18 měsíců - autistické chování

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
14
23.7.23 16:21

18m autistické chování

Dobrý den, chtěla bych se s vámi poradit a hlavně vypsat ze svého smutku. Mám syna, byl mu rok a půl a téměř od začátku mám pocit, že je úplně jiný a čím víc plynou dny, tím více vidím, jak se oproti vrstevníkům vzdaluje.
Neukazuje (pouze pohledem), nic mi nenosí na chlubení, to jsou hlavní důvody mých obav. Motorický byl vždy šikovný, seděl v půl roce a chodit začal před prvníma narozeninama. Nyní už dlouho běhá, je obratný, všude leze, chodí i pozadu..
Jen ta psychická stránka vázne. Zvířátka umí pouze 3 plus dělá šš, jakože potichu, ale bez prstu. Umí paci paci, berany duc, dá s náma placaka, dá pusinku, papa dělá jen podle jeho nálady, někdy mává jen tak úplně mimo situaci, ale díva se nám krásně do očí u toho, chodí mi ukazovat jak mává, čeká pochvalu, to samé když začne tleskat, hned se dívá na mě i partnera a čeká že budeme taky. Občas se chodí schovat za závěs a vykukuje na nás a tleská, miluje hru na honěnou nebo schovku, kdy nás chodí hledat a směje se.

Ovšem pokynům stále skoro nerozumí, když se zeptám kde je máma, kde je táta, vyhledá nás nebo se podívá pohledem, jelikož neukazuje, to samé když se zeptám, kde je světýlko, hned kouká na strop a běží k vypínači a čeká na zapnutí. Ale nějaké dej, podej, přines, to u nás nehrozí.
Ale například když řeknu, že jdeme mňam mňam nebo jdeme hájí, tak okamžitě ví a běží ke stolu nebo do pokoje na postel. Také rozumí, když řeknu např. Dej mi ruku.

O pozornost si umí říct, většinou na nás promluví. To dělá hodně často, že mluví směrem na nás, do očí. Jinak žvatlal asi tak normálně, říkal dlouho jen táta, baba..máma řekl až později, teď to ale už dlouho neřekl, naučil se další, tak často říká papapa, nebo „cože cože ",to teď frčí u nás nejvíc, občas z něj vypadne zkomolenina slova "co to je“. Ovšem jestli chápe význam všech slov, to zatím nevím.

S hráčkami si taky nehraje správně, co jedině tak si umí hrát s kuličkovou dráhou, zvládne dát na sebe kostičky, nebo si hraje sem tam s klavírem, ale spíš celý den jen se vším hází 😟 cokoliv chytne do ruky, tak letí.

Omlouvám se za delší sloh, ale potřebovala jsem nějak popsat blíž jeho chování, Dr. pouze řekla, že dotazník z 18m zopakujeme ve dvou letech, takže nyní jen čekáme, co bude :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1206
23.7.23 17:02

Hele, já ti nevím, nejsem žádný odborník…ale já tam nic autistického nevidím. Sice neukazuje, ale o pozornost si řekne. Kouká na vás, snaží se na vás mluvit, když se na něco zeptáte, tak se na to koukne, takže rozumí. Rozumí základním pokynům, které jsou pro něj důležité. To přinášení věcí můžeš zkusit lehce popostrčit nácvikem, jestli mu to docvakne. Mně přijde, že to pro něj prostě není na pořadu dne. Zkusila bych mu vrazit něco do ruky, co ví, co je (lžička, kostka) a spolu s ním bych ji donesla tatínkovi. A táta by říkal: „Dej mi kostičku, lžičku…“. A když by ji dostal, tak by klučíka vzal a 3× ho vyhodil do vzduchu (pokud se to synkovi ovšem líbí). Znovu a znovu, několikrát za den. A vidělo by se, jestli by třeba nezačal ochotně nosit věci :-). S tím házením věcí, naše děti měly také házecí období a lítalo všechno. Něco lítalo jen tak, pak se to začalo všechno házet za gauč, cpát do klíčových dírek atd. Zkouší si třeba popojet autíčkem? Snaží se hračku nacpat do nějakého otvoru? Zaujme ho třeba rozlepování suchého zipu? Nebo míchání lega v hrnci? Přelévá vodu z kelímku do kelímku při koupání? Když mu dáš do ruky dětské kladívko a ukážeš zatloukání špalíčků, zkusí to? Nebo fakt jen hází věcmi? Vždyť s vámi hraje na honěnou a na schovku, mně přijde sociálně v pořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.7.23 17:10

@Tyna205 co v dotazníku vyšlo špatně?
Takto podle popisu mi to přijde super. Vždyť na vás reaguje, sdílí, komunikuje…
Syn v roce a půl byl naprosto mimo. Nemluvil, nereagoval na nic ani na ham, hají, nereagoval na jméno, na to, že přišel táta, nehrál si s námi, dětské hříčky neexistovaly, nekomunikoval, nesdílel… Pokud reaguje na pár základních věcí, tak rozumí, nemůžeš čekat, že bude rozumět všemu, to postupně přijde. Pokud řekneš táta a podívá se na tátu, tak super.
Náš si nehrál s ničím, nereagoval na nic, nemluvil nic, nerozuměl nic. Pozdě chodil, později dělal vše. Celé dny ječel, nesmál se, nechtěl nikoho a nic.
Nikdy nás nevyhledával, když něco udělal. Nesdílel. Tebou popisované úrovně dosáhl přibližně ve 3 letech, než šel do MŠ a to včetně slovní zásoby.
Nehraje si dodnes. Kostky dal na sebe někdy ve 4 letech na logopedii :lol: Prostě dítě, co nepotřebuje hračky a to už je dávno ve škole. Autista není a to proti předpokladům všech.
Je to skvělý a chytrý kluk, co všechno dohnal, chodí do školy, má samé jedničky, skvěle a pořád mluví.

• Citovat
  • Upravit
7223
23.7.23 17:34

Mě to taky nepřijde špatně dělá spoustu věcí co ta naše (chůze po zadu, ví kde je světlo, co to je, pacici…) O pozornost si řekne. Třeba bude šikovnější v těch pohybových cinostech :nevim: (míč, odstrkavadlo, kuželky.,.
Dotazník vyšel jak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3724
23.7.23 17:53

Přijde mi celkem v pohodě. Sdílí, jen svým stylem, reaguje, rozumí nejspíš víc, než si myslíš. Zájem o „hru a kontakt“ s vámi má. Nevidím tam autistické projevy. Píšeš, že nerozumí, ale když se zeptáte, kde je máma, táta, vyhledá vás pohledem, takže toto rozumí. Nepřijde mi extra jiný. Jsou děti šikovné, jsou cvičené opičky, takové ty děti, co baví opakovat, ukazovat paci paci, dělat něco jakoby „pro“ dospělé, předvést se. Jsou děti, co ve dvou letech krásně mluví, jsou děti, co ve 3 začínají a mluví děsně. Všechny ale mohou být úplně zdravé. Co ten M-chat dotazník?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
23.7.23 18:00

Z popisu mi vůbec autistický nepřijde. Nepanikař. Taky bych byla zvědavá, co v dotazníku vyšlo špatně.

• Citovat
  • Upravit
Tosidelassrandu
23.7.23 18:15

Já mám stejně staré dítě, takže chtě nechtě to vede k tomu, že to srovnávám. Mně přijdou teda ty obavy na místě. Obzvlášť pokud nevyšel ani dotazník. To co popisuješ, dcera dělala tak v 10 měsících. V roce a půl dost mluví, rozumí i hodně komplikovaným instrukcím, různě si hraje na něco, řeší problémy, v knížce ukáže prakticky vše na co se zeptáš… každopádně, tady se můžeš dočíst hromady příběhů od rodičů, u kterých to vedlo k PAS a spoustu u kterých to vedlo k normálnímu dítěti. Uvidíš časem, teď s tím nic neuděláš.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
23.7.23 19:10

@Tosidelassrandu srovnávání je opravdu k ničemu. Ty můžeš mít naprosto výjimečnou holčičku. Co kolem sebe vidím, tak to, co popisuješ, je spíš výjimka.
Ony jsou děti různé (teď beru jen zdravé děti). Existuje gaussova křivka. Část dětí bude na jedné a druhé straně a většina bude uprostřed a vše je součástí normy.
Mám doma děti, co v roce a půl byly na opačných stranách křivky. Jedno už jsem popisovala. Druhé bylo na tom podobně jako tvoje holčička. Sice tak moc nemluvil, ale byl bez plen, dalo se s ním na všem domluvit, vše ukázal a plnil složité instrukce, sám uměl řešit problémy.
Když jsme byli na neurologii, tak na tom syn nebyl ani zdaleka jako syn zakladatelky. Bylo mu tehdy 2,5 a doktorka zhodnotila, že do širší normy se pořád vleze a máme řešit za půl roku. Naštěstí ve 3 letech už na tom byl jako syn zakladatelky, začínal komunikovat, sdílet… a v 5 letech už by nikdo nepoznal, že byl problém. Aktuálně ho čeká 4. třída a mluví o tom, že chce na gympl a podle učitelky na to má.

• Citovat
  • Upravit
14
23.7.23 19:46

Odpovím tak nějak jednotně, děkuji za reakce. Vím, že tady se dá jen čekat, co bude, ale chtěla jsem slyšet i příběhy jiných ať už s lepším nebo horším koncem.
Jinak s autíčkem párkrát jezdil třeba v židličce u jídla, ale nic obrovského, po chvíli s tím stejně hodí o zem, ale třeba vkládačky mu docela jdou, u toho i vydrží, nebo s náma rád staví komín, spíš to teda rád bourá, ale taky občas přidá kostičku, nebo se o to pokusí.
V tom testu vyšlo myslím 4 bodů zle, ale nepamatuju si přesně co, vím, že otázka o ukazování tam byla 2×, jen trochu jinak položená, tak bych spíš řekla že těch špatných byly 3 :think: to nošení věci, neukazovani a nepředstírá žádnou hru..teď začal dělat, že rukama utírá stoly a zem, protože často tohle dělám já s ubrouskama, ale nedá se to nazvat cílenou hrou :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.7.23 20:01

@Tyna205 Syn byl trochu podobný, s hračkami si hrál po svém, s autíčky si snad vůbec ani nejezdil (ale dřevěná dráha a vláčky, to se mu líbilo a nejradši se díval, jak to já stavím). A paci paci a podobné věci nedělal snad nikdy, ani v 18 měsících ani potom, absolutně ho to nezajímalo. Ani teď ho nebaví opakovat pohyby typu nějaké předcvičování. Teď je mu 7 let, kvůli grafomotorice měl odklad školní docházky, tak půjde do první třídy. Jo a taky začal hodně pozdě mluvit, snad kolem 3 let. Do té doby jen první slabiky.
Ale já jsem na rozdíl od tebe z toho vůbec nebyla vystresovaná, ani mě nenapadlo, že by byl autista. Vnímám to tak, že každé dítě je jiné a má své tempo vývoje, které je navíc v různých oblastech různě rychlé a že je k ničemu srovnávat s ostatními dětmi.
Je ale pravda, že druhé dítě je naprosto jiné, začalo mluvit velmi brzy, všechno napodobuje, opakuje, paci paci, tanečky apod. Kdybych měla jako první toto dítě, tak bych byla u druhého nejspíš více nervózní. Naštěstí jsou ty děti ale v takovém pořadí, v jakém jsou :-)

• Citovat
  • Upravit
23.7.23 20:27

Můj syn je autista a to co ty popisuješ bych za autistické chování nebrala

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1794
23.7.23 20:37

Moje dítě v tomhle věku neumělo skoro podstatě nic. Chůzi zvládlo až okolo dvou let. Ukazování, zájem, kontakt… nic. Měla jsem doma akorát neustále uřvaného vzteklouna, co uměl akorát tak „máma“ a x dalších nesrozumitelných pazvuků. Žádné paci, žádné jednoduché příkazy, žádné stavění z kostek. :nevim:

Takže tvoje dítě je oproti tomu mému hotový Einstein :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K92
2032
23.7.23 20:39

@Tosidelassrandu nikdy nesrovnávej holčičky a chlapečky :wink:, to je jak míchat jablka s hruškama, ten vývoj je obvykle úplně jiný a kluci jsou většinou prostě pozadu. To je realita. Takže tobě gratuluji k nadprůměrně šikovné holčičce, ale to zakladatelce nepomůže. Za mě není důvod ke smutku, chlapeček mi dle popisu přijde v pohodě. Zaměřila bych se v rámci možností na trénink jemné motoriky, skládačky, vkládačky, hodně číst a hlavně žádný stres, protože ten jinak budeš přenášet na dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K92
2032
23.7.23 20:40

Zakladatelko pokud chceš mít pocit, že pro vývoj svého dítěte děláš něco víc, tak rybím olejem rozhodně nic nezkazíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3016
23.7.23 20:42

@Tyna205 Nepřijde mi na tom popisu nic alarmujícího.
Může to klidně být jen v tom, že se mu do nějakého plnění pokynů nechce, dohromady s tím, že v téhle oblasti je zatím na spodním kraji normy a dožene to později.
U dcery jsem v tomhle věku dost plašila, když jsem vyplňovala dotazník.
Nakonec šla do školky kus před třetím rokem, trochu se rozmluvila až tam.
Dávala jsem jí tam s malou dušičkou, jestli je připravená a nakonec se učitelky každý den rozplývaly, jak je šikovná.
Myslím, že rozhodně nemáš důvod panikařit!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí