Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak záleží samozřejmě, jestli úplně normálně zlobí a odmlouvá nebo rodičům skáče po hlavě.
Pod tím se může schovávat naprosto všechno. Taky bych nepřeceňovala vlyv „výchovy“.
Je uplne normalni, ze dite je vzorne v druzine, ve skolce, na krouzku a doma v bezpecnem prostredi s rodicem to povoli a dite se naopak vyradi. Dobre vychovani/nevychovani bych vubec neposuzovala. Nikdy nejste s rodinou cele dny, tak nevite, jak to kde chodi. Nesudte. Ono kazde dite je vnitrne uplne jine. To neni o vychove. Tou se da ovlivnit jen cast. Jinak starsi syn to mel, kdyz byl maly, v institucich opacne. Choval se tam hur nez doma. To neni bezne.
To je strašně individuální. Co je to „nevychované, zlobí“ atd.? Většinou ti, co mají fakt rozmazlené smrady, to nevidí, připadá jim naprosto v pořádku, jak se dítě chová - přitom objektivně se chová strašně. Pak máš plno rodičů, co dítě vyzvednou se zavíračkou, posadí k elektronice a pak dají spát, pak to podají, jak je strašně hodné.
Za mě je vidět, jestli v sobě dítě má ty mantinely a normálně se uvolní, blbne, povykuje - sice je to náročné, musí se občas napomenout, ale není to úplně na zbláznění. A nebo mantinely nemá a v rámci blbnutí leze po skříních, ubližuje ostatním, rozbíjí věci atd. Dítě, které se chová jak robot a poslouchá na povel, je pro mě divné, něco mi na tom nesedí a spíš je mi ho líto, to určitě není normální chování 24/7. Vy se po příchodu z práce přece taky chováte jinak a ne tolik disciplinovaně, děti dělají to samé. ![]()
Me to přijde normalni. Taky mám doma malé satany a všude jinde jsou to zlaticka. Doma se proste cítí víc v bezpečí, nechaji víc plynout emoce, jsou víc sami sebou. Jinde se musí krotit, protože se od nich očekává nějaké slušné chování ![]()
Ptala jsem se na to osmileté, která je všude za vzorné dítě, jen doma je jak čert. Tak je jí trapné, dělat scény ve škole nebo u kamarádů, ale doma může být sama sebou a my ji přece máme rádi takovou, jaká je. ![]()
Je to normální s jako člověk pracující s dětmi bys měla vědět, že pokud dítě od určitého věku nedokáže rozlišovat situaci, chová se v různých zařízeních nepatřičně a neumí respektovat mantinely, tak to může poukazovat na nějakou poruchu chování. Vždyť to dělají i dospělí. Ve společnosti si vytvoří nějaký status, který svým chováním obhajují. Přijdou domů a z přísné manažerky v lodičkách se stane milující manželka a matka, která oblékne tepláky.
Samozřejmě, že je normální, že se děti chovají všude jinde.
My řešily extrémní případy, kdy my nic tak hrozného nepozorujeme, ale rodiče jsou vyřízení z toho, co dítě doma vyvádí a řeší psychology, psychiatry…
@Skaiqy píše: Více
Nechci, tu prozrazovat svou profesi a ani nechci, aby holky znaly můj nick. Vím, že sem minimálně jedna z nich chodí.
Nedávno jsem se na to ptala dcery(7) jak se může ve škole dobře učit a nosit jedničky, když doma jí trvá jedna stránka neskutečně dlouho, protože po každém čísle co napíše minutu mluví. A ona prý že ve škole nemluví, protože tam jsou na ně zlí!
(Má moc hodnou paní učitelku)
Líbí se mi, když rodiče doma nezvladatelných a všude jinde normálně se chovajících dětí řeknou, že to je proto, že doma jsou „v bezpečí“ a jen si „uvolňují emoce“ - takže je to vlastně dobře, protože všude jinde v bezpečí nejsou. Jako by tím dávali najevo, že vlastně je všechno v nejlepším pořádku a nemůže se stát, že by třeba důvodem mohlo být to, že u svých dětí nemají žádný respekt.
Já to mám obráceně: doma jsem slušňák, před cizími divočím. Vždyť to vidíte i tady na Emiminu. Ale doma jsem krotký beránek
![]()
Myslím, že je normální, že děti jsou v cizím prostředí hodnější než doma. Třeba se stydí nebo z cizích lidí mají větší respekt.
@hanka.br. píše: Více
Myslím, že ty děti, co nemají respekt k rodičům, ho nemají ani k učitelům a chovají se všude hrozně
Ikdyž někdy to může být, tak jak říkáš l…
Ale všeobecně bych řekla, že na tohle není jeden univerzální důvod, který by se dal aplikovat na všechny děti, ikdyž by bylo určitě jednodušší si je zaškatulkovat ![]()
Včera jsme s kamarádkami debatovaly na téma chování doma a chování všude jinde. Všechny z nás nějakým způsobem pracujeme s dětmi a všechny máme vlastní děti.
Dostaly jsme se k tomu, co může být za tím, že se dítě ve škole, ve družině, na kroužku chová celkem v pohodě a doma naprostý obrat.
Je takové dítě nevychované, protože při dobré výchově se bude chovat všude stejně, takže i doma to bude v pohodě, nebo naopak je takové dítě dobře vychované, protože má mantinely a doma se uvolní, takže jdou ven emoce za celý den?