tam nenechám chlapa pak jet taxíkem 100 km domu že jo.
@Anonymní píše: Více
Tak já jim to nezakazuji, ať se klidně tváří. Prioritu určuje lékař.
@Anonymní píše: Více
Já mám 4 dcery (10,5, 8,5, 7 a 4 roky).
S nejstarší jsme byli na pohotovosti:
Tehdy v těch 4 letech byla ruka zcela evidentně zlomená. Dcera křičela bolestí. Na RTG se dostala až po 2 hodinách v čekárně. Pak už to šlo rychle, za chvíli byla na sále - zlomená pažní i vřetenní kost, obě s posunem, nakonec měla 3 operace.
S třetí:
Čtvrtá na pohotovosti nebyla. Druhá v 7 letech na chirurgické pohotovosti v pátek, státní svátek se zánětem prstu, ve kterém tepalo a šílené bolel. Druhá taky 3× jela sanitkou do Motola. Ve 13 měsících vdechnutý arašíd až na začátek plíce. V 5,5 letech skončila na ARO po vážném úrazu. V 6,5 letech na urgentu po náhlém kolapsu, kdy přestala dýchat, zmodraly jí rty, měla nehmatný puls. S zlomenou klíční kostí v 7 letech ve školní družině jsem s ní jela hned, ale ortopedie měla až od 16 hodin, chirurgie ten den vůbec. Dcera doma usnula, tak jsem šly až ráno na chirurgii.
A taky máme za sebou hodně horeček přes 40, ošklivý covid u 11měsíční, 6. nemoc s horečkami přes 40 u 7měsíční, 5., 7. nemoc, pravděpodobně chřipku a RS virus, zvracení 40× za noc, migrénu, kdy se dítě neudrželo na nohou a křičelo bolestí. A s tímto jsme nebyli ani klasicky u pediatra, natož na pohotovosti. Když potřebujeme lék na předpis, tak to velmi často řešíme online - popíšu problém, případně pošlu fotky a pediatrička mi pošle erecept - tak řešíme třeba zánět oka, impetigo, roupy, nebo když nám došel Otobacid.
Ale nikdy bych si nedovolila být naštvaná, že někoho vzali do ordinace dřív než nás. Vždyť doktor snad ví, proč si toho pacienta větě dřív. Naopak mě štvou ti, co na pohotovost jedou proto, že 3letý má už od rána 38,2 a strašně kašle. (Já ten kašel slyšela a teda byl úplně normální.) To kvůli nim pak ti se skutečnými problémy čekají v čekárně X hodin.
Kdybych musela na úrazovou pohotovost s manželem, tak bych děti buď vzala s sebou, nebo prostě nechala doma (podle věku). Na klasickou by to bylo horší, bála bych se nákazy, no asi bych je nechala v autě, kdyby nemohly být doma.
Příspěvek upraven 10.05.25 v 07:23
@Asta135 píše: Více
já bych jim za to dala pokutu tak 5000 za zneužívání pohotovosti
@stinga píše: Více
Přesně tak. Byla jsem s mamkou na pohotovosti z dost vážnýho důvodu který nesnesl odklad a přišel tam kluk, že už ho asi 14 dní bolí břicho a že už se teda konečně rozhodl s tím někam jít, ale jako že nemá čas, že tam nehodlá čekat dlouho 😁 😁 😁 😁 😁 přes držku a pokutu jako bonus.
@Janča6 Tak mi taky nějak pohotovost nevyužíváme často. Naštěstí, ťukám, není potřeba. ![]()
Jinak obličej samozřejmě člověk udělat můžu, ono je to tak jediné
O pořadí samozřejmě rozhoduje lékař. Já to ani nijak nerozporuji.
Ono v reálu ani nemusí velryba vědět s tím ty lidi v čekárně sedí. My tam s nudlí nejezdíme, i tak tam hodiny seděli. Ale to je jedno ![]()
Hlavně ať je potřeba co nejméně.