Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jak chráníte před sluncem teď na jaře děti (cca kolem roku), které jsou ještě většinou ve sporťáku nebo ťapou? Mažete poctivě před každou vycházkou a používáte klobouk nebo slunečník?
Ano, samozrejme. Faktor 50 a cepicku. Dcera ma velmi svetlou plet.
Roční dítě jsem měla pod slunečníkem a mazala jsem poctivě, opaluje to i ve stínu… hlavně ať pije hodně vody, teď bývá vedro
I starsi, mazu aspon 50 faktorem pred kazdou prochazkou a nosi povinne ksiltovku.
Nemazu, jen v plavkach u more, u nas do rybnika nechodime. davam kratky rukav a kratasky, capku na hlavu, a nejsou na slunku cely den. Ty ruce a nohy se jim jeste nikdy nespalily, nikdy celkoce jsem nemela deti spaleny od slunka, a to jsou blondaty. myslim, ze v tech kremech tsky neni nic moc dobryho, je lepsi pobyt ns slunku ometit, a citliva mista zakryt
Já mazu jen v létě do bazénu nebo výjimečně, s ročními dětmi jsem na slunci byla jen nezbytně nutnou dobu, na kočáru jsem slunečník neměla, ale když byly děti v šátku, tak jsem nosila deštník, aby na ně nesvítilo slunce přímo. Přímé slunce já sama nemám ráda, tak jsem se z něj stejnak vždy koukala klidit i s dětmi. Padesatkovou hysterii v našich podmínkách nechápu, pokud dítě není albín s alergii na slunce.
Dávám klobouk, ale vydrží na hlavě tak 10 min.
Krémem mažu až v létě když běhají nahatý na zahradě. A jen místa která mají tendenci se přismahnout. Ale používáme 50, abych na to nemusela tak často myslet.
Dávám pokrývku hlavy, mažu jen někdy, nejsme cíleně na slunci
Nemažeme, max. když jsou dlouho na slunci, což se stává jen u moře nebo když je třeba nějaká oslava venku a tak. Jinak chodíme ven spíše ráno a večer. A taky hodně používám oblečení s UV.
Klobouk, dlouhe volne obleceni, bryle a nemazu. Deti nevystavuji primemu slunci. Naopak navecer nebo k ranu je nechavam 10-15 minut na slunicku, aby nachytali vitamin D.
Děti 6 let a 3 roky. Dcera je snědá od přírody, opaluje se skvěle, mažu jen na začátku léta, pak průběžně, pokud to hodně pálí, tady u nás faktorem 15 a pravidelně. U moře je mažu samozřejmě. Tam začínáme faktorem 50 první den, končíme 20. K moři jezdíme už lehce chyceni sluncem, modlím se, aby u nás svítilo než pojedem v červnu, aby si zvykly. Syn má pleť světlejší, ale opaluje se dobře a do hněda, trvá mu to dýl než dceři, má ale blond vlasy a modré oči a tím se řídím, mažu ho víc než dceru a vyšším faktorem. Klobouky jsou v létě samozřejmostí, brýle moc nenosí, nejsou na ně zvyklé a nechci, aby byly jó chouloustivé na slunce. Myslím, že slunce k životu patří a takové ty schovávačky před sluncem nechápu. Můj endokrinolog je cizinec a říká, že slunce je důležité i pro štítnou žlázu. Já slunce miluju, můj manžel taky, manžel se opaluje špičkově, já taky dobře, i když na něj nemám. Do roku věku jsem děti moc slunci nevystavovala, spíš jen ráno a k večeru, přes poledne ne.
Dávala jsem na hlavu šátek, ale nemažu, ať koupím sebelepší krém či olej vždy se ji rozjede atopák(který byl v klidu) takže mazat budem letos u moře-to jo, ale jinak nemažem ničím ani v létě.
Ano mazala jsem vždy 50 faktorem, teď už je malej starší a pleť má takovou normální, není to bledule, tak mažu 30 dailong kids. A samozřejmě nevystavuji ho přímému slunci, ale spíše pod slunečníkem, stromem. Snažíme se hledat stínek.
Dávám klobouk ale na jaře pakli není těch 28 ve stínu nemazu a když mažu tak když je nahatej na zahradě v bazénku..Tak 20tkou ramínka. Je blonďák s modrýma očima a velmi světlou pletí.