Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj potřebovala bych poradit mám doma asi 6leteho cincalaka chtěla bych mu pořídit kamaráda/u ale bojím se zda by mu/ji něco neudělal máte s tim někdo zkušenosti? ![]()
Segra chova a taky takhle poridila po delsi dobe kamarada a dobry ![]()
Ahoj, já dělávala kdysi v Pet Center, a co si pamatuji, tak snad neměli činčiláci problém. Ale ubykace musí být dostatečně velká a mít dost schovávaček, aby si to mohli ošéfovat kdo kam patří a měl své místo. A pak záleží na povaze. Problém by asi byl, když by jsi měla dva samce a dala tam jednu samici, to by byl asi průsvih - servali by se o ni… A nebo je pak dobré mít menší druhou ubykaci/klec a postavit ji nejdříve ke kleci toho prvního. A jestli se jen očuchaj přes klec tak by to mělo být OK. Když by byly horší reakce, tak by se mohli servat…
Ale činčiláci bývaj bezproblémové. Když jsm ek jednomu jedinci dali další činčilu, bylo to v poho
asi bych se úplně nebála ![]()
No máme klec nebo spíše skříň na zakázku má tam toho dost a všelijaké schovávácky nechci je na chov ale jen aby nebyl sam klec je dost velká a ještě ho pouštome ven aby si pořádně protáhl nožky máme jorka a jak k němu přijde cincilak se postaví na zadní začne prskat
tak právě nevím jestli snese druhého ![]()
Tak pes a činčila je rozdíl
V yorkovi uvidí nebezpečí. Já bych to zkusila, většinou sčim jse se setkala byly činčily dvě
Sice se třeba trochu prohnali, nebo si nějak ujasnili kdo je tam šéf a bylo to pak dobré ![]()
Ja vím ze je to rozdíl i když sou velikostí skoro stejní no údidime ještě budu uvažovat zda pořídit samečka nebo samičku
V pohodě. Já koupila samičku.. za 3 měsíce k ní jsem koupila kluka.. samička naháněla a obtěžovala kluka, tak jsme si mysleli, že je teda samička sameček a ona nás před měsícem ráno vyvedla z omylu, když porodila činčilátko.
A jsou uplně v pohodě. Jeden byl ty tři měsíce takový smutný. Ve dvou je to větší sranda.
A teď ve třech ještě větší. ![]()
@dajka.11 píše:
Ja vím ze je to rozdíl i když sou velikostí skoro stejní no údidime ještě budu uvažovat zda pořídit samečka nebo samičku
Kdyby samičku tak pozor, aby nebyla moc mladá. Kup spíš starší, u které by nevadilo případné oplodnění, protože třeba naši na to skočili asi 10 sekund po vpuštění do klece. ![]()
No pěkně
tak ti to vzali teda hopem kde sou ty časy kdy sem měla taky tolik alenu ještě abych jim nezávidela
no nic dostane k sobě kluka ![]()
Ahoj, chová tady někdo činčily? Jaké máte zkušenosti? Jak si činčilu ochočit atd..
@Jana.49 Jo, chová. Mám dvě. Nejstarší bude letos 11 let. Co konkrétně chceš vědět?
Chtěla jsem se zeptat jak dlouho mám dodržovat karanténu? A jak si činčilu ochočit? Náš činčilák nechce moc vylízat z klece a jen kouše.
@Jana.49 Jak je starej? máte jenom jeho nebo i jiný činčily? Jak dlouho ho máte?
Jestli máte jenom jeho, na nějakou karanténu bych se vyprdla. O tý se mluví, pokud dáváš cizí činčilu k původním. Ochočuje se postupně, zpočátku ho vůbec nepouštěj ven. Musíte na to jít přes pamlsky - otevřít klec a nabízet mu pamlsek (lísteček pampelišky, křížalu, výjimečně oříšek nebo rozinku. Až si zvykne na ruku, můžeš ho začít hladit, sem tam podrbat, pak i vzít do ruky. A pak začít pouštět. Odkud ho máte, že se bojí a není ochočený?
Já měla vyjevenou a divokou činčilu tu úplně první, dnes 10letou. Kupovala jsem ji od chovatele, co je měl spíš na kůže a prděl na ně. Na tu se stačilo jen podívat v kleci a lítala jako blázen sem a tam jak se bála. No a po půl roce, možná ani ne, se mnou chrněla v posteli a i dnes se ke mě ráda schoulí a nechá se drbat. Chce to pomalu, chvilku to trvá.
Je jí asi 3 měsíce, mam jí od 8 února od chovatele. Jako činčila je sám, ale máme ještě zakr. králíčka, tak ady se králík něčím nenakazil a nedej bože malá dcerka…