Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,
vím, že se tu už objevila podobná témata, a proto se omlouvám, že zakládám diskuzi znovu.Ale nenašla jsem ten samý problém.
Naše 5ti měsíční dcera od zhruba 14 dní věku samovolně nekaká a téměř ani neprdí.Pije UM, vyzkoušeli jsme milion mlík, snad veškeré kapky co jsou na trhu, podstoupila i rentgen bříška.Vše v pořádku.Pije i švestkovou šťávu, heřmánkovofenyklový čaj.Cvičíme, nahříváme bříško, klubíčkujeme a stejně nic.Pomůže jen rektální trubička.Tu by však v zadečku mohla mít třeba 24 hodin denně.Stolici má měkkou, kašovitou.Po šťávě dokonce i vodnatou a stejně ji nevykaká.Už si nevím rady…Je to normální?A přejde ji to časem? Naučí se kakat?
Ahoj. Takže ona kaká jen s trubičkou? A zkoušeli jste ji držet nahatou v klubíčku nad umyvadlem? Pěkně chytit pod kolínky, zádíčka opřít o své břicho, aby mohla kakat. Třeba prostě nesnese kadit do plínky a umí to zadržet. Moje dcera to ze začátku dělala taky, první týden jsem myselala, že je koliková a bude kakat jen s rourkou, než jsem na to přišla. Je to nakonec skvělá výhoda. ![]()
Ahoj já řešila stejný problém teď jednou za 3 dny přidávám 5ml sirupu Lactulose AL při zácpě stojí 96 Kč do mléka a malá se vždy do druhého dne sama vykaká jinak jsme kakaly jenom s rektární rourkou.
a zkoušela jsi jí to nechat a prostě rourku nedávat? moje zkušenost je že jednou se prostě vykaká protože už fakt bude mít střeva plné, nevím jak často jí rourku dáváš ale my byli na umělku od narození a klidně nekadila i 3 dny,jednou nekadila i 5 dnů a neřešila jsem to a pak se vykadila z podoby sama od sebe.
Děkuji za rady.nad umyvadlem v klubíčku se snažíme kakat, jak to jde.A nic.Lactulozu jsem také zkoušela, ale ona nevykaká sama ani tu vodu.A nechat ji, že to na ni přijde samo nejde.Ona má potřebu kakat 3× denně, a když ji nechám, tak ječí jak protržená Niagara.fialoví u toho a začíná se dusit.Histerák k neutišení.Pak nechce ani jíst.No prostě nepomáhá vůbec nic.A trubičkovat ji musím tak 5× denně.Už i jen kvůli prdíkům, co ji nejdou vyprdět…
ryliska píše:
Děkuji za rady.nad umyvadlem v klubíčku se snažíme kakat, jak to jde.A nic.Lactulozu jsem také zkoušela, ale ona nevykaká sama ani tu vodu.A nechat ji, že to na ni přijde samo nejde.Ona má potřebu kakat 3× denně, a když ji nechám, tak ječí jak protržená Niagara.fialoví u toho a začíná se dusit.Histerák k neutišení.Pak nechce ani jíst.No prostě nepomáhá vůbec nic.A trubičkovat ji musím tak 5× denně.Už i jen kvůli prdíkům, co ji nejdou vyprdět…
aha a co na to řekl doktor? nemůže to být tím umělkem? mě tohle dělala beba, tvrdé hovínko bolavé bříško a nebo vše vyzvracela
Mudra nám dala Nutrilon alergy care.kvůli odezření na alergii.Ale tu nemá.hovínko má řídké, až vodnaté.Tak já už fakt nevím…
@ryliska Ahojky prohledavala jsem starší diskuze a narazila na tvůj dotaz-trápí nás s malym uplne to stejne. Můžu se zeptat, jak jste to nakonec vyresili, kdy se mala naučila kakat sama a jak..? Díky moc za radu ![]()
Také řešíme to samé
,malému jsou právě 2měsíce, kojím i přikrmuji Sunarem,2× vypije dávku v pohodě a potřetí se u toho kroutí a pláče, odmítá pít a hned zase pít chce, ale pouští se protože ho bolí bříško a navíc u toho nasává vzduch. Nechám ho odkrknout, ale stejně to nepomáhá, pomůže až když ho nechám vyprdět přes rourku a přitom se také i vykaká, jinak mu to nejde, jen sem tam má něco málo v plínce, ale opravdu jen zřídka
.Také mě to trápí, mám strach že si na rourku zvykne a bez ní se nevykaká, ale znám jiné maminy které měly stejný problém, rourku používaly stále a děti po nějaké době začaly kakat bez ní. Asi budeme muset počkat až povyroste a začne se víc hýbat…jinak na bříšku být nechce, hrozně u toho vyvádí, takže ho moc dlouho nenechávám. Vyčetla jsem jinde tip na odvar z BIO ovesných vloček,3 lžíce do hrnku, nechat povařit, potom zcedit a 1-2 lžičky šlemu přidat do lahvičky s mlékem a prý se mimčo vykaká
. Jen nevím jestli to může už tak maličké miminko, zkusím to probrat s dr.Snad to malého brzy přejde ![]()
@ryliska když se trubička používá příliš často, může se stát, že už se pak dítě samo nevykaká. Asi bych to konzultovala s dětskou lékařkou.
Dceři jsou 4 měsíce a sama taky nekaká. skoušeli jsme taky ruzné kapky, rektalní trubičku atd… jsem ráda že nejsme sami myslela jsem že s malou neni něco v pořádku ale pořád mě trápí kdy bude kakat sama. ![]()
Ja pouzivala rourku snad 4 mesice, pak jsem zacala s prikrmama a malej kadil jedna basen ![]()
Hezký den,
obnovuji diskuzi. Taky se nám malinká (téměř 4 měsíce) bez rourky nevykaká. Jak ji naučit, aby to zvládla sama? Už jsem zoufalá. Když ji nechám, prostě klidně i 5 dní se nevykaká a pak hrozně pláče (to mi poradila mudr. prostě nechat, že prý se nakonec vykaká), ale naše holčička ne.
Prostě tlačí a tlačí, ale nic.
@Anonymní píše:
Hezký den,obnovuji diskuzi. Taky se nám malinká (téměř 4 měsíce) bez rourky nevykaká. Jak ji naučit, aby to zvládla sama? Už jsem zoufalá. Když ji nechám, prostě klidně i 5 dní se nevykaká a pak hrozně pláče (to mi poradila mudr. prostě nechat, že prý se nakonec vykaká), ale naše holčička ne.Prostě tlačí a tlačí, ale nic.
Pomáhat, dokud je potřeba. Až bude jíst příkrmy a bude mít dostatečně zpevněné bříško, půjde jí to samo. Pomáhala jsem oběma dětem a oba začaly kolem 6 měsíců samy