Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Maminky, nechováte zde někdo ovečky? My se do toho chceme pustit.
CO se týká starosti o zvířata, vše víme a známe, zkušenosti s ovečkama máme.
Nevíme však co se „papírování“ týká, jak je to se soukromým chovem, co vše zařídit, co nahlásit a kde, jaké jsou možnosti dotací atd…?
Kdyby některá maminky měla zkušenosti, budu ráda
Díky ![]()
@Ráchelia píše:
Maminky, nechováte zde někdo ovečky? My se do toho chceme pustit.
CO se týká starosti o zvířata, vše víme a známe, zkušenosti s ovečkama máme.
Nevíme však co se „papírování“ týká, jak je to se soukromým chovem, co vše zařídit, co nahlásit a kde, jaké jsou možnosti dotací atd…?
Kdyby některá maminky měla zkušenosti, budu rádaDíky
Ahoj, musíš napsat na centralni registr a zažádat o registraci farmy, všechna zvířata nahlasit a vest deník. Nic vic nic min, vše je bezplatné sama to tak mam.
Jinak dotace jsou komplikovan musíš mít urcite jednotky na plochu a jestli se nemilim tak min 1ha.
A ty máš dotace? Našla jsem i něco pro začínající zemědělce…ALe nevím jak je to v reálu? Nevadila by ti soukromá zpráva? A moc díky ![]()
@Ráchelia Ahoj, koukni sem:
http://www.cmsch.cz/ovce-kozy/ , tam je to všechno docela pěkně popsaný. Vyplníš registrašní lístek chovatele a pošleš na uvedenou adresu. Oni ti pošlou číslo hospodářství a pak už jen musíš nakoupit zvířata a ty si převést hlášením o přesunu zvířat (hlášení o narození zvířat, jejich úhynu…). Dál se vyplňuje stájový registr, ale to je fakt jednoduchý, k číslu hospodářství posílají i návod, ten tě navede. Dotace můžete rovnou brát na plemenného berana, ale pokud ho mít nebudete, což asi ne, tak jsou spíš dotace na půdu. Je to fakt asi od 1 ha a k tomu mám pocit, že musíš být nově i soukromý zemědělec, plus splnit řadu podmínek. Těch dotací je pak celkem dost, ale to už je na vyšší dívčí. U nás to nosíme na agenturu zemědělství a tam nám vždycky poradí. Nebo zkus pak rovnou zajít tam, oni ti řeknou co a jak.
Moc děkuji za odkaz, já jsem právě hledala na netu ale nic podobného jsem nenašla.
Vše pročtu, snad pak budu moudřejší
A kolik např. vycházejí dotace?
A nevíte, zda nevadí že pozemky nejsou naše (pozemek máme, ale vypásali bychom i další pole…)?
@Ráchelia ahoj, dotace jsou různé a v různých částkách. žádosti se dávají na státní zemědělský intervenční fond na pracoviště podle místa podnikání. možnosti a podmínky najdeš na www.szif.cz a pak taky na www.eagri.cz/prv - tam ale nejsou přímé platby na plochu. ten SZIF pro tebe bude asi přehlednější. kdyžtak se mi ozvi do SZ
@Ráchelia Pokud máte pozemky pronajaté, tak můžete pobírat dotace. Kolik toho máte? A pole asi nevypásáte, ne, to spíš louky. Já takhle z hlavy fakt nevím, kolik ti jednotlivé dotace dají - záleží na lokalitě (někde se připlácí, že je půda míň výnosná), intenzitě (musíš splnit určitý počet zvířat na plochu), nechat pozemky přesně zakreslit, min 2× ročně posekat do nějakého datumu atd. Je toho opravdu strašně moc. Ale hlavně si fakt nejdřív zjisti, jestli nemusíš být soukromý zemědělec! Podle mě to tak je, kromě tedy dotace na plemenného berana, tam může žádat každý vlastník zvířete.
@Ráchelia píše:
A ty máš dotace? Našla jsem i něco pro začínající zemědělce…ALe nevím jak je to v reálu? Nevadila by ti soukromá zpráva? A moc díky
Ja dotace neberu odmitla jsem se stát zemedelcem ve smyslu mít to na zivnostak což je novinka pro letošní rok.
Jinak pozemky byt tvé nemusí ale musíš na to mít smlouvu, zvířata tam musí byt nonstop ( atd je tam opravdu hodně podmínek a ne všem se to vyplati, stejně tak musíš přesně splnit tkz dobytčí jednotky na plochu když i o kousek nesplnis neschvali ti to)