Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Třeba ne, třeba ano. Ale to je dobře, ne, že mají zájem a děti sledují. Nebuď nervózní a prostě při dotazu v klidu vysvětli, jak k modřinám přišla.
Příjemné to není, ale nemáš se čeho bát, ne? ![]()
@Anonymní píše:Čelo a tak je divny, tam tolik modrin není, ale jakmile kluk a ostatní děti s kamosema nasadí krátký kalhoty na léto tak jsou sama modrina
Dcera necelý rok a půl každou chvíli někde „havaruje“, ještě nemá úplně vyladěnou chůzi, takže má na každé noze tak 3 modřiny a odřená kolínka, v sobotu honem spěchala za kočkou a narazila do sloupu, takže má bouli a modřinu na čele, dnes to vyšperkovala, když si kýchla a dala si obličejem do stolu, udělala se jí modřina na bradě a malinká na tvářiMyslíte, že to bude lékař nějak řešit? Jsem z toho špatná, snažím se jí hlídat jako ostříž, ale ona vždycky něčím „překvapí“
@tulipán píše:
Třeba ne, třeba ano. Ale to je dobře, ne, že mají zájem a děti sledují. Nebuď nervózní a prostě při dotazu v klidu vysvětli, jak k modřinám přišla.Příjemné to není, ale nemáš se čeho bát, ne?
Nemám se čeho bát, ale třeba s tou kočkou jsem jí mohla zabránit, aby za ní neběžela
Myslela jsem to tak, jestli by na nás mohl poslat kontrolu, aniž by se na cokoliv ptal, jsem z toho už tak špatná, že ji nejsem schopná uhlídat, ještě do toho nějaký úředník ![]()
@hospodki píše: Čelo a tak je divny, tam tolik modrin není, ale jakmile kluk a ostatní děti s kamosema nasadí krátký kalhoty na léto tak jsou sama modrinadneska se kluk kopnul/ bouchnul asi 3× a to je mu pět. U roční holky nemám ponětí, tam už to nepočítám
Na čele má klasickou bouli, takovou měl nedávno manžel po nohejbale, když se srazil s kámošem, na bradě a tváři jsem nečekala, že by jí mohly vyběhnou takové modřiny, ona kýchla a dala si do nohy stolu, máme hranaté, stála jsem u ní ![]()
@hospodki píše: Čelo a tak je divny, tam tolik modrin není, ale jakmile kluk a ostatní děti s kamosema nasadí krátký kalhoty na léto tak jsou sama modrinadneska se kluk kopnul/ bouchnul asi 3× a to je mu pět. U roční holky nemám ponětí, tam už to nepočítám
Holka mela modriny na cele zcela bezne
celkove byla dost omlacena a nikdy zadna kontrola neprisla
a kdyby prisla, tak se aspon sama presvedci, ze je holka schopna zakopnout na rovine ![]()
@Anonymní píše:
Nemám se čeho bát, ale třeba s tou kočkou jsem jí mohla zabránit, aby za ní neběželaMyslela jsem to tak, jestli by na nás mohl poslat kontrolu, aniž by se na cokoliv ptal, jsem z toho už tak špatná, že ji nejsem schopná uhlídat, ještě do toho nějaký úředník
No můžeš to u předejít - mala teď chodí, ale hodně pada a má každou chvíli modrinku. Myslite pane doktore, ze by se měly udělat nějaké testy nebo je to normální a až bude pořadne chodit tak to bude lepší? … za me takové ‘alibi’, pokud doktor uvidi a usoudí, ze ty modřiny nejsou hezké tak vezme krev na testy. Pokud jsou takové ty malinke normální, tak ti rekne jen sledovat a kdyby se začaly dělat nějak často ‘z niceho’ tak se bude řešit
@Anonymní píše:
Na čele má klasickou bouli, takovou měl nedávno manžel po nohejbale, když se srazil s kámošem, na bradě a tváři jsem nečekala, že by jí mohly vyběhnou takové modřiny, ona kýchla a dala si do nohy stolu, máme hranaté, stála jsem u ní
Hele v pohodě, neříkám, ze mít nemůže, jen nejsou tak časté jako napr na holenich. Ty snad nikdy neměl bez modřiny
já mám skoro 14m a taky teď měla modrinu na bradě. Kde k tomu přišla netuším… hlavně ještě k doktorovi… pokud by tušil nějaký problem, tak to řeší už driv. Chodici prtata jsou v určitě míře pomlaceny.
@hospodki píše:
@Vesnickaholka me třeba kluk když se učil chodit tak nepadal, ale teď je jak chodici demolicni kouleHele v pohodě, neříkám, ze mít nemůže, jen nejsou tak časté jako napr na holenich. Ty snad nikdy neměl bez modřiny
já mám skoro 14m a taky teď měla modrinu na bradě. Kde k tomu přišla netuším… hlavně ještě k doktorovi… pokud by tušil nějaký problem, tak to řeší už driv. Chodici prtata jsou v určitě míře pomlaceny.
Presne, kdyby mel doktor podezreni, tak to resi uz drive..
Ja se bala, kdyz jsme jeli na pohotovost s palcem na ruce, ktery si holka skripla do kovove branky a strasne ji to opuchlo 🙈 nikdo nic neresil, sloupli nehet a slo se domu ![]()
Edit: ono se to totiz stalo v hospode a holka to samozrejme nezapomela rict doktorovi ![]()
Příspěvek upraven 25.07.23 v 19:19
No, snad jen nehody, je to tak v cca 90% případů.. těch 10% jsou týračky, ale zkušený doktor to už odhadne i z prostředí a co vy jako rodiče jste zač a tak..
takže pokud máš svědomí čisté, tak buď v klidu a naopak o tom aktivně sama začni a vysvětli.. v tomhle věku jsou úrazy normální a doktoři to vědí.. poznají i z chování dítěte případné trauma…
Však to když tak vysvětlíte, ne? Každý ví, že batolata bouraj.
@Anonymní píše:
Dcera necelý rok a půl každou chvíli někde „havaruje“, ještě nemá úplně vyladěnou chůzi, takže má na každé noze tak 3 modřiny a odřená kolínka, v sobotu honem spěchala za kočkou a narazila do sloupu, takže má bouli a modřinu na čele, dnes to vyšperkovala, když si kýchla a dala si obličejem do stolu, udělala se jí modřina na bradě a malinká na tvářiMyslíte, že to bude lékař nějak řešit? Jsem z toho špatná, snažím se jí hlídat jako ostříž, ale ona vždycky něčím „překvapí“
Když jsem byla malá, tak jsem byla taky sama odřenina a modřina.. a skoro vždy jsem spadla zrovna po cestě k lékaři.. a joo, doktorka se ptala mamky, zda mě doma nebije
![]()
@Lucy75 píše:
No, snad jen nehody, je to tak v cca 90% případů.. těch 10% jsou týračky, ale zkušený doktor to už odhadne i z prostředí a co vy jako rodiče jste zač a tak..
takže pokud máš svědomí čisté, tak buď v klidu a naopak o tom aktivně sama začni a vysvětli.. v tomhle věku jsou úrazy normální a doktoři to vědí.. poznají i z chování dítěte případné trauma…
Jo a taky když už tam člověk chodí dyl. Navíc vidí chování rodičů, slyší z čekárny, vidí jak se chovají k rodičům děti - jestli se te boji a jen vystresovane sedí v koutě, jak chlacholis batole po ockovani, neverbální komunikace s dítětem. Já je třeba nevědomky furt otlapkavam. Pohladim po hlave, dáme si pusu, obejmes, lehce se dotknes zad když ochazime (starší chodí s malou na preventivky když není hlidani)… atp.
@Anonymní píše:
Nemám se čeho bát, ale třeba s tou kočkou jsem jí mohla zabránit, aby za ní neběželaMyslela jsem to tak, jestli by na nás mohl poslat kontrolu, aniž by se na cokoliv ptal, jsem z toho už tak špatná, že ji nejsem schopná uhlídat, ještě do toho nějaký úředník
Takových ještě bude nebo třeba ne, poučí se, získá více zkušeností. Neboj se. At posoudí lékařka, jestli je modřin moc atd.
Dcera cestou na roční prohlídku (šly jsme pěšky) zakopla na chodníku a ošmirglovala si půl obličeje, takže jsem tam nakráčela s čerstvě krvácejícím dítětem.
Odstín kůže skrz modřiny na nohách, se dal tak ňák poznat kolem 4 let, jinak byla neustále otlučená.
Myslím, že co popisuješ jsou takové klasickě věci, pediatři to musí vidět 15× za den.
Kdyby se něco nezdálo, tak se zeptá a ty odpovíš..Fakt se nemáš čeho bát : )
Dcera necelý rok a půl každou chvíli někde „havaruje“, ještě nemá úplně vyladěnou chůzi, takže má na každé noze tak 3 modřiny a odřená kolínka, v sobotu honem spěchala za kočkou a narazila do sloupu, takže má bouli a modřinu na čele, dnes to vyšperkovala, když si kýchla a dala si obličejem do stolu, udělala se jí modřina na bradě a malinká na tváři
Myslíte, že to bude lékař nějak řešit? Jsem z toho špatná, snažím se jí hlídat jako ostříž, ale ona vždycky něčím „překvapí“