Chráněné bydlení pro lidi s mentálním postižením

5173
6.1.12 13:26

chráněné bydlení pro lidi s mentálním postižením

Potřebovala bych vědět něco do práce pro svojí práci.
Pracuju v OS které má cílovou skupinu Lidi s mentálním postižením.
Potřebovala bych vědět co si věřejnost představuje pod pojmem CHRÁNĚNÉ BYDLENÍ PRO LIDI S MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM

A pak bych chtěla vědět jaké PRÁVA A POVINOSTI podle vás mají lidé s mentálním postižením.

Neurážející anonym je vítán,pokuď někdo nechce psát otevřeně z různých důvodů.

Za všechny reakce budu ráda …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
6.1.12 13:27

kdyz jsem s mentalne postizenymi pracovala, tak se to ode me asi moc nepocita ze?

• Citovat
  • Upravit
14856
6.1.12 13:34

Ja jsem take z oboru, tak taky nevim, jak moc jsem laicka verejnost :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6569
6.1.12 13:36

Já pracovala jako bytový asistent, takže se asi taky nemám vyjadřovat, že?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5173
6.1.12 13:41

i vy co jste pracovali tak můžete ;) určitě víte že je velkýýý rozdíl mezi ÚSP a chráněným bydlením - takže se určitě vyjádřete, jen kdo píše anonymně tak mi napiště jestli jste pracovali v ÚSP nebo chráněným bydlení, pokuď CHB patří pod ÚSP tak to mi tam taky písněte prosím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.1.12 13:47

mam to napsat do SZ? pracovala jsem v domove pro děti a mladež s mentalnim postižením (ale bylo tam vic dospělých) + k tomu spadalo i chranene bydleni, ale tam jsem nepracovala. + jsem mela stredosklskou praxi ve vsech moznych jinych zarizenich (chranena dilna, osobni asistnce, asistent ve skole, denní pobyt)

• Citovat
  • Upravit
5173
6.1.12 13:50

můžeš klidně tady nabo SZ to už nechám na tobě jak chceš ty

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.1.12 13:52

Ahoj napíšu tak trochu jak to vše cítím.
Lidi doposud nejsou seznámeni s lidmi co jsou mentálně postižení.
Lidé s mentálním postižením byli tak trochu odjakživa odříznutí od světa.
Zřídili se ústavy do kterých se dítko dalo a jezilo domů třeba jen na víkendy nebo 1měsíčně na víkend,na velikonoce či vánoce a někdy nejezdily vůbec a nejezdí!
V ústavu se k postiženým chvají celkem slušně ale kdo to zná víme že i postižený má své dny.Nemužou postiženého naučit vše,někdy to ani nejde.Proto jsem pro chráněné bydlení kde se tito lidé s postižením naučí a dokážou se postarat (i když pod dozorem) o sebe.
Ale upřímně se bojím že budou postižení zneužívání pokud budou mezi námi,jelikož lidé si myslí že jsou to s prominutím debilové co nic neumí a nechápou co je to svět.Ani malé děti už nejsou učeny co jsou to postižení a namísto toho aby například člověku pomohli tak se posmívají,vedou blbé řeči nedej bože i je okradou.
Lide s postižením jsou příjemní,přátelští i když mají své dny a s prominutím kdo nemá někdý blbý den.
Třošku jsem se rozepsala ale takhle to cítím a vím o čem mluvím!

• Citovat
  • Upravit
5173
6.1.12 13:55

anonymní děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.1.12 13:58
Anonymní píše:
mam to napsat do SZ? pracovala jsem v domove pro děti a mladež s mentalnim postižením (ale bylo tam vic dospělých) + k tomu spadalo i chranene bydleni, ale tam jsem nepracovala. + jsem mela stredosklskou praxi ve vsech moznych jinych zarizenich (chranena dilna, osobni asistnce, asistent ve skole, denní pobyt)

tak aby v tech anonymech nebyl binec, tak jak dojdu s malym z venku, tak nasisu do SZ :)

• Citovat
  • Upravit
6569
6.1.12 14:15

CHB: Poskytování služeb klientovi/klientům v takové míře, aby klienti mohli žít jako jejich vrstevníci, kteří nepotřebují využívání sociálních služeb. Vše by se mělo řídit mottem: Pomoz mi, abych to uměl udělat sám.
Cílem je naučit klienta co největší míře samostatnosti v samoobslužných činnostech, hygieně, péči o domácnost, stravování, cestování, aktivního využívání volného času.

Hlavním cílem by mělo být zplnomocnění klienta.

Práva a povinosti: tak to je na elaborát. Jednoduše řečeno: každý klient má svá práva, stejně jako všichni lidé bez postižení. U lidí s mentálním postižením je zvláštnost a to míra způsobilosti k právním úkonům. Někteří klienti, kteří jsou plně zbaveni způsobilosti k právním úkonům jsou na právech omezeni. ALE: jedná se JEN o právní úkony.
Jinak je klient tím nejpovolanějším v rozhodování o své osobě. Vše musí být ošetřeno individuálními plány (a jejich pravidelnou revizí) a standardy organizace poskytující tuto službu.

Služba má být poskytovaná v takové míře, kterou jednotliví klienti vyžadují. Tzn. dle hloubky postižení. Jsou byty s non-stop asistencí, ale i byty, kde je asistence poskytovaná jen pár hodin týdně.
Důraz má být kladen na co největší možnou míru samostatnosti a na využívání jiných služeb a aktivit (chráněné a podporované zaměstnání, u klientů s lehčím deficitem i zaměstnání na volném trhu práce), volnočasové aktivity… Vše dle hesla: people first.

Tak jsem se trochu rozepsala, ale klidně bych ještě pokračovala:) Je to trochu srozumitelné?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
martens
6.1.12 15:20

Ahoj, já zrovna v jednom takovém zařízení pracuju, u nás zařizujeme i chráněné bydlení. lidi z toho mají strach, ale podle mě dost neoprávněně. Záleží, jakým způsobem je bydlení řešeno. My máme 2 byty v paneláku a domeček, ale ve všech případech je nutný dozor nad klienty. Jinak práva a povinnosti. Noo :mrgreen: práv mají hodně, povinností málo. Jestli chceš detaily, jak to je u nás, napiš mi na martina.sed@seznam.cz

• Citovat
  • Upravit
14856
6.1.12 16:52

koukám že už tu bylo hodně řečeno, tak se možná budu opakovat.

s chráněným bydlením tolik zkušeností nemám, pracovala jsem jako pracovní asistent, ale v pár jsem byla nakouknout. Určitě je dobré aby bylo bydlení ušito na míru klientovi, někdo potřebuje větší dohled i v běžných činnostech, tak je pro něj vhodnější služba kde žije více klientů pohromadě, mají každý svůj pokoj, nebo jsou třeba po dvou a je jim nepřetržitě k dispozici asistent. Přesto by měli být vedeni k co největší samostatnosti jaké jsou schopni. pak si umím představit klienty, kteří bydlí v bytě a asistent za nimi pravidelně dochází nebo spolu mají jednou za určitu dobu schůzku.

co se týče práv a povinností, tak zhruba řečeno jsou tyto práva a povinosti stejné jako u lidí bez postižení. Určitě mají právo dělat vše (s podporou) co ostatní - myslím tím jako pracovat, bavit se, bydlet. problematické je někdy potřeba mít děti a vlastní rodinu, partnera (zrovna nedávno jsem viděla v jednom německém časopise článek o dívce s mentálním postižením která měla malou holčičku a starala se o ní za pomoci asistentky).

o způsobilosti k právům tu bylo již řečeno

povinnosti podobné jako ostatní, s ohledem na zdravotní stav.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.1.12 17:01

Tak já pracuju v ústavu, chráněné bydlení se teprve bude budovat. Jako ano, souhlasím s tím, ale ty lidi musí být vedení třeba už od dětství k tomu, že tam jednou budou bydlet. U nás je ten problém, že máme už dost starý klienty, kteří jsou x desítek let zvyklý, že ostatní pracujou za ně. Jídlo se před ně postaví uvařený, prádlo maj vypraný. TAkže si nedovedu představit, že se najedou budou muset o svojí domácnost starat sami. I když s pomocí pečovatelek. Když nechtěj pracovat, nemusej. Takže práva jo, to oni znaj moc dobře, povinnosti žádný.

• Citovat
  • Upravit
14856
6.1.12 18:02
Anonymní píše:
Tak já pracuju v ústavu, chráněné bydlení se teprve bude budovat. Jako ano, souhlasím s tím, ale ty lidi musí být vedení třeba už od dětství k tomu, že tam jednou budou bydlet. U nás je ten problém, že máme už dost starý klienty, kteří jsou x desítek let zvyklý, že ostatní pracujou za ně. Jídlo se před ně postaví uvařený, prádlo maj vypraný. TAkže si nedovedu představit, že se najedou budou muset o svojí domácnost starat sami. I když s pomocí pečovatelek. Když nechtěj pracovat, nemusej. Takže práva jo, to oni znaj moc dobře, povinnosti žádný.

je fakt že starého psa novým kouskům učíš těžko, ale přesto si myslím, že to není nemožné. Já jsem měla mezi svými klienty i starší lidi a celkem to šlo. Důležitá je tu hodně motivace.

také jsem pracovala v jedné chráněné dílně, naštěstí to byla jen část mé práce, nejsem moc tomuto druhu zaměstnání nakloněna a i když klienti hodně mluvili o tom, že by chtěli pracovat na otevřeným trhnu práce, tak se do toho nehrnuli, radši to svý jistý, kde po nich nikdo nic moc nechce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová