Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
jehe, vzhledem k tomu že máme 9bcas podobné problém bych řekla, že to bude období. První scénu nám udělala v obchodním centru kdy nechtěla vylest z vláčku. Pak se domáhala moji zmrzliny, kterou nechtěla a přitom vlastně chtěla. Ona chtěla jen tu sušenku. Nedám klíče, jdeme domů, nejde tam a tam. No, hysterak ![]()
Zkouší hranice co si může dovolit. Ona neví, že to co dělá, je špatné. Kamarádka má 18 měs. a teď jí najednou ta hodná holčička začla kousat. Neví, že to bolí. A také začala dělat scény na veřejnosti a je vzteklá. Ono to zase přejde, ale bude tak cca rok trvat.
A proč si něco málo nepřečteš o vývoji dítěte, aby jsi pochopila jeho chování místo pokládaní nesmyslných dotazů?
@Tosidelassrandu Hele, v x diskuzích jen prudíš. Pokud neumíš napsat nic normálního, nepruď, nazdar. Na netu jsem si samozřejmě četla.
@majuska852 Právě, dcera byla též vždy hrozně hodná a najednou takový strašný obrat.
Mám doma to samé, nejspíš ještě horší. Dceři byly v červnu 2 roky. S trpělivostí čekám až toto období přejde. Ale popravdě už jí moc nezbývá ![]()
Klasika, začíná vám období vzdoru. Holčička si uvědomila, že už není tvou součástí a může vyžadovat i něco jiného, než co chceš ty. Takže nastavit pevné mantinely, držet je a vztekání, mručení a vyřvávání si nevšímat. V tomto věku toho ještě moc nevysvětlíš, tak hlavně stručně a jasně ve stylu „nene, na bubínek se nešlape, jinak bude mít bebí“ (nebo prostě stylem, který pochopí). Pevné nervy, ještě se to bude stupňovat.
@Anonymní píše:
@Tosidelassrandu Hele, v x diskuzích jen prudíš. Pokud neumíš napsat nic normálního, nepruď, nazdar. Na netu jsem si samozřejmě četla.
No a co sis pěknýho přečetla? Proč teda tenhle pitomej dotaz?
Když už si uděláš dítě, tak se alespoň zajímej o to, jak takový dítě funguje.
@Tosidelassrandu Tak sorry, že mám obavy o vlastní dítě, když tě to tak obtěžuje, běž dělat něco užitečného.
@Anonymní píše:
@majuska852 Právě, dcera byla též vždy hrozně hodná a najednou takový strašný obrat.
U nás s prvorozeným tenhle obrat přišel téměř ze dne na den pár týdnů před 3. narozeninami a to byl teprve fičák. Já už se plácala po rameni, jak jsem si ho hezky vychovala, fakt to bylo strašně na výchovu nenáročné dítě, co jsem jednou řekla, to poslechl, dalo se s ním domluvit, vše dobrý. A pak zkrat a satan
Dělám si legraci samozřejmě, ale vůbec jsem ho nepoznávala. Trvalo to několik intenzivních měsíců, kdy jsem byla na zhroucení, ale nakonec to odešlo jako cokoli jiného ![]()
Je malinká učí se redukovat emoce, prostě buď jen oporou a v klidu. Bude to dobré ![]()
Tohle je tu pořád…období vzdoru. Trpělivost, matko. A k tě řeči. Co chceš v 19 měsících, aby ti veršovala Vergilia v originále? Buď ráda, některé děti pak melou pantem v kuse.
@Sadman Tu řeč jsem psala jen proto, aby byl obrázek o tom, jak na tom celkově je, ta mě netrápí.
Ahoj,
Díky za názory.
chci se zeptat, zda vám přijde v pořádku chování mé 19ti měsíční holčičky. Dcera je šikovná jak v čem, moc nemluví, jenom: táta, máma, papá, tak, ham, mňam, ne a pak zvuky zvířat umí buu, mňau, haf, bee, meee, koko, kvak. Na obrázcích rozpozná hrozně moc zvířátek, na to je fakt šikovná.
Ale teď ten problém, poslední asi 3 měsíce neustále mrnčí, vzteká se a válí po zemi i kvůli úplným blbostem. Když něco chce, ukáže si, ale hned u toho začne i mrnčet a vztekat se. Včera dostala takovou novou hračku, takový bubínek, dneska se hrozně vztekala nad tím, že se na něj chce stavět a já ji nedám ruce, aby si tam vylezla. Když něco dělám, kolikrát ji mám zavěšenou na noze a mrnčí a mrnčí. Když jdeme ven, tak kolikrát se vzteká v kočárku, ale vzteká se i když jde pěšky a dokonce není pak ani spokojená, když jí přítel nese.
V rodině ani u kamarádek jsem nikdy takhle malé dítě nezažila, tak nemám srovnání, zda to je v pořádku, nebo to mám nějak řešit.