Chození a držení za ruce

826
25.10.11 19:22

Chození a držení za ruce

Krásný den,

dneska jsme byli na neurologii a doktorka na mě začala vískat, že dělám ze svého 8.měsíčního synáčka mrzáka pač se snaží chodit ale samotnému to ještě nejde, tak se nás vždy chytne za ruce a kráčí si…Je to ale prý to nejhorší co můžu udělat, dělám prý z něj mrzáka…
Chci se zeptat, chodíte taky s mrňousky a držíte je za ruce?
Někdo říká, že to tak dělá, někdo je zásadně proti…Tak já nevím :nevim:
Děkuju za rady :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21902
25.10.11 19:26

Dr ma pravdu,opravdu to skodi,pateri,svalum..jasne ze mu to jeste nejde,jeho svaly nejsou na chuzi pripravene,je mu 8 mesicu,v te dobe se vetsina deti stavi,obchazi a „chtelo by“.Az bude pripraveny,rozebehne se sam :wink: .
Taky to nemam rada a nevodila jsem.Je to takove „predbihani“ prirozeneho vyvoje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22026
25.10.11 19:27

Mrzáka z něj určitě neděláš. Ale zpomaluješ jeho vývoj a vedeš ho ke špatným návykům. Chodit musí začít sám, vlastními schopnostmi a silami. Když už, tak mu pořiď aktivní chodítko, vozíček nebo kočárek pro panenky, který bude strkat před sebou.

Vodit dítě za ruce jako opičku by se opravdu nemělo - na tom se ortopedi, neurologové a pracovníci působící v oboru dětské rehabilitace kupodivu celkem shodují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
826
25.10.11 19:27

Děkuju :-) Nerada bych z něj udělala mrzáka :-( Ale právě mi bylo divné, že tak začala vyskakovat…Kort když vidím jak to Danečka baví…ale holt budu muset přibrzdit :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3241
25.10.11 19:28

No… dotkroka má pravdu. :-) Dělat se to nemá a když už, tak nevést za ruku, ale nabídnout ruku před něj jako takovou oporu, aby děcko nemělo své ruce nahoru. A jak se v 8m snaží chodit? Chodí kolem nábytku? Já nevím, no, já bych ho osobně nechala, až si na to chození v prostoru přijde sám, maximálně ho třeba motivuj, že budeš sedět ty a partner proti sobě a budete si malého „posílat“ - tak na jeho 2-3 krůčky, aby nespadl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
826
25.10.11 19:29
BohunkaP píše:
Mrzáka z něj určitě neděláš. Ale zpomaluješ jeho vývoj a vedeš ho ke špatným návykům. Chodit musí začít sám, vlastními schopnostmi a silami. Když už, tak mu pořiď aktivní chodítko, vozíček nebo kočárek pro panenky, který bude strkat před sebou.Vodit dítě za ruce jako opičku by se opravdu nemělo - na tom se ortopedi, neurologové a pracovníci působící v oboru dětské rehabilitace kupodivu celkem shodují.

S tím chodítkem to není špatný nápad…Sice mi říkala, že nesmím ani to ale máme vážně hyperktivistu :-) a strašně ho to baví! tak než abych mu ublížila takhle, zkusím to s tím chodítkem…děkuju :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22026
25.10.11 19:29
Veru-nka píše:
Děkuju :-) Nerada bych z něj udělala mrzáka :-( Ale právě mi bylo divné, že tak začala vyskakovat…Kort když vidím jak to Danečka baví…ale holt budu muset přibrzdit :-)

To máš stejné, jako se sezením. Mnohé maminky děti posazují, protože „ono chce sedět, baví ho to“. Jasně, že ho to baví. Ale ne všechno, co dítě baví, je pro něj dobré. Akorát že posazováním se páteř regulérně ničí, vozením za ruce ne, takže škoda je z tohoto hlediska menší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
25.10.11 19:30
Veru-nka píše:
Krásný den,dneska jsme byli na neurologii a doktorka na mě začala vískat, že dělám ze svého 8.měsíčního synáčka mrzáka pač se snaží chodit ale samotnému to ještě nejde, tak se nás vždy chytne za ruce a kráčí si…Je to ale prý to nejhorší co můžu udělat, dělám prý z něj mrzáka…
Chci se zeptat, chodíte taky s mrňousky a držíte je za ruce?
Někdo říká, že to tak dělá, někdo je zásadně proti…Tak já nevím :nevim:
Děkuju za rady :-)

Souhlasím a stále se divím, že v dnešní době ještě existuje někdo, kdo to dělá. Chodila jsem s Májou na rehabilitaci, protože v roce nelezla (uměla se rychle plazit, a tak neměla motivaci lézt po čtyřech). Teď jsme byli na kontrole, jak chodí a byly jsme moc chválené, že je vidět, že jsem dceru nevodila za ruce (i přesto, že začala chodit až v 18m, dřív chodila jen s oporou, ale za ruce jsem ji nevodila), že chodí tak, jak má. Mám kolem sebe několik dětí, které byly voděny za ruce/ruku a je to na jejich chůzi znát (pánev vystrčená dopředu, ploché nohy). Samozřejmě to není tak, že každé voděné dítě bude mít problémy a nevoděné dítě je mít nebude, ale proč tomu „pomáhat“ :think: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22026
25.10.11 19:30
Veru-nka píše:
S tím chodítkem to není špatný nápad…Sice mi říkala, že nesmím ani to ale máme vážně hyperktivistu :-)

Zdůrazňuji, AKTIVNÍ chodítko, samozřejmě, abychom se nějak špatně nepochopily :-D Třeba takové. .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
826
25.10.11 19:31
Maddlen píše:
No… dotkroka má pravdu. :-) Dělat se to nemá a když už, tak nevést za ruku, ale nabídnout ruku před něj jako takovou oporu, aby děcko nemělo své ruce nahoru. A jak se v 8m snaží chodit? Chodí kolem nábytku? Já nevím, no, já bych ho osobně nechala, až si na to chození v prostoru přijde sám, maximálně ho třeba motivuj, že budeš sedět ty a partner proti sobě a budete si malého „posílat“ - tak na jeho 2-3 krůčky, aby nespadl.

Je tedy pravda, že sám chodit ještě neumí! Ale začne kopat nožičkama, natahovat ručičky a když se ho chytím tak se snaží postavit a chce chodit… V ohrádce se sám už dnes postavil i když se udržel tak 10.sekund. Tu motivaci určo zkusím, to není vůbec špatný nápad :-)
Děkuju Vám za rady :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1626
25.10.11 19:32
Veru-nka píše:
BohunkaP píše:
Mrzáka z něj určitě neděláš. Ale zpomaluješ jeho vývoj a vedeš ho ke špatným návykům. Chodit musí začít sám, vlastními schopnostmi a silami. Když už, tak mu pořiď aktivní chodítko, vozíček nebo kočárek pro panenky, který bude strkat před sebou.Vodit dítě za ruce jako opičku by se opravdu nemělo - na tom se ortopedi, neurologové a pracovníci působící v oboru dětské rehabilitace kupodivu celkem shodují.
S tím chodítkem to není špatný nápad…Sice mi říkala, že nesmím ani to ale máme vážně hyperktivistu :-) a strašně ho to baví! tak než abych mu ublížila takhle, zkusím to s tím chodítkem…děkuju :-)

není choditko jako choditko. To kde dítě „sedí“ je na prd. Aktivní choditko dítě strka před sebou a rozhodne mu neškodí. Spíš naopak :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
826
25.10.11 19:34
BohunkaP píše:
Veru-nka píše:
S tím chodítkem to není špatný nápad…Sice mi říkala, že nesmím ani to ale máme vážně hyperktivistu :-)
Zdůrazňuji, AKTIVNÍ chodítko, samozřejmě, abychom se nějak špatně nepochopily :-D Třeba takové. .

Ještě, že jste to zdůraznila :-D Já hned měla na mysli to obyčejné…Na toto jsem už taky koukala a vypadá dobře :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
25.10.11 19:34
BohunkaP píše:
Veru-nka píše:
Zdůrazňuji, AKTIVNÍ chodítko, samozřejmě, abychom se nějak špatně nepochopily :-D Třeba takové. .

Starší dcera si takové chodítko udělala z umělohmotných košíčků na kolečkách, ve kterých jsme měli v kuchyni drobné předměty (které jsme pak museli vyklidit :lol: ). Mladší chodila i se stolem atp. Ani u jedné jsem se nesetkala s žádným vztekáním, že by chtěly vodit za ruce, protože to prostě neznaly (stejně jako posazování).

Akorát mě překvapilo, že v památníčku, který každé holce vyplňuju, je i kolonka „za ruku chodím od..“. Tak ta je u obou holek prázdná :mrgreen: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3241
25.10.11 19:35
Veru-nka píše:
Maddlen píše:
Je tedy pravda, že sám chodit ještě neumí! Ale začne kopat nožičkama, natahovat ručičky a když se ho chytím tak se snaží postavit a chce chodit… V ohrádce se sám už dnes postavil i když se udržel tak 10.sekund. Tu motivaci určo zkusím, to není vůbec špatný nápad :-)
Děkuju Vám za rady :-)

Jo, já Tě úplně chápu, že bys mu ráda vyhověla, je to krásné, když jsou ti mrňousi z něčeho nadšení. Jenže jak psala Bohunka - ne všechno, co dítě baví je pro něj dobré. Neboj se, máš šikovného kloučka - u nás nějaké stavění a chtění chodit nehrozí ani v 10m - takže určitě nic nezmeškáte i bez toho vodění za ručky! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7584
25.10.11 19:38

Jen tak mimochodem - odborníci, kteří se doslova věnují psychomotorickému vývoji dítěte, nepodporují ani aktivní chodítka. I to totiž urychluje vývoj. Dítě si stoupne a první krůčky jsou do strany kolem nábytku a ne přes místnost. Takže chodítko aktivní vlastně patří když už - tak do ruky dětem, který začínají přecházet místnost. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí