Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Naše Terka už obchází nábytek. Ale bohužel se staví tak, že se jakoby vyhoupne přes špičky obou nohou. Ortoped nám řekl, že kvůli tomu jak se špatně staví, by mohla pak chodit po špičkách. Takže cvičíme rytíře (Když si Terka chce stoupnout tak jednu nohu skrčím a postavím na chodidlo - jako rytíř a jí to nutí si stoupnout i tou druhou. Snad to popisuju srozumitelně) a doporučila nám co nejvíce lézt a pak nosit boty, aby chodila celou nohou a ne přes špičky. Snad jsem ti trošku pomohla. ![]()
Naše Naty obcházela nábytek po špičkách, na KO jsem se o tom zmínila doktorce a ta nám po KO řekla, že jí nic nepřijde v nepořádku. Nechala jsem tomu tedy volný průběh a samo to přešlo… Pozn.: chození po špičkách okolo nábytku bylo okolo 12-tého měsíce, bez opory sama chodila až v 15-ti měsících, chodítko jsme nikdy nepoužili, ani ji nevodili za ruce.
Některé děti mají sklon chodit po špičkách-pokud se to včas neřeší,je to problém dlouhodobý,děti někdy skončí i s dlažkama na noc na nožičky,jezdí do lázní,chodí na cvičení.Zabránit se tomu dá tím,že se děti nebudou vodit za ruce,žádné chodítko ani hopsátko,nedělat s nimi Hopsa hejsa.Vesměs takové pravidlo-co dítě dělá samo,ať si to dělá,ale nesnažit se mu „urychlovat“ vývoj.Tzn. nechat ho aby se samo postavilo,samo obcházelo nábytek…
hezký den,chtěla bych se zeptat zda nemáte nějaká mamina zkušenosti stím,že Vám oznámily,že může Vaše dítě chodit po špičkách,znáte na to někdo nějaké cviky aby se tomu dalo předejít???