Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte všichni, mám možná takovou zvláštní otázku. Naše děti dostaly kotě, protože nám umřel pes a tak jim chtěli prarodiče udělat radost. Kotě máme doma už asi 3 týdny. A teď k mojí otázce. Naše malá už má přes týden nakřaplý hlas a ne a ne se toho úplně zbavit. Už je to lepší jak na začátku, ale pořád jde slyšet, že to není ono. Je možné, že to je alergická reakce na tu kočku?
@PeBa12 nemyslím si, protože alergie se u koťat tolik neprojevuje. Spíš má trošku zánět v okolí hlasivek, mám to teď už taky týden, cítím jen jakoby chlad při nádechu a jinak mi nic není.
@Cenarius píše:
By měla hnedka od začátku ne?
To si právě taky říkám… Ale zas jsem nervózní z toho, že už to trvá přes týden a i když tam je slyšet zlepšení tak mi pořád letí hlavou jestli to má s kočkou spojitost nebo ne.
@Lil Kitkatt píše:
Ano, syn chraptí a kašle v kontaktu s kočkou.
Ale ona to nemá jen při kontaktu s kočkou. Kašel se u ní neprojevuje vůbec. Spíš mě znervózňuje ten chrapot jestli to má spojitost nebo ne…
@Aduš8 píše:
@PeBa12 nemyslím si, protože alergie se u koťat tolik neprojevuje. Spíš má trošku zánět v okolí hlasivek, mám to teď už taky týden, cítím jen jakoby chlad při nádechu a jinak mi nic není.
Kdyby to byla alergie myslíš, že by se to zhoršovalo? Nechci dělat hned nějaké radikální řešení, děti si na kocoura už docela zvykly. Dostala už teda zákaz ho pusinkovat a kocour ji nesmí do postele ![]()
@PeBa12 píše:
Ale ona to nemá jen při kontaktu s kočkou. Kašel se u ní neprojevuje vůbec. Spíš mě znervózňuje ten chrapot jestli to má spojitost nebo ne…
Takhle jsem to nemyslela. Problémy má zkrátka v domácnosti, kde je kočka, nemusí na ní sahat. Začne ale kašlat, chraptit a dusit se, když je to moc.
@PeBa12 píše:
Kdyby to byla alergie myslíš, že by se to zhoršovalo? Nechci dělat hned nějaké radikální řešení, děti si na kocoura už docela zvykly. Dostala už teda zákaz ho pusinkovat a kocour ji nesmí do postele
Pokud je to alergie, tak věz, že to vůbec nepomůže. Ten alergen je potom v celé domácnosti. Doktorka nám říkala, že je to i na oblečení a alergickou reakci může pak mít i spolužák v lavici, až tak je to silné.
@Lil Kitkatt píše:
Pokud je to alergie, tak věz, že to vůbec nepomůže. Ten alergen je potom v celé domácnosti. Doktorka nám říkala, že je to i na oblečení a alergickou reakci může pak mít i spolužák v lavici, až tak je to silné.
Já vím, jen je to takové první malé opatření. Jenže je teď otázka jak poznat jestli je to kvůli alergii nebo je to zánět jak psala Aduš…?
@PeBa12 píše:
Kdyby to byla alergie myslíš, že by se to zhoršovalo? Nechci dělat hned nějaké radikální řešení, děti si na kocoura už docela zvykly. Dostala už teda zákaz ho pusinkovat a kocour ji nesmí do postele
aha, takže dítě je třeba nachlazené, má zánět hlasivek ze studeného pití třeba, a vy vyhodíte kočku, která za nic nemůže - třeba, moc hezké
@PeBa12 píše:
Já vím, jen je to takové první malé opatření. Jenže je teď otázka jak poznat jestli je to kvůli alergii nebo je to zánět jak psala Aduš…?
No, nejlíp navštívit alergologa ať dítěti udělá testy.
@PeBa12 píše:
podle mě jsou to předčasné závěry a obavy, počkala bych ještě měsíc a vidělo by se.
@PeBa12 pokud se hlasivky zlepšují, tipovala bych to spíše na virózu než alergii. Každopádně s rostoucím věkem zvířete se produkce alergenů zvyšuje. Má je hlavně ve slinách. Může klidně přenášet další alergeny, klasicky pyly a semena trav, pokud chodí ven. Alergie se klidně může projevovat chrapotem, i když obvyklejší je kýchání a pálení očí. Pokud je dítěti 5 let a více, dají se alergeny poměrně spolehlivě určit pomocí rozboru krve a kožních testů. U mladších dětí není to testování úplně spolehlivé.
@Karamba2020 píše:
podle mě jsou to předčasné závěry a obavy, počkala bych ještě měsíc a vidělo by se.
S tím plně souhlasím. Zatím bych také nepanikařila…